Bebeklerde Kaka Rengi

Bebeklerde Kaka Rengi

Bebeklerde kaka rengi farklılık gösterir ve bu değişiklikler onun genel sağlık durumu hakkında ipucu verebilir. Bu bebek kakası renk şeması yeşil, siyah ve sarı kaka arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olacaktır.

Yeni doğan bebekler çok fazla bez kullanır. Bebeğinizin yeterince süt alıp almadığını ölçmek için uzmanlar bebeğinizin sindirim çıkışını izlemenizi öneriyor. Anne sütüyle beslenen bir bebekte, 1 haftalıkken günde en az altı ıslak bez ve üç dışkılama görmelisiniz.

Mamayla beslenen bir bebeğin biberondan ne kadar emdiğini ölçebildiğiniz için, emzirilen bebeklerle yaptığınız gibi bezlerini takip etmenize gerek yoktur.

Bebeğinizin kakasının rengi muhtemelen günden güne biraz değişecektir. Normal renk tonlarının geniş bir yelpazesi olmasına rağmen, bazı dışkı renkleri bir sağlık sorununa işaret edebilir. Neyse ki bebek kaka çizelgemiz yardıma hazır!

Bebeğinizin bağırsak hareketinin renginin ne anlama geldiğini ve çocuk doktoruna gitmesinin gerekip gerekmediğini öğrenmek için okumaya devam edin .

Koyu Yeşilimsi-Siyah Bebek Kakası

Bebeğiniz ilk kez kaka yaptığında yapışkan, yeşilimsi siyah katrana benzeyen bir şeyle karşılaşacaksınız. Mekonyum adı verilen bu amniyotik sıvı, safra ve bağırsak bezlerinden salgıların bir karışımıdır.

Mekonyum kötü kokmaz ama temizlenmesi normal kakadan çok daha zordur. Bebeğinizin cildine bariyer olarak bir kat vazelin sürebilirsiniz.

Mekonyum doğumdan sonraki iki ila dört gün içinde atılır. Bebeğiniz bu zaman diliminde kaka yapmazsa bir sağlık uzmanına başvurun çünkü bu bağırsak tıkanıklığının işareti olabilir.

Doğumdan sonraki iki ila dört gün içinde bebeğiniz, mekonyum ve anne sütü veya mama dışkısı karışımı olan geçiş kakası yapmaya başlayacaktır. Koyu yeşil veya kahverengidirler ve yapışkan bir kıvama sahiptirler (mekonyumdan daha yumuşak olmalarına rağmen).

Bebeğiniz yemek yemeye başladığında geçiş kakaları da başlar. Bebeğiniz iyi yemek yiyene kadar burada kalırlar.

Sarı Bebek Kakası

İlk haftanın sonunda sağlıklı bebekler gıdalarını her zamanki gibi sindirirler. Bebek kakası, karaciğerden gelen safranın, mideyi terk ettiğinde yemeğe eklenen bakterilerin ve sindirilmemiş süt bileşenlerinin yanı sıra safradan oluşur.

Emzirilen bir bebeğin kakası açık sarı, sulu ve bazen de keyifsiz olacaktır.

Sarı-Kahverengi Bebek Kakası

Bebeğiniz mama içerse, birinci veya ikinci haftada kakası sarı-kahverengi, yeşil-ten rengi veya kahverengi olacaktır. Bu kaka, fıstık ezmesi veya diş macununa benzer şekilde kalın ve serttir.

Bebek beslenme uzmanları, mamadaki şekerlerin fermantasyonundan dolayı ekmeğin kabarmasına benzer bir maya aroması olabileceğini açıklıyor . Anne sütü ve mamanın kombinasyonunu alan yenidoğanlar da kahverengi veya koyu sarı bebek kakası üretir.

Kahverengi Bebek Kakası

Bebeğiniz katı yiyecek yemeye başladığında , bir dizi sağlıklı bakteri bağırsaklarına yerleşerek daha kahverengi ve daha kokulu kaka üretir. Bebeğinizin ne yediğine bağlı olarak kırmızı, turuncu, yeşil, sarı veya mavi de olabilir. Bu bağırsak hareketleri, çok kötü kokan sindirilmemiş yiyecek parçalarını ortaya çıkarabilir.

Sulu Yeşil-Kahverengi Bebek Kakası

İshal, gevşek, sulu kıvamda sarı, kahverengi veya yeşil bebek kakası olarak kendini gösterebilir. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, gıda intoleransları, antibiyotikler veya parazitler buna neden olabilir. İshalli bebekler dehidrasyon riski altındadır, bu nedenle onları yakından takip ettiğinizden emin olun.

Bebeklerin kakası başlangıçta daha akıcı olduğundan bazen bebeğinizde ishal olup olmadığını söylemek zor olabilir. Aşağıdakiler bebeğinizin ishal olabileceğine dair işaretlerdir:

  • Aniden daha fazla dışkı gelmesi
  • Beslenme başına birden fazla dışkıya sahip olmak
  • Gerçekten sulu dışkı

Ayrıca bebek kakasındaki mukusun ishale benzeyebileceğini ve ayrıca sarı, yeşil veya kahverengi renkte olabileceğini unutmayın. Süt alerjisi, enfeksiyon veya diş çıkarma nedeniyle tükürüğün aşırı yutulması nedeniyle bağırsak hareketlerinde mukus oluşur.

Daha Sert Koyu Kahverengi Bebek Kakası

Kabız olan bebekler koyu kahverengi veya siyah bebek kakası yapma eğilimindedir. Kabızlık kalın ve serttir; küçük topaklara, bilyelere veya köfte parçasına benzer. Sıvılar ve lifler düzgün bir şekilde emilmediğinde (genellikle süt proteini alerjisi veya gıda intoleransı nedeniyle) meydana gelebilir.

Yeşil Bebek Kakası

Yeşil kaka bakteriyel bir enfeksiyonun işareti olabilirken, sindirilmemiş sebzeler ve demir açısından zengin gıdalar veya takviyeler de bebeğinizin kakasının yeşil görünmesine neden olabilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde, köpüklü yeşil bebek kakası aynı zamanda ön süt-son süt dengesizliğinin de sinyali olabilir; bu, bebeğin emzirme veya sağma seansı sırasında ilk olarak salınan daha az yağlı ve daha yüksek şekerli “ön sütten” daha fazla alması anlamına gelir. 

Kırmızı Bebek Kakası

Bebeğinizin kakası kırmızı renkte mi? Muhtemelen süt proteini intoleransından , bağırsak enfeksiyonundan veya kabızlıktan kaynaklanan rektal fissürden kaynaklanan sindirilmemiş kan lekeleridir. Emziren ebeveynin meme ucu çatlamışsa veya emzirirken kanıyorsa, bebek kan yuttuğunda da kırmızı lekeler görünebilir. Her ihtimale karşı kırmızı bebek kakası için çocuk doktorunu aramak akıllıca olacaktır.

Koyu Kırmızı veya Siyah Bebek Kakası

Uzmanlar, koyu kırmızı veya siyah bebek kakası için bir sağlık uzmanına başvurun, çünkü bu gastrointestinal kanamayı gösterebilir. Bir çocuk doktoru her zaman bebeğin kakasındaki kanı kontrol etmelidir.

Gri veya Beyaz Bebek Kakası

Uzmanlar, kireçli beyaz veya gri bebek kakasının karaciğer problemine, düşük safraya veya besin emiliminin eksikliğine işaret ettiğini söylüyor. Hemen çocuk doktorunuzla iletişime geçin.

Temel Çıkarımlar

Bebek kakasının birçok rengi vardır ve bunların çoğu normaldir. Bebek kakasının sarı, kahverengi ve yeşil olması yaygındır. Bebeğinizin kakasında kırmızı, beyaz, siyah (mekonyum aşamasından sonra) veya soluk sarı gibi başka renkler görürseniz, sağlık sorunlarını dışlamak için doktorunuzla randevu alın. Gümüş, şarap kırmızısı, kestane rengi benzeri kakanın acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.