Hamilelikte Birinci Hafta

Hamilelikte Birinci Hafta

Hamilelikte birinci hafta, hamileliğinizin ilk haftasıdır. Ancak (teknik olarak) henüz hamile değilsiniz. Yumurtlama sürecinin nasıl işlediğini ve ne zaman hamile kalabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Hamileliğin birinci haftasındasınız ama işin komik tarafı henüz hamile değilsiniz. Evet, Doğum tarihiniz, hamile kalmadan önceki son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanır . Bu, hamileliğin birinci haftasında gebelik oluşmadığı anlamına gelir. Ancak henüz hamile olmasanız bile vücudunuz zaten yumurtlama sürecine başlıyor ve rahim iç yüzeyini hazırlıyor.

Adet başladıktan kısa bir süre sonra vücut, folikül uyarıcı hormon veya FSH adı verilen bir hormon salgılar. FSH, her yumurtalıkta birkaç folikülün olgunlaşmaya başlamasını sağlar. Bu foliküllerden biri yarışı kazanacak ve yumurtlama sırasında yumurtalığınızdan serbest bırakılacaktır. Regl döneminiz başladıktan dört ila yedi gün sonra hormonlar vücudunuza, döllenmiş bir yumurtaya hazırlanmak için rahim zarının kalınlaşma sürecini başlatması için bir sinyal gönderir. Yaklaşık iki hafta içinde yumurtalıklarınızdan olgun bir yumurta salınacaktır. Bu noktada gebe kalma meydana gelebilir.

Adet döneminiz geciktiği için ve/veya hamilelik testi pozitif çıktığı için buraya geldiyseniz, muhtemelen düşündüğünüzden daha ileridesiniz. Hamilelik testi pozitif çıkana kadar aslında yaklaşık dört haftalık hamilesiniz.

Hamilelikte Birinci Hafta Kısa Bilgiler

  • Bir haftada 0 aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 39 haftanız var
  • İlk trimesterdesiniz

Hamilelik Belirtileri 1. Hafta

Hamilelikte Birinci hafta boyunca herhangi bir hamilelik belirtisi yaşamıyorsunuz. Ancak bu, regl olduğunuz haftadır ve muhtemelen bununla ilgili pek çok semptom yaşıyorsunuz .

İşte bazı yaygın dönem belirtileri:

  • Tipik bir adet döngüsünün uzunluğu 24 ila 38 gün arasında sürebilir ve ortalama süre yaklaşık 28 gündür.
  • Çoğu insanda iki ila yedi gün arasında kanama olur ve en ağır kanama ilk üç günde meydana gelir.
  • Adet kanaması bazen ağır olabilir, ancak iki saatten fazla ped veya tamponu kullanmamalısınız.
  • Premenstrüel sendrom (PMS) çok yaygındır ve huysuzluk, şişkinlik, baş ağrısı, kramp ve göğüs ağrısı içerebilir.

Regl dönemi belirtileri eğlenceli olmasa da normal bir regl dönemi semptomlarını yaşamak, sağlıklı bir üreme sistemine sahip olduğunuzun bir işaretidir ve bu da hamile kalmayı kolaylaştırabilir. Peki , hamile kalmaya başladığınızda adet döngüsünde dikkat etmeniz gereken bazı kırmızı çizgiler neler olabilir?

Uzmanlara göre dikkat edilmesi gereken birkaç önemli semptom var. Düzensiz kanama, çok az veya çok miktarda kanama ve/veya regl dönemindeki ciddi ağrı , endometriozis, miyom veya hormonal/endokrin sorunlar gibi doğurganlığı etkileyebilecek sorunların göstergesi olabilir.

Ayrıca, döngünüzün uzunluğunu da dikkate almak isteyebileceğinizi belirtiyorlar. Bir kişinin her iki haftada bir adet görmesi, iki hafta veya daha uzun süren kanaması veya adet gecikmesi varsa, bunların hepsi gebe kalmayı etkileyebilecek bir sorunun göstergesi olabileceğini ve üzerinde durulması gerektiğini söylüyorlar.

Menstruasyon sırasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız veya sizi endişelendiren belirtilerle karşılaşırsanız, en iyisi bir kadın doğum uzmanına, ebeye veya başka bir sağlık uzmanına başvurmanızdır.

Hamilelikte Birinci Hafta: Gelişimsel Kilometre Taşları

Yine, henüz bahsedecek bir embriyo yok, ancak adetinizin olduğu hafta boyunca vücudunuz yumurtalığınızdan bir yumurta bırakmaya yönelik ilk adımları atıyor. İleriye baktığınızda bazı heyecan verici şeyler olacak ve bir veya iki hafta içinde yumurtlama belirtilerini fark etmeye başlayabilirsiniz .

Yaklaşık bir ila iki milyon yumurta folikülüyle doğarsınız ve yumurtlama sırasında (FSH, östrojen ve luteinize edici hormon (LH) gibi hormonların düzenlemesi altında) vücudunuz yumurtalığınızdan bir yumurta bırakır. Herkes farklıdır, ancak çoğu insan için yumurtanın salınması (yumurtlama), adet döneminin ilk gününden yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşir.

Hamilelikte Birinci Hafta: Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Bir haftalık gebe olduğunuzda hamilelikle ilgili herhangi bir randevunuz olmayacak, ancak şimdi ön gebelik randevusu almak için iyi bir zaman. Uzmanlar, “İdeal olarak herkesin gebelik öncesi danışmanlık randevusu alması gerekir” diyor. Bu randevunun amacı anne ve fetus sonuçlarını iyileştirmektir.

Gebelik öncesi randevu sırasında tam olarak ne yapılır? Uzmanlar, size mevcut sağlık durumunuz, tıbbi ve ameliyat geçmişiniz, aşı durumunuz, ilaç kullanımınız ve aile geçmişiniz hakkında sorular soracağını söylüyor. Ayrıca doğurganlığınız hakkında sorular sorma ve gebe kalmayla ilgili bazı beklentiler belirleme şansınız da olacak .

Ön gebelik randevusuna paranız yetmiyor mu? İşte yapmaya başlamak isteyebileceğiniz birkaç şey. Doğum öncesi stresten uzak durun, alkol ve kafein alımını azaltın ve sağlıklı beslenmeye odaklanın . Araştırmalar, doymamış yağlar, tam tahıllar, sebzeler ve balıklar açısından zengin beslenmenin doğurganlığın artmasıyla ilişkili olduğunu ileri sürmektedirler.

Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular


Hamile kalmaya çalışırken doğum öncesi bir vitamin almalı mısınız?

Uzmanlar, ideal olarak hamile kalmaya çalışmadan dört hafta önce günlük doğum öncesi vitamin takviyesine başlamanız gerektiğini söylüyor . Hamilelik öncesi ihtiyaç duyulan ana bileşen folik asittir ve vücutta uygun seviyeye ulaşması birkaç hafta alır. Folik asidin ana rolünün fetüsteki nöral tüp defektlerini önlemek olduğunu belirtelim.

Hamile kalmaya çalışan insanların yapması gereken bazı sağlıklı yaşam tarzı seçimleri nelerdir?

Uzmanlar, hamile kalmaya çalışırken sağlıklı bir diyet sürdürmeyi ve kafein ve alkol kullanımını azaltmayı düşünmenizi öneriyor. “İnsanların kafein ve alkolü tamamen bırakması gerekmiyor, ancak bunların kullanımını azaltmaları gerekiyor” diye açıklıyorlar. Ancak sigara kullanımının tamamen durdurulması gerektiğini tavsiye ediyorlar.

Doğmamış (ve henüz gebe kalmamış) bebeğinizi doğurtacak bir Kadın Doğum Uzmanı veya ebe aramaya başlamalı mısınız?

Uzmanlar, nerede doğum yapacağınız ve doğuma kimin yardımcı olacağı konusunda henüz tüm detayları çözmemiş olsanız da, potansiyel kadın doğum uzmanları ve ebelerle konuşmaya başlamanın şimdi harika bir zaman olduğunu söylüyor. “Müstakbel ebeveynler, birden fazla uzmanla görüşerek deneyimlerini ve niteliklerini karşılaştırabilir, ayrıca ilgileri ve prosedürleriyle ilgili her türlü soruyu sorabilirler” diye öneriyorlar.

Bu Hafta Düşünebileceğiniz Şeyler

Birçoğu hamilelik ihtimalinden heyecan duysa da, hamile kalma zaman alabilir. Aslında başarının gelmesi birkaç ay ya da daha uzun sürebilir. Bununla birlikte, eğer 12 aydır (veya 35 yaşın üzerindeyseniz altı ay) deneme yapıyorsanız, uzmanlar doğurganlık değerlendirmesi yaptırmanızı önerir. Bu test serisi, altta yatan bir sorun olup olmadığını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Şimdi adet döngünüzü planlamayı düşünmeye başlamak için iyi bir zaman. Grafik oluşturmak, adetinizin ilk gününü yazmak ve diğer semptomlarla birlikte kaç gün kanama yaşadığınızı not etmek kadar basit olabilir. Haftalar geçtikçe, yaşadığınız yumurtlama belirtilerini fark etmeye başlarsınız. Adet döngünüzü planlamak, cinsel ilişkinin en verimli günlerinize göre zamanını belirlemenize yardımcı olabilir ve aynı zamanda adet döneminizle ilgili olarak yaşayabileceğiniz olası doğurganlık sorunlarını da tespit edebilir.

Birinci hafta aynı zamanda zihinsel sağlığınıza dikkat etmek için de harika bir zamandır . Şu anda bir danışman veya terapistle görüşüyorsanız, onlarla nasıl hissettiğiniz hakkında konuşmalısınız. Bir akıl sağlığı sorununu yönetmek için ilaç kullanıyorsanız, psikiyatristiniz veya sağlık uzmanınızla bağlantı kurmanız önemlidir. Örneğin bazı ilaçlar hamilelik sırasında alınamaz. Ayrıca, daha önce doğum sonrası depresyon veya başka bir perinatal duygudurum bozukluğu yaşadıysanız, geçen sefer hangi tedavinin işe yaradığını (ve neyin yaramadığını) tartışmak ve bir plan yapmak için şimdi iyi bir zaman olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.