Hamilelikte Kırkıncı Hafta

Hamilelikte Kırkıncı Hafta

Hamilelikte kırkıncı haftada doğum yapıyor olabilirsiniz. Yaygın sorular ve semptomlardan doğum ve doğuma kadar hamileliğin 40. haftası hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Hamilelikte Kırkıncı Hafta Kısa Bilgiler

  • 40 haftada 9 aylık hamilesiniz
  • Hamileliğiniz 42 haftaya kadar ilerleyebilse de, doğum tarihinize 0 hafta kaldı
  • Üçüncü trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 40. Haftadaki Boyutu

Fetüs yaklaşık 52 cm ve 3,5 kg ağırlığında bir karpuz büyüklüğündedir . İster bu hafta ister önümüzdeki iki hafta içinde doğum yapın, bebeğinizin bu noktadan sonra daha da büyüyeceği konusunda endişelenmeyin.

Hamilelikte Kırkıncı Hafta Belirtileri

Aşağıdaki semptomları 39. haftada yaşamadıysanız , muhtemelen bunları 40. hafta ve sonrasında yaşayacaksınız:

  • Kasılmalar
  • Artan vajinal akıntı
  • İdrar kaçağı
  • Daha fazla fiziksel rahatsızlık

Bu noktada çoğu hamile ebeveyn için dinlenme çok önemlidir.

Henüz göbek desteği kullanmaya başlamadıysanız , hamileliğinizin 10. ayından sonra gerginleşen karın kaslarınızı desteklemeye yardımcı olacak bir tane edinin. Masaj terapisi veya diğer vücut çalışmaları rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.

Sizi ilgilendiren belirtilerle karşılaşırsanız mutlaka sağlık uzmanınızı arayın.

Gelişimsel Kilometre Taşları 

Gelişimin son aşamaları akciğerlerde, beyinde ve sinir sisteminde gerçekleşir. Dolaşım ve kas-iskelet sistemi yapılır. Doğmamış bebeğiniz 39. haftadan itibaren 20 veya 40 gr daha ağırlaşmış olabilir, ancak doğum ağırlığı büyük ölçüde sabittir.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Bu haftaki randevunuz ya doğum ya da başka bir doğum öncesi randevu olacaktır. Doğum öncesi randevunuz varsa, 39. haftada uyguladığınız rutinin aynısını uygulayacaksınız (fundal yükseklik, idrar tahlili, rahim ağzı kontrolü tabi isterseniz) ancak doktorunuz ayrıca emin olmak için daha ayrıntılı testler de sunacaktır. Hamileliğiniz sorunsuz ilerliyor.

Uzmanlar, “40 haftayı geçtikten sonra fetüsün sağlığına ve refahına bakmaya başlıyoruz” diyor. “Plasenta yaşlandıkça kireçlenmeye başlayabilir ve eskisi gibi işlev göremeyebilir.”

Uzmanlar, bebeğin iyi nefes alıp almadığını ve amniyotik kesedeki sıvı seviyelerinin iyi seviyelerde olup olmadığını (aynı zamanda plasenta sağlığının bir göstergesi) görmek için bir ultrason testi olan biyofiziksel profil adı verilen bir şey sunabilir. Plasenta yıpranmaya başlıyorsa sıvı seviyeleri düşebilir.

Biyofiziksel profil, ileri tarihli muayeneler için altın standart olsa da, stressiz bir test de fetal sağlığın belirlenmesine yardımcı olabilir. Kalp atış hızının harekete nasıl tepki verdiğini ölçmek için bir fetal monitör kullanılır; bu, rahimde gelişmeye devam etmek için yeterli oksijen ve besin alıp almadıklarını gösterebilir.

Ebeveyn veya fetüs için endişe verici bir durum bulunursa, sonuçlar kötüyse uzmanlar doğum indüksiyonu veya acil sezaryen önerebilir.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Doğum tarihim geçtiğine göre şimdi ne yapacağım? 

Uzmanlar “İlk kez anne-baba olanların çoğu, doğumun kendi doğum tarihlerinde gerçekleşeceğini düşünüyor, bu yüzden daha ileri gitmeniz gerektiğinde, sanki birisi kale direğini hareket ettiriyormuş gibi geliyor” diyor. Doktorunuz size hamileliği sürdürme veya doğumu başlatma konusunda seçenekler sunmalı ve her iki seçeneğin risklerini ve faydalarını açıklamalıdır.

Doğum tarihimin geçmesi güvenli mi? 

Hastane temelli hizmet sağlayıcılar, hamileliğin son tarihinin geçmesine izin verme konusunda daha isteksiz olabilirken, ebeler daha destekleyici olma eğilimindedir. 

Uzmanlar, “Hamilelerin büyük çoğunluğu, özellikle de ilk kez anne olacaklar için doğum gününü canlı, güçlü ve sağlıklı bir bebekle geçirmek endişe verici değil” diyor. 

Hamilelikte Kırkıncı Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Bitiremediğiniz planları tamamlayın. Doğum her an başlayabilir veya bir sonraki doğum öncesi randevunuz doğum tarihiniz olabilir. Doğum öncesi randevunuz için evden çıktığınızda, hemen kabul edilirseniz birkaç gün geri dönmeyebilirsiniz; bu nedenle her ihtimale karşı hastane çantanızı yanınızda getirin.

Doğumdan sonra da hayatı düşünmeye başlayın. Doğum sonrası dönem, zihinsel ve fiziksel sağlık komplikasyonları açısından hala yüksek riskli bir dönemdir; bu nedenle, bebeğinizin yanı sıra sizin de sağlığınızı etrafınızdaki insanların izlemesine ihtiyacınız vardır. Henüz yapmadıysanız, doğumdan sonra sizinle ilgilenmeye yardımcı olabilecek ve muhtemelen fark etmediğiniz endişeleri giderebilecek bir doğum sonrası doula bulup bulamayacağınıza bakın.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

40. haftada hala hamileyseniz, hem duygusal hem de fiziksel olarak kendinizi biraz çökmüş hissederseniz şaşırmayın. Yapabiliyorsanız, hamileliğinizi aklınızdan çıkarmak için eşinizle, arkadaşlarınızla ve ailenizle daha fazla bağlantı kurmaya zaman ayırın. Yeterli enerjiniz varsa evden çıkın ve kendiniz için eğlenceli bir şeyler yapın ya da evde bir kitap okuyarak ya da izlemeyi planladığınız diziyle rahatlayın.

İsterseniz doğum sonrası dönem için yine de bazı planlamalar yapabilirsiniz, ancak yeni bebeğiniz gelmeden önceki bu son günlerin tadını çıkarmaya çalışın. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.