1 Haftalık Bebek Gelişimi

19.04.2024
35
1 Haftalık Bebek Gelişimi

Tebrikler! Bir bebeğiniz oldu! İşte 1 haftalık bebek gelişimi. Bebeğinizin hayatının ilk haftası muazzam bir sevinç dönemi olabilir, ama aynı zamanda oldukça fazla belirsizlik de yaşayabilirsiniz ve bu çok normal. Siz bebeğinizi tanımaya başladığınızda , bebeğiniz de rahim dışındaki hayata büyük bir geçiş yapıyor.

Bebeğinizin yaşamının ilk haftasında birçok soruyla karşılaşmanız normaldir. Bebeğinizin kaç saat uyuması gerektiğini , kakasının doğru renkte olup olmadığını merak edeceksiniz . (Evet, bebeğinizin bezlerini incelemek için zaman harcayacaksınız !)

Bebeğinizin büyümesi ve gelişimi , yemek yeme ve uyku konusunda neler beklenmesi gerektiği ve bebek bakımı ve güvenliğine ilişkin ebeveynlerin onayladığı bazı ipuçları hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Bu yaşta

  • Gelişim : Bebeğiniz etrafındaki dünyaya alışacak ve başarılı bir şekilde nasıl besleneceğini öğrenmeye odaklanacaktır .
  • Uyku : Bu yaşta bebeğinizin günün büyük bölümünde uyumasını bekleyebilirsiniz; fırsatınız varken bunun tadını çıkarın.
  • Beslenme : Bebeğinizin bu ilk haftada yapması gereken çok fazla beslenme vardır ve daha küçük, daha sık öğünler yiyebilir.

1 Haftalık Bebek Gelişimi

1 haftalık bebeklerin asıl işi, rahim dışındaki hayata uyum sağlamak, memeyi veya biberonu nasıl emeceğini öğrenmek ve ona sarılmak için bolca zaman ayırmaktır.

Bu yaşta bebeğinizin hareketleri ve tepkileri çoğunlukla istemsiz, doğuştan gelen reflekslerdir. Bebekler, köklenme refleksi , emme refleksi, kavrama refleksi, “adım atma” refleksi ve irkilme refleksi dahil olmak üzere çeşitli reflekslerle doğarlar .

Bebeğinizi beslerken köklenme refleksi gibi bunlardan bazılarını çalışırken görebilirsiniz . Yanaklarına veya ağzına dokunduğunuzda otomatik olarak etrafta dolanıp memeyi veya biberonu arayacaktır. Ağzına bir meme ucu veya parmak koyun ve emmeye başlayacaklardır. Harika, değil mi?

Bebeğinizin görüşü hala bulanık ve yalnızca yakın mesafedeki nesnelere odaklanabiliyor, bu nedenle bebeğiniz şu anda her şeyden çok keskin olan koku alma ve dokunma duyularına güveniyor. Bebeğinizle mümkün olduğu kadar ten tene zaman geçirmeye çalışın .

Genel olarak bebeğiniz bol bol uyuyacaktır . Aslında hayatları temelde yemek yemek ve uyumaktan ibarettir. Bu tamamen normal! Kendinize biraz daha vakit ayırmak için bu boş zamandan yararlanın .

Bebeğinizin yaşamının ilk haftasında bebeğiniz beslenmeyi ve emmeyi öğreniyor. Bebeğinizin ilk etapta kilo almasını beklememelisiniz; Aslında bebeğinizin doğumdan sonraki ilk üç ila dört gün içinde bir miktar kilo kaybetmesi normaldir.

1 Haftalık Bebek Kilometre Taşları

Bebeğiniz 1 haftalıkken pek fazla dönüm noktasına sahip olmayacaktır . Bebeğiniz temelde bir refleks yumağıdır ve zamanının çoğunu yemek yiyerek veya uyuyarak geçirir.

Bununla birlikte, bebeğinizin küçük uyanıklık anları olduğunda, bebeğinizi yüzünüzün birkaç santim önünde tutarsanız doğrudan size bakacağını fark edebilirsiniz!

Uzmanlar, 1 haftalık bebekler açık ve koyu, özellikle de siyah, beyaz ve gri renkleri görebilir ve görüşleri yaklaşık 20-30 cm uzaktadır ve bu da bebeği kollarınızda tutarak elde edilir diyor.

Bebeğiniz ilk “gerçek” gülümsemesini bir süre daha sürdüremeyecek olsa da, özellikle uyurken bazı refleks gülümsemeleri olacaktır. Bebeğinizin ilk “sosyal gülümsemesi” (“ce-e-boo” oynamak veya şarkı söylemek gibi yaptığınız bir şeye yanıt olarak) yaklaşık 1 veya 2 aylık olana kadar gerçekleşmeyecektir.

Ek Davranışlar

  • Bu yaştaki bebeklerin baş kontrolü genellikle zayıf olduğundan, bebeğinizin başını sabitleyin ve destekleyin.
  • Bebekler bu yaşta dokunmaya olumlu tepki verirler, çünkü bu onlara rahmin sıcaklığını ve güvenliğini hatırlatır… o yüzden kucaklaşın!

1 Haftalık Bebek Beslenmesi

Uzmanlar, beslenmenin 1 haftalık bebeklerin ebeveynleri için en büyük endişe kaynağı olduğunu söylüyor. Bebeklerinin yeterince yemek yemediğinden, günde kaç kez beslenmeleri gerektiğinden ve yeni doğmuş bir bebeği “çok fazla” beslemenin mümkün olup olmadığından endişeleniyorlar .

Uzmanlar, “Birçok ebeveynin 1 haftalık bir bebek için son derece yüksek beklentileri var” diyor. “Ebeveynlerin nasıl beslenmesi gerektiğini öğrendiği gibi, bebeklerin de nasıl yemek yiyeceğini öğrendiğini unutmamak önemlidir.”

Mamayla besleniyorsanız, yeni doğmuş bebeğinizin her 3-4 saatte bir yaklaşık 28-50 gr yemesini bekleyebilirsiniz. İlk haftanın sonuna kadar yavaş yavaş besleme başına 50-100 grama kadar çıkabilirsiniz. Emzirilen bebekler daha küçük öğünler, daha sık yerler, 24 saatlik bir süre içinde 8-12 kez emzirilirler.

Çoğu ebeveyn emzirmeyi ilk başta zorlayıcı bulur ve bebeklerini memeyi rahatça kavramak veya konumlandırmak konusunda sorun yaşayabilir . Bebeğinizin yeterince süt alıp almadığını merak edebilirsiniz . Doğum sonrası ilk birkaç gün boyunca, hacmi küçük ancak bebeğiniz için iyi beslenme ve bağışıklıkla dolu sarı bir sıvı olan kolostrum üreteceksiniz . Doğumdan yaklaşık 3-5 gün sonra olgun süte geçiş yapacaksınız. Tipik olarak, bebeğinizin yeterince anne sütü aldığını, ne kadar ıslak ve kakalı bebek bezi ürettiğini takip ederek bilirsiniz; günde yaklaşık 6 ıslak ve 3-4 kakalı bebek bezi.

Hem siz hem de bebeğiniz öğreniyor, bu yüzden sabırlı olun. Emzirme konusunda büyük veya küçük herhangi bir endişeniz varsa, bebeğinizin çocuk doktoru veya emzirme danışmanıyla iletişime geçin.

1 Haftalık Bebek Uykusu

Uzmanlar, bu yaşta bebeğinizin çok uyumasını bekleyebilirsiniz  diyor. “1 haftalık bebeklerin sadece yemek yemesi, uyuması, işemesi/kaka yapması, ağlaması ve her 1-3 saatte bir bunu tekrarlaması çok normal” diye anlatıyor. Tipik olarak 1 haftalık bir bebek 24 saatlik süre içinde yaklaşık 14 ila 17 saat uyur.

Uzmanlar, ebeveynleri bu uykulu yenidoğan günlerinin tadını çıkarmaya ve bu zamanı uykuyu yakalamak için kullanmaya teşvik ediyor. Bu özellikle doğum yapmış ebeveynler için önemlidir çünkü vücudunuzun doğumdan sonra iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır.

Yeni doğmuş bir bebekte güvenli uykuyu uygulamak çok önemlidir. Uzmanlar, bebeğinizi sağlam, düzenli bir yüzeyde, beşik veya beşik gibi güvenli bir yerde ve her zaman sırt üstü yatırarak uyumasını önerir.

Bebeğinizin uyurken bazı düzensiz nefes alma düzenlerine sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Bu normaldir ancak endişe verici olabilir. Bebeğinizin nefes alması veya uyku düzeniyle ilgili sorularınız varsa çocuk doktorunuza başvurun.

1 Haftalık Bebek Programı

Bebeğinizin bu yaşta kesinlikle bir programı olmadığını düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Bu tamamen normaldir. Bir haftalık bebekler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler ve gece ile gündüz arasındaki farkı bilmezler. Sirkadiyen ritimleri henüz gelişmemiştir ve dışarısı karanlık olduğunda onlara uyku zamanının geldiğini söyleyen melatonin üretmeye başlamamışlardır.

Bu genel yapı eksikliğinin zorlayıcı olduğunu düşünüyorsanız bu normaldir. Bu yüzden yardım almak çok önemli olabilir.

1 Haftalık Bebek Sağlığı ve Güvenliği

Bebeğinizin ilk sağlık ziyaretini, yaşamının ilk haftasında çocuk doktoruyla birlikte gerçekleştireceksiniz. Bebeğiniz tartılacak ve muayene edilecektir. Bu, beslenme, uyku veya gelişimle ilgili sorularınızı sormak için iyi bir fırsattır.

Henüz bebek için güvenli olmasına gerek yok, ancak evinizi bebeğiniz için güvenli olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Evinizin orta sıcaklıkta olduğundan ve çalışır durumda karbon monoksit dedektörleri ve duman dedektörleri olduğundan emin olun. Bebeğinizin beşiğinin veya beşiğinin düzgün bir şekilde bir araya getirildiğinden ve emniyet kemeri takılmamış mobilyaların, pencerelerin, kabloların veya sıcak yüzeylerin yanında olmadığından emin olun.

Bebeğinizin yakınında sigara içmemeniz veya bebeğinizin sigara dumanına maruz kalmasına izin vermemeniz son derece önemlidir. Sigara içmek bebeğinizin Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini artırabilir.

1 Haftalık Bebek Bakımı Temelleri

Birçok yeni ebeveynin bebeklerinin bakımıyla ilgili birçok sorusu vardır. Neyse ki bebeğinizin şu anda yemek yeme, uyuma ve sarılma dışında pek bir şeye ihtiyacı yok. İşte akılda tutulması gereken birkaç şey.

Göbek Kordonu Bakımı

Eskiden tavsiye bebeğinizin göbek kordonunu alkolle temizlemeniz yönündeydi . Bugünlerde uzmanlar bunu önermiyor. Bunun yerine, onu kendi haline bırakabilir ve yaklaşık bir hafta içinde düşene kadar kendi kendine iyileşmesine izin verebilirsiniz.

Banyo yapma

Bebeğinizin göbek bağının iyileşmesini beklerken , yeni doğmuş bebeğinizi suya sokmamak en iyisidir. İhtiyacınız olan tek şey sünger banyoları veya çok yumuşak sabun ve ılık su ile leke temizliğidir.

Bebek Bezi Değişiklikleri

Kaka rengi bebeğinizin gelişimini takip etmenize yardımcı olabilir. Bebeğinizin kakası ilk başta siyah ve katranlı mekonyum olacaktır. Bebeğinizin kakası kısa sürede yeşilimsi bir renk alacak, daha sonra sarımsı veya kahverengimsi bir renk alacaktır.

Çok fazla kaka görmeye hazır olun. Bebeklerin neredeyse her beslenmeden sonra kaka yapması alışılmadık bir durum değildir.

1 Haftalık Bebeğiniz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeğinizi tanıdıkça kendinizi biraz kaybolmuş hissetmeniz normaldir. Doğumdan sonra iyileşiyorsanız, hormonlarınızın düzene girdiğini ve vücudunuzun iyileştiğini unutmayın. Bebeğinizin mutlu ve iyi beslendiğinden emin olmak istiyorsanız, aynısını kendinize de zaman ayırmanız gerekir. Yediğinizden ve susuz kaldığınızdan emin olun.

“Bir daha ne zaman uyuyacağım?” gibi büyük resim sorularına boğulmak kolay olabilir. “Yakında ritminizi bulacaksınız. Her seferinde bir gün bir şeyler alın ve bebeğinizin tatlı yeniliğinin tadını çıkarın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.