Hafta Hafta Gebelik Belirtileri

Hafta Hafta Gebelik Belirtileri

Bebek taşırken ne bekleyeceğinizi bilmek için bu haftalık gebelik belirtileri zaman çizelgesine göz atın.

Hamilelik boyunca bedeniniz, göğüs hassasiyetinden sırt ağrılarına kadar birçok değişiklik yaşar. Bu değişimler anne-baba adayları için normal veya bazen şaşırtıcı olabilir.

Her insan ve her hamilelik farklıdır, ancak bazı belirtiler daha yaygındır. Bu gebelik belirtileri listesini haftalara göre kullanarak ne bekleyebileceğinizi anlayabilirsiniz, ancak zaman zaman belirli bir takvim izlememek normaldir. Her hamilelik benzersizdir ve bazen beklenmedik olabilir. Belirtilerinizle ilgili endişeleriniz varsa veya sorularınız varsa, doğum öncesi sağlık uzmanınızla konuşmak en iyisi olacaktır.

Haftalara Göre Gebelik Belirtileri

İlk trimester gebelik belirtileri hakkında daha fazla bilgi mi arıyorsunuz ? İkinci üç aylık dönem veya üçüncü üç aylık dönem gebelik belirtileri nasıl olur? Haftalık rehberimizle sizi ele aldık.

1. Hafta

Doktorlar son adet tarihinizi son adet döneminizin ilk gününden itibaren hesapladığından, birinci hafta hamile kalmadan önceki son adetinizin başlangıcıyla başlar. Bu henüz teknik olarak hamile olmadığınız anlamına gelir. Bununla birlikte, kanama, kramp, göğüs ağrısı, ruh hali değişimleri vb. gibi tipik adet semptomlarınızı deneyimlemeyi bekleyebilirsiniz.

2.Hafta

Yumurtlama genellikle ikinci hafta olarak kabul edilen dönemde gerçekleşir . Yumurtalığınız, sperm ile döllenmeyi beklediği fallop tüpüne giden olgun bir yumurtayı serbest bırakacaktır. Yumurtlama belirtileri arasında zonklayan alt karın ağrısı (mittelschmerz) , memelerde hassasiyet, yumurta beyazına benzeyen kaygan akıntı ve bazal vücut ısısında artış sayılabilir.

3. Hafta

Hamileliğin üçüncü haftasında döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşir. Bazı kişilerde ” yerleşme kanaması ” olarak bilinen hafif karın krampları veya hafif lekelenmeler görülür . Ağır kanamanız varsa veya şiddetli ağrınız varsa bir sağlık uzmanına başvurun; bu, embriyonun rahim dışına (genellikle fallop tüpüne) implante edildiği ektopik hamileliği gösterebilir.

4.Hafta

Evde hamilelik testiniz bu hafta gibi erken bir zamanda pozitif sonuç verebilir; tebrikler! Bazı kişilerde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olan göğüs hassasiyeti bu dönemde sutyeninizin daha da rahatsız olmasına neden olabilir. Bazıları ayrıca artan koku veya tat alma duyusu, yorgunluk, kabızlık, şişkinlik ve ruh hali değişimleri de yaşar . Ancak herhangi bir hamilelik semptomunuz yoksa endişelenmeyin; ortaya çıkmaları birkaç hafta daha sürebilir.

5. Hafta

Hormonun neden olduğu ruh hali değişimleri, beşinci haftadan itibaren pek çok duyguyu beraberinde getirebilir . Duygularınız akla gelebilecek hiçbir sebep olmadan mutludan depresife, öfkeliye dönüşebilir. Yorgunluk, göğüslerde hassasiyet ve hatta mide bulantısı gibi diğer erken gebelik belirtileri de bu kadar erken ortaya çıkabilir.

6. Hafta

Bazıları için altıncı hafta, en korkulan hamilelik semptomlarından birini beraberinde getirir: sabah bulantısı (her ne kadar hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde başlayabilir veya hiç başlamayabilir). Artan koku alma duyunuz bu rahatsızlığı daha da şiddetlendirebilir, bu da yemek yeme isteği ve isteksizliğine zemin hazırlar. Sabah bulantısı ikinci üç aylık döneme kadar devam edebilir, bu nedenle daha küçük öğünler yemek, zencefil tüketmek, akupunktur bilekliği takmak ve tetikleyici yiyeceklerden kaçınmak gibi şimdi başa çıkmanın yollarını bulmak en iyisidir.

7. Hafta

Sık idrara çıkma başka bir erken gebelik belirtisidir. Bunun nedeni birkaç faktördür: hCG hamilelik hormonu, vücudunuzdaki sıvı miktarının artması, böbreklerinizin atıkları ortadan kaldırmak için ekstra çalışması ve sonunda büyüyen rahminizin mesanenize baskı yapması. Bol miktarda banyo molası planlayın!

8. Hafta

Çoğu kişi için gebelik belirtileri şu ana kadar tam anlamıyla ortaya çıkıyor: mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, yorgunluk, sık idrara çıkma, ruh hali değişimleri, şişkinlik vb. Bir başka alışılmadık semptom da ağzınızda fazladan tükürük oluşmasıdır ve bu bazen ilk üç aylık dönemin sonuna kadar sürer. Kısmen hormonal dalgalanmalar nedeniyle baş ağrıları da yaygındır.

9. Hafta

Hamileliğin sindirim sisteminizi etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Hamilelik hormonları bağırsaklarınızın hareketliliğini değiştirerek bağırsaklarınızın normalden daha yavaş hareket etmesine neden olabilir. Birçok kişi sabah bulantısına eşlik eden bulantıya ek olarak kabızlık ve aşırı gaz sorunu yaşar. Ayrıca, bebeğiniz büyüdükçe sindirim sisteminiz de yavaşlar, bu nedenle gerekirse dışkı yumuşatıcıları konusunda bir sağlık uzmanıyla görüşün.

10. Hafta

Parlıyor musun? Bazı insanlar ilk trimester semptomu olarak parlak bir “hamilelik ışıltısı” yaşayacaktır, ancak aynı zamanda hormon kaynaklı sivilcelerin yaşanması da yaygındır . Ayrıca göğüslerinizin ve karnınızın her hafta büyüdüğünü fark edeceksiniz.

11. Hafta

Büyüyen karnınız karnınızın etrafında ağrılara ve kramplara neden olabilir. Bu yuvarlak bağ ağrısı hafif rahatsız edici veya düpedüz ağrılı olabilir. Ayrıca iç çamaşırınızda vücudunuzun bakterileri temizlemeye çalıştığının sinyalini veren berrak veya kremsi bir akıntı (lökore olarak bilinir) fark edebilirsiniz ki bu hamilelik sırasında normaldir.

12. Hafta

Hamilelik sırasında kan hacminin yaklaşık %50 oranında arttığını biliyor muydunuz? Bir yan etki, özellikle açık tenli insanlarda fark edilen, ciltte gözle görülür damarlardır.

13. Hafta

İlk üç aylık dönemin sonuna yaklaştığınızda, erken gebelik belirtilerinin çoğu azalacaktır. Ancak gün boyunca başınızın döndüğünü fark etmeye başlayabilirsiniz. Bu baş dönmesi nöbetleri için hormonal değişimlere, azalan kan akışına ve düşük kan basıncına teşekkür edebilirsiniz. İyice nemlendirerek ve yavaşça pozisyon değiştirerek onlarla savaşın.

14. Hafta

Resmi olarak hamileliğin ikinci üç aylık dönemindesiniz ve çoğu kişi bunun “en kolay” üç aylık dönem olduğunu düşünüyor. Birçok kişi önümüzdeki birkaç hafta içinde iştahın arttığını, enerjinin yenilendiğini ve cinsel isteğin arttığını bildiriyor. Eğer siz de bu “iyi hissetme” döneminin avantajlarından yararlanarak doktor onaylı bir fitness rutinine başlayın ve evinizi bebek için hazırlayın.

15. Hafta

İkinci üç aylık dönem ayrıca her hafta birkaç tuhaf hamilelik belirtisiyle birlikte gelebilir. Burun tıkanıklığı (mukus zarlarındaki kanın artması nedeniyle), bacak krampları ve diş etlerinde hassasiyet yaşayabilirsiniz . Gevşetme hormonu bağlarınızı gevşettiği için hamileliğin bu aşamasında kendinizi fazladan sakar hissedebilirsiniz.

16. Hafta

Hamilelerin yaklaşık %90’ında meme uçları, uyluk içleri, koltuk altları ve göbek deliği çevresinde ciltte koyulaşma .Bazen koyulaşma yanaklara ve buruna kadar uzanır (“hamilelik maskesi” olarak bilinir), özellikle de daha koyu bir ten renginiz varsa.

17. Hafta

Bebek beklerken sırt ağrıları çok yaygındır (hamilelik hormonlarına bir kez daha teşekkür edebilirsiniz!). Ve eğer kendinizi normalden daha unutkan hissediyorsanız, bazılarının deneyimlediği sözde “hamilelik beyni”ni suçlayın. Artı olarak, pek çok anne adayı bebeklerinin tekmelerini 18 ile 22. haftalar arasında hissetmeye başlar, bu yüzden dikkatli olun!

18. Hafta

Şu ana kadar karnınız muhtemelen hamile görünüyor (ancak diğerlerine göre her zaman değil). Ayrıca göğüsleriniz anne sütü yapmaya hazırlanmak için büyümeye başladı. Doğuma kadar düzenli olarak kilo almayı bekleyin. Hamilelik sırasında ayak büyüklüğü bile artabilir!

19. Hafta

İkinci üç aylık dönemde bazı hamilelerde mide yanması yaşanır . Bunun nedeni hamilelik hormonlarının alt özofagus sfinkterinizin (LES) kaslarını gevşetmesidir. Bu rahatsız edici semptomla karşılaşırsanız, daha küçük öğünler yemeyi, yemekten sonra dik durmayı ve asitli, yağlı veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmayı deneyin. Bebeğiniz bağırsaklarınıza baskı yaptığında da kabızlık meydana gelebilir.

20. Hafta

Şu anda küçük çocuğunuz bir fırtına başlatıyor olabilir! İlk tekmeler midenizde çırpınıyormuş gibi hissettirir. Bu dönemde bacak krampları, göz kuruluğu ve uyku sorunları da yaygın olarak görülür. Henüz yapmadıysanız, daha iyi bir gece uykusu için hamilelik yastığı kullanmayı deneyin.

21. Hafta

Bir süredir yuvarlak bağ ağrınız olsa da, bebek büyüdükçe bu ağrı artma eğilimindedir. Büyüyen rahminize uyum sağlamak için esneyen kalçanızda, kasıklarınızda ve karnınızda keskinlik hissedebilirsiniz.

22. Hafta

Hamilelik, artan progesteron ve vücudunuzun fazladan besin stoklaması sayesinde genellikle daha kalın, daha parlak saçlara ve hızlı büyüyen tırnaklara neden olur (bu nedenle doğum öncesi vitamininizi almaya devam etmeyi unutmayın). Buklelerinizin normalden daha güçlü ve daha bereketli olduğunu fark edebilirsiniz. Ancak karnınızdaki deri sürekli olarak gerildiği için kuru, tahriş olmuş bir cilde de sahip olabilirsiniz.

23. Hafta

Sürekli büyüyen karnınız “innie” göbek deliğini bir “outie”ye dönüştürebilir, ancak doğumdan sonra normal durumuna döneceğinden emin olabilirsiniz. Bu süre zarfında muhtemelen bacak krampları, bilinç bulanıklığı, sırt ağrıları, artan vajinal akıntı, kabızlık, baş ağrıları, çatlaklar ve diğer ikinci trimester gebelik semptomlarıyla uğraşmaya devam edeceksiniz.

24. Hafta

Bazı hamile insanlar hâlâ yüksek cinsel isteklere sahipken, diğerleri libidolarının azaldığını fark ediyor. Bu işi yapamayacak kadar ağrılı ve yorgun hissedebilirler. Diğer gebelik belirtileri arasında ellerde karıncalanma ve diş eti kanamasının yanı sıra burun hipertrofisinden kaynaklanan horlama ve hamilelikte kilo alımı yer alır.

25. Hafta

Elleriniz ve parmaklarınız karıncalanıyor mu? Genellikle normal şişlik ve sıvı tutulmasının bir sonucu olan karpal tünel sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Bu uyuşukluk hissi doğumdan sonra kaybolmalıdır. Bu arada ellerinizin üzerinde uyumaktan kaçının ve gün boyunca bileklerinizi sallamayı deneyin.

26. Hafta

Üçüncü üç aylık döneme yaklaştığınızda, ister kaygı, ister bacak krampları, sık idrara çıkma veya genel rahatsızlık nedeniyle uyku kolayca gelmeyebilir. Ellerinizde ve ayaklarınızda da kaşıntı yaşayabilirsiniz . Hafif kaşıntı genellikle iyi huyludur ve antihistaminikler, merhemler veya sakinleştirici losyonlarla tedavi edilebilir. Ancak yoğun kaşıntı, hamilelik kolestazı adı verilen ve tıbbi bakım gerektiren bir karaciğer bozukluğunun sinyali olabilir.

27. Hafta

Sırt ağrıları ve bacak krampları yeterince kötü değilmiş gibi, bazı insanlar ikinci üç aylık dönemde hemoroit sorunu yaşıyor. Bu kaşıntılı, şişmiş damarlar artan kan akışı ve basınç nedeniyle rektumda ortaya çıkar ve genellikle kabızlığa eşlik eden gerginlikle daha da kötüleşebilirler. Yüksek lifli bir diyet ve bol miktarda sıvı alımı, hemoroid merhemi, oturma banyoları veya cadı fındığı pedleri ile hemoroit ağrısını ve kanamayı hafifletin.

28. Hafta

Üçüncü üç aylık döneme hoş geldiniz! Bitiş çizgisine yaklaştığınızda kendinizi fiziksel olarak bitkin ve genel olarak rahatsız hissetmeye başlayabilirsiniz. Ağrılar ve sızılar yaygındır ve nadiren bazı kişilerde simfiz pubis disfonksiyonu (SPD) görülür ; bu durum kasık kemiği etrafındaki bağların yumuşak ve dengesiz hale gelmesi ve normalden daha fazla gerilmesiyle meydana gelir.

29. Hafta

Vücudunuz doğumdan sonra bebeğinizi beslemeye hazırlanırken, önümüzdeki birkaç hafta içinde göğüslerinizden sarımsı kolostrumun sızdığını fark edebilirsiniz. Bu sıvı, olgun anne sütünün öncüsü olarak görev yapar ve küçük çocuğunuzun vücudunun rahim dışındaki hayata uyum sağlamasına yardımcı olur. Ayrıca hamileliğin 28-32. haftalarından sonra tansiyon yükselmeye başlar.

30. Hafta

Kaşıntı, şişlik, ağrı ve mide yanması yaşadıysanız, muhtemelen henüz azalmamıştır. Hamile insanların çoğunda olduğu gibi sizin de çatlaklarınız varsa, muhtemelen onlar da daha belirgin hale geliyor. Bu kırmızı, pembe, mor ve hatta koyu kahverengi çizgiler engellenemez; aslında bunlar genellikle genetik olarak belirlenir, ancak zamanla önemli ölçüde kaybolurlar.

31. Hafta

Belki ilk üç aylık dönemdeki gebelik belirtilerini arkanızda bıraktığınız için heyecanlandınız, ancak şimdi bunlardan bazıları geri gelebilir. Bazı insanlar için hiç ayrılmamış olabilirler. Örneğin göğüsleriniz kolostrum üretmeye başladığında tekrar hassaslaşabilir; Rahminizin mesanenize yaptığı baskı nedeniyle muhtemelen sık sık idrara çıkmanız gerekecektir; ve çok az çaba harcayarak aşırı derecede yorulabilirsiniz. Pes etme.

32. Hafta

Hamileliğin 20. haftasından sonra vücudunuz Braxton Hicks adı verilen “alıştırma” kasılmaları üretebilir. Rahmin ara sıra sertleşmesi veya daralmasıyla karakterize edilirler ve hamilelik ilerledikçe daha sık ortaya çıkarlar. Braxton Hicks kasılmaları genellikle 30 saniye ile iki dakika arasında sürer ve sıklıkla düzensiz olarak gelir. Braxton Hicks beklense de, daha güçlü ve daha sık kasılmalar yaşarsanız, bu erken doğumun bir işareti olabileceğinden bir sağlık uzmanına başvurun.

33. Hafta

Bebeğiniz büyüyor ve hâlâ iç organlarınıza baskı yapıyor. Sonuç? Sızdıran mesane, nefes darlığı, mide yanması ve genel rahatsızlık potansiyeli. Ayrıca pek çok insan bu dönemde rahimlerinin üst kısmına yakın bir yerde üst karın ağrısı çekerler; bu, büyüyen rahim tarafından karın duvarının gerilmesinin normal bir belirtisidir. Başka bir şey olabileceğine dair endişeleriniz varsa doğum uzmanınızla konuşun. Genellikle bu tür ağrılar dokunmaya karşı hassastır ve bebek tekme attığında daha da kötüleşir.

34. Hafta

Doğuma yaklaşıyorsunuz ancak şunu unutmayın: Hamileliğinizin son birkaç haftasında her gün bebeğinizin gelişimi için önemlidir, bu nedenle tıbbi açıdan güvenli olduğu sürece bebeğinizin büyümesine izin vermek isteyeceksiniz. Bebeğiniz büyüdükçe ve doğum pozisyonuna geldikçe hareket yoğunluğunda bir miktar değişiklik fark edebilirsiniz, ancak herhangi bir endişeniz varsa veya hareketin önemli ölçüde azaldığını fark ederseniz mutlaka bir sağlık uzmanına başvurun.

35. Hafta

Doğum hızla yaklaştıkça Braxton Hicks kasılmalarının daha düzenli olduğunu fark edeceksiniz. Bu alıştırma ağrılarını gerçek kasılmalardan nasıl ayırt edeceğinizi bildiğinizden emin olun. Bu dönemde birçok kişi uykusuzluğun üçüncü trimester gebelik belirtisi olarak tam anlamıyla ortaya çıktığını fark eder .

36. Hafta

Bebeğiniz hareket halinde! Doğumdan yaklaşık iki ila dört hafta önce bebeğiniz alt pelvisinize “düşmeye” başlayacaktır (aynı zamanda hafifleme veya nişanlanma da denir). Bu hareket, iç organlarınızdaki baskıyı bir miktar hafifleterek daha kolay nefes almanızı sağlayabilir.

37. Hafta

Bebeğinizin yeni pozisyonu pelvik rahatsızlığa ve karın basıncının artmasına neden olabilir. İlişkiden sonra bir miktar lekelenme fark edebilirsiniz ancak endişelenmemelisiniz: Bu muhtemelen hassas, genişlemiş rahim ağzınızın bir sonucudur. Adet dönemi gibi kanamanız varsa doktorunuzu arayın, çünkü bu plasentada bir sorun olduğunu gösterebilir.

38. Hafta

37. veya 38. hafta civarında çoğu hamile kişi nişanını (mukus tıkacını) kaybeder . Mukus tıkacı bebeğinizi mikroplardan korumak için rahim ağzınıza giden açıklığı tıkar. Genellikle doğumdan birkaç gün ila birkaç hafta önce herhangi bir yerde salınır ve koyu pembe veya kanlı akıntıya benzer.

39. Hafta

Suyunuz gelirse, bir sıvı fışkırması veya yavaş bir damlama fark edebilirsiniz. Doğumun diğer erken belirtileri arasında düzenli kasılmalar, pelvik baskı, hafif sırt ağrısı ve huzursuzluk hissi yer alır. Erken doğum saatlerce sürme eğilimindedir. Birçok sağlık hizmeti sağlayıcısı, ilk kez anne-baba olanların bu aşamayı beklemelerini ve kasılmalar her dört veya beş dakikada bir geldiğinde, bir dakika sürerse ve bir saat boyunca bu düzende devam ederse (4-1-1 veya 5. -1-1 kuralı), ancak sağlayıcınızın sizin için farklı bir önerisi olabilir.

40. Hafta

Bebeğiniz gelene kadar muhtemelen uykusuzluk, şişlik, sık idrara çıkma ve pelvik rahatsızlık gibi gebelik belirtilerini yaşamaya devam edeceksiniz. Bir indüksiyon veya sezaryen planladıysanız, bu önümüzdeki birkaç gün veya hafta içinde gerçekleşebilir. 40 haftadan sonra, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak amacıyla bebeğinizin pozisyonunu , boyutunu ve sıvı seviyelerini izlemek için bir ultrason önerilebilir .

41. Hafta

40 haftadan sonra bebeğinizin doğum tarihi geçtiği için “gecikmiş” kabul edilir, ancak çoğu durumda bu tamamen normaldir ve aslında oldukça yaygındır. Öyle olsa bile, gecikmiş bir bebek biraz endişe ve huzursuzluğa neden olabilir, ancak orada kalın ve doğum belirtilerini izleyin. Bebeğiniz yakında burada olacak! Bebeğin leğen kemiğine yerleşmesine yardımcı olmak ve doğum yapma şansınızı artırmak için hareketi (yürüme, dans etme, çömelme vb.) kullanmayı düşünün.

42. Hafta

Bebeklerin çoğu, doğum tarihlerinden iki hafta sonra (önce veya sonra) doğarlar ve 42. haftaya ulaşmak yorucu olsa da oldukça nadirdir. Çoğu sağlayıcı 42 haftadan önce bir indüksiyon önermektedir. Bu arada kendinize dikkat etmeye devam edin; bebeğiniz siz farkına bile varmadan kollarınızda olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.