Hamilelikte On Altıncı Hafta

Hamilelikte On Altıncı Hafta

Fetüsünüz artık bir avokado büyüklüğündedir ve hamilelikte on altıncı haftasında ikinizin de başına büyük şeyler gelecektir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

16. haftada hamileliğinizin yarısına yaklaşıyorsunuz. Dördüncü ayınızda ve ikinci üç aylık dönemdesiniz. Vücudunuz oldukça hızlı bir şekilde değişiyor ve doğmamış bebeğiniz hızla gelişiyor. Dolaşım sistemleri artık çalışıyor ve her gün 25 litreden fazla kan pompalıyor!

Aşağıda sık sorulan bazı sorular, doktor randevuları ve sizin ve doğmamış bebeğinizin 16 haftalık hamileyken geçirdiği gelişimsel değişiklikler yer almaktadır.

Hamilelikte On Altıncı Hafta Kısa Bilgiler

  • 16 haftada dört aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 24 haftanız var
  • İkinci trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 16. Haftadaki Boyutu

Fetüsünüz gelişmeye son hızla devam ediyor. Hamilelikte on altıncı hafta içerisinde fetüsünüzün boyu yaklaşık 13 cm ve 80-150 gr arasında bir ağırlığa sahiptir.

Hamilelikte On Altıncı Hafta Belirtileri

Hamileliğin bulantı ve kusmalar genellikle 16 haftada sona erer, ancak bazı insanlar yaklaşık 20 haftaya veya daha sonrasına kadar rahatlama görmezler. Mideniz yatışmış ve mide bulantınız azalmış olsa da, bazı hamile kişilerin 16. haftada yaşadığı başka belirtiler de vardır. İşte onlar:

  • Sırt ağrısı, eklem ağrısı veya karpel tünel sendromu gibi sinir ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrıları
  • Hazımsızlık, asit reflü, kabızlık veya ishal
  • Yuvarlak bağ ağrısı
  • İdrar kaçırma
  • Vajinal akıntı

Uzmanlar, bel ağrısı ve yuvarlak bağ ağrısının hamileliğinizin 16. haftasında sorunlara neden olabileceğini söylüyor. “Ne kadar çok bebeğiniz olursa, yuvarlak bağ ağrısı o kadar erken başlayabilir” diyor ve rahatlama için destek için doğum kemeri öneriyorlar.

Gelişimsel Kilometre Taşları

Muhtemelen bu hafta fetüste ne gibi değişikliklerin meydana geldiğini merak ediyorsunuz ve bunun iyi bir nedeni var. Doğmamış bebeğiniz hızla gelişiyor ve 16. hafta da bir istisna değil!

Hamileliğin 16. haftasında, doğmamış bebeğinizin idrar ve dolaşım sistemleri çalışmaya başlar; ikincisi günde 25 litreden fazla kan pompalar. (Bu, hamileliğin 40. haftasında 1.900 litreye çıkacaktır!) Gözleri ve kulakları son konumlarına yerleşiyor ve doğmamış bebeğiniz, artan amniyotik sıvı şeklinde ekstra bir yüzme alanına sahip oluyor. Ayrıca önümüzdeki haftalarda bir büyüme hamlesine hazırlanıyorlar.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

15 ila 20 hafta arasında, bir doktor, ebe veya sağlık uzmanı anormallikleri araştırmak için ikinci trimester tarama testi isteyebilir. Hangi testlerin sizin için uygun olduğu konusunda bilinçli bir karar verebilmeniz için test seçeneklerinizi inceleyeceklerdir. “Her şey isteğe bağlıdır”. Ancak bu tarama testleri doğmamış bebeğiniz hakkında önemli tıbbi bilgiler sağlayabilir.

Her dört haftada bir doktorunuzu, ebenizi veya sağlık uzmanınızı ziyaret ederseniz, 16. haftada 20 haftalık anatomi taramasından önce son ziyaretinize gidiyor olabilirsiniz. Bebeğin tüm hayati vücut parçalarının ve organlarının incelendiği bu taramadan önce istediğiniz soruyu sormaktan çekinmeyin.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

20 haftalık ultrasonumda ne bekleyebilirim?

İkinci üç aylık tarama testinden vazgeçerseniz, sağlayıcınız bu tarama sırasında omurga ve beyin anormalliklerini arayacaktır. Uzmanlar, “Ultrasonla anensefali, meningomiyelosel (genellikle açık spina bifida olarak bilinir) ve karın duvarı kusurlarını görebilirsiniz” diyor. Diğer durumlar da belirgin olabilir. Ancak çoğu durumda 20 haftalık ultrason da 20 haftalık anatomi taraması olarak bilinen bu tarama, fetal ölçümler, kalp atışı ve doğmamış bebeğinizin cinsiyeti gibi rutin şeyleri (eğer bilmek istiyorsanız) kontrol etmek için kullanılır. Doğum tarihi hesaplamasında gelişimsel olarak

Hapşırdığımda neden idrar kaçırıyorum?

Her ne kadar utanç verici olsa ve hatta sizi hazırlıksız yakalasa da, hamilelik sırasında idrar kaçırmak oldukça yaygındır, özellikle de genişleyen rahminizin mesanenizi zorlayabileceği ikinci ve üçüncü trimesterde. Uzmanlar, “Hamilelik sırasında biraz sızıntı oldukça normaldir” diyor . Sızıntının aynı zamanda zayıf pelvik tabandan da kaynaklanabileceğini ekliyor: “Hamileliğin erken döneminde sızıntı yapıyorsanız, bunun nedeni kaslarda/pelvik tabanda, hamileyken, özellikle de sonraki hamilelikte hızla meydana gelen gevşeklik olabilir.”

İyi haber şu ki bu sorun genellikle kendi kendine çözülüyor. Çoğu durumda doğum öncesi idrar sızıntısı doğumdan sonra durur. Ancak belirtileri hafifletmek için yapabileceğiniz şeyler var. Uzmanlar, “Doktorunuzla konuşun, böylece nasıl kegel yapılacağını öğrenebilirsiniz” diyor. Bu perinatal egzersizler pelvik tabanınızı güçlendirebilir ve sızıntıları önlemeye yardımcı olabilir. Sorun doğumdan sonra da devam ederse, pelvik taban tedavisi bir seçenektir ve çok etkili olabilir. yararlı.


Hamileyken dişçiye gitmek güvenli midir?

Uzun yıllar boyunca hamilelik sırasında dişçiye gitmenin yanlış bir şekilde riskli olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, hamilelik sırasında koruyucu bakım ve muayeneler için diş hekimine gitmek güvenlidir ve tavsiye edilir, çünkü özellikle kötü diş sağlığı erken doğum gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için kaplamalar, dolgular ve diğer acil durum prosedürleri de yapılmalıdır. Bununla birlikte, acil olmayan ve seçmeli prosedürler genellikle doğum sonrasına ertelenmelidir.

Hamilelikte On Altıncı Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Çoğu hamile insanda olduğu gibi yorgunluğunuzun ve mide bulantınızın şimdiye kadar çok daha iyi olmasını beklemiş olabilirsiniz. Eğer hala bu semptomları yaşıyorsanız, sağlık uzmanınıza haber verin. Yardımcı olabilecek stratejiler var.

İstanbul’da ilk kez hamile kalan Aleyna Hanım şöyle diyor: “16. haftada hâlâ aşırı yorgunluk yaşıyordum . Doktoruma bunun ikinci üç aylık dönem için tipik olup olmadığını sordum ve bana bol su içmeyi, egzersiz yapmayı önerdiler. , beslenmemde protein miktarını artırmak ve açık havada yürüyüşler yapmak. Her gün sadece birkaç dakikayı dışarı çıkmaya ayırmak, enerji seviyelerimde büyük bir fark yarattı.” 

Bulantıya gelince, çoğu hamile insandan daha uzun süre boyunca mide-bağırsak sorunları yaşadım. Küçük, sık öğünler yemek ve sıvı tüketmek, tamamen geçene kadar mide bulantısıyla başa çıkmama yardımcı oldu.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Eğer bu ağrılı eklemler ve yuvarlak bağ ağrıları sizi rahatsız ediyorsa, dinlenmeye, esnemeye ve sakinleşmeye zaman ayırmanız için eşinizden (eğer varsa), aile üyelerinizden veya arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Ancak yemek pişirme, temizlik yapma veya bir ayak işini halletme konusunda kendinizi hazır hissetmediğinizde başkaları da yardımcı olabilir. Ayakta durmaktan oturmaya geçmek, yürüyüşe çıkmak veya duş almak gibi pozisyonları değiştirmek de biraz rahatlama sağlayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.