Gebe Kalmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

22.12.2023
12
Gebe Kalmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebe kalmadan önce dikkat edilmesi gerekenler sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmeniz bakımından önem taşıyor. Hamilelik fiziksel ve psikolojik açıdan köklü değişiklikleri beraberinde getiriyor. Bu nedenle çocuk sahibi olmayı planlayanların hamileliğe hazırlandığından emin olması gerekiyor.

Hamile Kalmak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?

Hamileliğe hazırlığın ilk aşaması kadın doğum uzmanına veya aile hekimine başvurmaktır.

Doktor; kişinin geçmiş gebelikleri, kullandığı ilaçlar, anne adayının ve ailesinin sağlık durumu, yaşam biçimi ve yeme alışkanlıkları gibi konularda sorular soracaktır. Bunların planlanan gebeliğe etkilerini değerlendirerek hastaya yol gösterecektir.

Mevcut hastalıkların tedavisi yapılmalı, olası hastalıklara karşı tedbir alınmalıdır. Daha sonra beslenme, egzersiz ve yaşam tarzı alışkanlıklarının düzeltilmesi gelir.

Doktor Muayenesi

Gebe kalmaya karar vermeden 2-3 ay önce doktora başvurarak gerekli testleri yaptırın. Hamileliğe engel teşkil edecek jinekolojik bir problem olup olmadığını öğrenin.

Sizden kan tetkikleri, servikal kültür ve vajinal smear istenebilir. Bu testler Su Çiceği, Tokzoplazma, Hepatit-B, Rubella gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklığınız olup olmadığını gösterir.

Geçmişte bu hastalıkları geçirmediyseniz aşı yapılması önerilebilir. rubella-kızamıkçık gibi bazı aşılar canlı virüs barındırır. Bu tür aşılar olunduktan sonra hamileliğin 3 ay ertelenmesi gerekir.

Hekiminiz gebelikten birkaç ay evvel çinko ve folik asit takviyesine başlamanızı tavsiye edebilir. Bu takviyeler, doğumsal sakatlıkların önlenmesinde etkilidir.

Enfeksiyon, epilepsi, depresyon, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklara sahip olanlarda hamilelik başlamadan bunlar kontrol altına alınmalıdır. Gebelik meydana gelirse, ilgili branşla birlikte multidisipliner yaklaşımla takip edilmelidir.

Kalıtsal veya Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tespiti

Gebelik süreci öncesinde gittiğiniz hekim, sizi ırsî hastalıklar yönünden değerlendirecektir. Genetik hastalığınız varsa bu hususta danışma alabilirsiniz. Eşiniz ve siz aynı hastalığa sahipseniz yardımcı üreme tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede embriyolar genetik açıdan incelenerek olası riskler erkenden tespit edilebilir.

Öte yandan cinsel birliktelik ile geçen hastalıkların doğurganlığı etkileme ihtimâli vardır. Bu tarz bir hastalık geçirdiyseniz hekiminizi bilgilendirmelisiniz. Söz konusu hastalıklar anne ve bebeğin sağlığını tehdit edebilir. Hepatit B, AIDS, frengi, HPV enfeksiyonları, gonore, herpes bunlardandır.

Kapsamlı tarama yaptırarak bu konuda ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Böyle bir hastalığınız mevcutsa tedavi edilmeli, bebeği korumaya yönelik tedbirler alınmalıdır.

Vitamin ve MineralTakviyesi

Yukarıda da ifade edildiği üzere, hamile kalmadan önce dikkat edilmesi gerekenler arasında vitamin destekleri bulunur. Folik asit kullanımı hamilelikten 2-3 ay önce başlar, hamileliğin ilk 3 ayı boyunca devam eder.

Gebeliğe hazırlık döneminde günlük 400 mgr folik asit alımı ve diğer prenatal vitamin çeşitleri bebeğin beyin-omurilik sisteminde ve omurgasında sakatlık oluşma olasılığını düşürür. Buna nöral tüp defekti denir. Görülme sıklığı her 1000 gebelikte 0.9 şeklindedir.

Bununla beraber gebelikten önce ve gebelik sırasında sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmenin önemi büyüktür. Anne adayı kansızlık yaşıyorsa buna göre bir tedavi planı uygulanmalıdır. Vejetaryen anne adayları B ve D vitamini takviyesine başlayabilir.

Demir alımı da bebeğin gelişimi noktasında büyük öneme sahiptir. Bebeğe oksijen taşınması ve ekstra kan desteği için demir mineraline ihtiyaç vardır. Demir eksikliğiniz mevcutsa gebelikten önce tedavi olmanız gerekir.

Diyet ve Egzersiz

Hamilelik, kilo vermek amacıyla diyet yapmak için doğru bir zaman dilimi değildir. Gebeliğiniz boyunca sebze-meyve, yumurta, et ve süt ürünleri tüketmeniz lâzımdır. Fakat kilonuz, ideal seviyenin çok altında veya çok üzerindeyse bu durum yumurtlamayı zorlaştırır.

Üstelik aşırı kilo; makrozomiye yani bebeğin normalden çok daha büyük olmasına yol açabilir. Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), gebelik şekeri ve tansiyonu, erken doğum gibi komplikasyonlara zemin hazırlar. Aşırı zayıflık ise düşük doğum ağırlığına, çocukta sağlık problemlerine ve davranışsal sorunlara neden olabilir.

Bundan dolayı gebe kalmayı düşünenler uzman yardımı alarak kendisine özel diyet ve spor programı ile normal kiloya ulaşmalıdır.

Alkol ve Sigara Kullanımı

Gebe kalmadan önce nelere dikkat edilmeli? Diye merak edenler sigara ve alkolü hayatından çıkarması gerektiğini bilmelidir. Söz konusu alışkanlıklarınızı bırakmakta güçlük çekiyorsanız bu alanda faaliyet gösteren bir merkeze başvurabilirsiniz.

Grip Aşısı Olmak

Basit gibi görünen grip hastalığı, hamilelikte tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı hamile kalmadan önce grip aşısı olmayı önerir.

Çevresel Koşullar

Gebe kalmadan önce dikkat edilmesi gerekenler içerisinde yer alan bir diğer husus, maruz kaldığınız dış faktörleri hesaba katmaktır. Örneğin çalıştığınız yerde civa ya da kurşun gibi ağır metaller, çözücü veya pestisit gibi kimyasallar bulunuyorsa, aşırı radyasyon söz konusuysa bunlara karşı önlem alınmalıdır.

Gebe Kalmadan Önce Neler Yapılmalı?

Yukarıdaki önerilerimize ilâveten, gebe kalmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler arasına şunları dâhil edebiliriz:

  1. Stresten uzak durun. Aşırı stres yumurtlamayı olumsuz etkileyebilir. Motivasyonunuzu yüksek tutacak aktivitelerle meşgul olun. Yeterli uyumaya özen gösterin.
  2. Ovulasyon günlerinizi takip edin. Adetinizin 10ile . 16. Günleri arasında 2 günde bir ilişkiye girmek hamile kalma şansınızı artırır. Birliktelik sonrası hemen ayağa kalkmayın. Yanınıza dönerek veya sırtüstü uzanıp ayaklarınızı duvara dayayarak yarım saat bu şekilde bekleyin.
  3. Kola ve kahve tüketmeyi bırakın. Çay tüketimini sınırlandırın. Yapılan bir araştırma, bunların hamilelikten önce fazla tüketilmesi hâlinde yumurta kalitesinin düştüğünü göstermiştir.
  4. Diğer taraftan; hamile kalmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler kadar, erkeklerin de üzerine düşen sorumluluklar vardır. Partnerinizin de sperm kalitesini artırmak için stresten, alkol ve sigaradan kaçınması, ağır egzersiz yapmaması gerekir.
  5. Diş problemleriniz, anal fissür ve hemoroid gibi sorunlarınız varsa bunların tedavisini yaptırın. Bunlar hamilelikte artış göstererek sizi daha fazla rahatsız edebilir.
  6. Enfeksiyon kapmamak için kişisel temizliğinize özen gösterin. Pastörize edilmemiş peynirlerden ve diğer süt ürünlerini, az pişmiş veya çiğ etleri tüketmeyin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.