Bebeklerde Pamukçuk Nedir?

Bebeklerde Pamukçuk Nedir?

Bebeklerde pamukçuk yayılması çok kuvvetli bir mantar türüdür. Dil, damaklar, dudak içleri, ağız hatta boğaza kadar yerleşmektedir. Bebeğiniz beslenirken huysuzluk yapıyor ve rahatsız görünüyorsa, ağız içini kontrol etmenizi öneririz. Beyaz lekeler görüyorsanız bebeğinizin pamukçuk olduğundan söz edebiliriz.

Pamukçuk, sadece bebeklerde değil herhangi bir yaşta,  herkesi etkileyebilecek bir ağız mantar turu olmasına rağmen özellikle 6 aydan küçüklerde yaygındır. Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde,  doğum kanalından geçerken mantarı alma ihtimali çok yüksektir. Pamukçuk mantarı hızla yayılar.  Kontrolden çıktığında, tüm ağız içi pamukçukla dolabilir. Bu durum bebeğin ağız ve çevresinde ağrılı yanmalara neden olabilir. Emziren annelerde, pamukçuk bebeğin ağzından meme uçlarına kadar yayılabilmektedir.

Bebeklerde kullanılan antibiyotikler pamukçuk riskini artırır.

Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin pamukçuk olduğunu anlamak için belirtileri takip etmelisiniz. Bunlar;

  • Beslenme problemleri. Meme ya da biberonu kavrayamama. Ağız içerisinde oluşan ağrı ve yanmadan ötürü bebek rahatsızlanacaktır.
  • Beyaz lekeler. Süzme peynir gibi görünen ve pütürlü bir yapıya sahip olan bu lekeler bebeğin dilinde, dudaklarında, diş etlerinde veya ağzının çatısında hatta boğazında görünebilir. Bu durum komple ağız içini de sarmış olabilir. Yavaşça temiz ıslak bir bezle  silmeyi deneyin. Ağızda kalan süt artığı ise silinecektir. Pamukçuk ise silinebilir gibi gözükür ve ardından hemen tekrarlar.
  • Ağız kenarlarında oluşan çatlamalar. Pamukçuk çıkmadan önce yaşanan en belirgin belirtidir.
  • Pamukçuk olan bebek aynı zamanda pişik de olabilir. Ağız içindeki mantarlar tutulduğu için, dışkıyla beraber çıkması, bebeğin pişik olmasına sebep olur.
  • Emziriyorsanız kendi memenizin ucunda kaşıntı, çatlak ,ağrı ve ateş gibi semptomlar pamukçuk enfeksiyonu olduğunuzu gösterebilir. Emzirme sırasında pamukçuk, bebeğin ağzından  meme uçlarınıza kadar yayılım gösterir.

 Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?

  • Bebeğinizin pamukçuk olduğunu düşünüyorsanız kısa sürede teşhis ve tedavi için çocuk doktoru ile görüşmeniz önemlidir.
  • Pamukçuk bazen birkaç hafta içinde kendiliğinden geçmekte. Geçmediği durumlarda hekiminiz mantar önleyici tedavi önerebilir.
  • Bazı anneler, meme uçlarını sirkeli su hazırlayarak temizlemeyi tercih ediyor. Bu meme uçları izin daha fazla tahriş olmasına sebep olacaktır.
  • Bebek ağız içini ve meme uçlarını karbonatlı su ile silmek, enfeksiyonun azalmasında yardımcı olur. Şekerli gıda tüketimi bakteri üretimini artırdığı için bu zamanlarda kaçınmanız tavsiye ederiz.
  • Bebeğinizin ellerini ve kendi ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Emzik, diş çıkarma halkası, biberon gibi bebeğin ağzına giren her şeyi düzenli olarak sterilize edin.
  • Anne sütü vermeye devam edin. Kısa süreli ve daha sık zaman diliminde emzirin.
  • Her beslemeden sonra meme uçlarınızı temiz suyla durulayın ardından kurulanmayı  ihmal etmeyin.

Temizlik ve hijyen kurallarına uymanız, bebeğinizin pamukçuk olmaması , olduğu taktirde kolay atlatabilmesi için şarttır. Bunun dışında mutlaka enfeksiyon durumunda, pamukçuk ilerlemeden çocuk doktoruna danışmanızı, tedavi süreci tavsiyelerini doktorunuzdan almanızı öneririz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.