Hamilelikte On Dördüncü Hafta

Hamilelikte On Dördüncü Hafta

Hamilelikte on dördüncü hafta da biraz daha enerjik olabilirsiniz ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Hamileliğinizin 14. haftasına ilişkin sık sorulan sorular, semptomlar ve gelişim hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamileliğin 14. haftasında enerjinizin geri geldiğini ve mide bulantınızın sonunda azaldığını fark edebilirsiniz. Ne kadar rahatladım! Bu dönemde düşük yapma riski büyük ölçüde azaldığı için birçok hamile insan da daha az kaygılı hissetmeye başlar. İşte hamilelerin 14. haftaya girerken dikkat etmesi gereken başka şeyler.

Hamilelikte On Dördüncü Hafta Kısa Bilgiler

  • 14 haftada dört aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 26 haftanız var
  • İkinci trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 14. Haftadaki Boyutu

Bu noktada fetüs yaklaşık 9 cm ve yaklaşık 43-46 gr civarındadır . Bu yaklaşık bir şeftali büyüklüğündedir.

Hamilelikte On Dördüncü Hafta Belirtileri

Gebeliğin 14. haftasına gelindiğinde, biraz daha fazla enerji almaya ve biraz daha az mide bulantısının olması yaygındır, ancak diğer bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlayabilir (veya yeniden ortaya çıkabilir):

  • Yuvarlak bağ ağrısı
  • Özellikle geceleri bacaklarda kramp
  • Artan iştah
  • Varisli damarlar
  • Burun tıkanıklığı
  • Diş eti kanaması
  • Sızdıran meme uçları

14. hafta civarında, kendinizi biraz daha canlanmış ve biraz daha az bitkin hissettiğinizi fark edebilirsiniz; özellikle de kestirme isteğinin yoğunlaştığı öğleden sonralarda. Bu ilk üç aylık dönemdeki yorgunluk gerçektir. İş ve ev yaşamınızı büyük ölçüde etkileyebilir.

Uzmanlar, hamilelerin sağlıklı bir hamileliği desteklemek için her gece 8 ila 10 saat arasında dinlendirici uykuya ihtiyaç duyduğunu ve hamileliğin erken (ve geç) aşamalarında yorgunluk hissetmenin normal olduğunu söylüyor.

Ayrıca, gece yarısı da dahil olmak üzere her an gelişebilen ve uykuyu bölen ani kas krampları yaşayabilirsiniz. Araştırmacılar kas kramplarına neyin sebep olduğunu veya bunların nasıl tedavi edileceğini hala bilmiyorlar, ancak birçok insan suyla nemlendirerek, etkilenen bölgeyi ovalayarak ve hatta muz yiyerek atakların azaldığını söylüyor.

Yuvarlak bağ ağrısı için, uzmanlar esnetmeyi öneriyor, ancak kalıcı pelvik veya karın ağrınız varsa derhal sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz .

Burun tıkanıklığı, diş eti kanaması ve varisli damarlar gibi can sıkıcı yeni semptomlar için artan kan akışına ve değişen hormonlara teşekkür edebilirsiniz. 

12. ve 16. haftalar arasında vücudunuzun zaten süt üretmeye başladığını biliyor muydunuz? Süt üretiminin ilk aşaması kolostrum adı verilen koyu, sarımsı bir sıvıdır. Meme uçlarınızdan kolostrumun sızdığını fark ederseniz endişelenmeyin; bu normaldir ancak bunu mutlaka sağlık uzmanınıza bildirin.

Gelişimsel Kilometre Taşları

Bu hafta, dalakta önemli kırmızı kan hücreleri oluşurken, daha belirgin bir boyun var. Bu dönemde bebeğin cinsiyetinin daha belirgin hale geldiğini belirtelim. 14 ila 15. haftalarda ultrasonla dış genital organları farklılaşmış olarak görebilirsiniz, ancak anatomi taraması olarak da bilinen 20. hafta ultrasonuna kadar öğrenme fırsatınız olmayabilir.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Bazı doktorlar hala 14. haftada non-invaziv prenatal test (NIPT) isterken, diğerleri bunu önceki üç haftada yapıyor. Bu kan testi Down sendromu, Trizomi 18 ve diğer kromozom bozukluklarına ilişkin artan riskleri tanımlar. Tercihlerinize göre ve sağlık uzmanınızla yararları ve riskleri hakkında konuşarak testi yapabilir veya reddedebilirsiniz.

Sağlık uzmanınızı en son 10 haftada gördüyseniz, bu hafta randevunuz olabilir veya bu aşamada ziyaretler genellikle yaklaşık dört hafta arayla yapıldığından birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz. Randevularınızda doktorunuz, bebeğinizin kalp atışını dinleyecektir; bu genellikle ebeveynler için güven verici bir işarettir.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Neden hâlâ midem bulanıyor?

Mide bulantısı genellikle ikinci üç aylık dönemde azalsa da uzmanlarımız bazı kişilerde bunun biraz daha uzun sürebileceği belirtiliyor. 

Ne zaman doğum planı yapmalıyım?

Uzmanlar, ikinci üç aylık dönemin hastalar ve doktorlar için “danışmanlığa” zaman ayırmaları için harika bir fırsat olduğunu, bunun da yaklaşan hamilelik haftaları ve doğum hakkında sohbet etmek anlamına geldiğini açıklıyor. Hamile insanlar hastaneye ne zaman gidileceğini nasıl bilecekleri, beklenen doğum tarihi civarında hangi semptomlara dikkat etmeleri gerektiği ve hangi ağrı yönetimi seçeneklerinin mevcut olduğu gibi sorular sorabilirler.

Hamilelikte On Dördüncü Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Yeni keşfettiğiniz enerjinizle (veya en azından daha az yorgunlukla) planlar yapmaya hazır olun. Uzmanlar, ilk üç aylık dönemdeki yorgunluğunuzun bir nedenden dolayı dağılmaya başladığını söylüyor. “14 haftada plazma hacminiz ve kan sayımınız bir nevi stabilize oldu” diyor. “Hamileliğin hafif anemisine o kadar alışkınsınız ki, ilk trimesterde yaşadığınız yorgunluk 14. haftada neredeyse hiç belirgin olmuyor; uyum sağladınız.”

Ayrıca düşük yapma konusundaki kaygınızın azaldığını da hissedebilirsiniz. İkinci üç aylık dönemimin başında bebeğin kalp atışını duyduktan sonra kaygılar biraz azaldı. Uzmanlar, hastalara, tamamen ortadan kalkmasa da, bu kadar başarılı bir şekilde ilerleyen gebeliklerde düşük yapma ihtimalinin çok daha düşük olduğu konusunda güvence veriyor.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Daha fazla yuvarlak bağ, bel veya eklem ağrınız varsa, uzanmanız, biraz dinlenmeniz, biraz esneme yapmanız veya hatta basit bir yürüyüşe çıkmanız gerekebilir. Destek personeliniz bu davranışları teşvik edebilir, böylece kontrolden çıkmış ağrılar yaşamazsınız.

Bir antrenöre, fizyoterapiste ve hatta sağlık uzmanınıza bağlıysanız, enerjiniz biraz toparlandıkça ilk üç aylık dönemden itibaren hangi egzersizleri değiştirmek isteyebileceğinizi belirleyebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.