Hamilelikte On Sekizinci Hafta

Hamilelikte On Sekizinci Hafta

Hamilelikte on sekizinci hafta içerisinde muhtemelen yeni enerjiniz olur. İşte bilmeniz gereken diğer belirtiler ve kilometre taşları.

Hamileliğinizin 18. haftasında muhtemelen nihayet bir yükselişe geçtiniz. Muhtemelen hamileliğinizde daha önce olduğunuz kadar yorgun değilsiniz ve mide bulantınız azalmış olabilir. Bu yeni aşamayı, doğmamış bebeğinizin odasını planlamak gibi daha fazlasını yapmak için kullanmak isteyebilirsiniz. Büyüyen vücudunuzda kendinizi rahat hissetmek günlük bir ayardır, ancak giderek kolaylaşmaya başlamalıdır. İşte hamileliğin bu haftası hakkında bilmeniz gereken başka şeyler. 

Hamilelikte On Sekizinci Hafta Kısa Bilgiler

  • 18 haftada beş aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 22 haftanız var
  • İkinci trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 18. Haftadaki Boyutu

18 haftada, doğmamış bebeğinizin boyu yaklaşık 14 cm uzunluğunda ve 150-200 gr ağırlığındadır. Karnınızda bir patates var 🙂

Hamilelikte On Sekizinci Hafta Belirtileri

Uzmanlar, “Bu, hamileliğin tatlı dönemi” diyor . Mide bulantısı ve yoğun yorgunluk gibi hamileliğin ilk yarısındaki pek çok yaygın semptom hafifledi, ancak yeni şeyler hissetmeye başlayabilirsiniz.

  • Kalça ve sırt ağrıları
  • Fetal hareket

İlk üç aylık dönemimde sürekli yorgundunuz. Ancak ikinci üç aylık dönem farklı olacak. Bursa’dan Kübra hanım, “İlk üç aylık dönemde kaybettiğiniz enerjiyi geri kazanmaya başlayabilir ve kendinizi daha çok kendiniz gibi hissedebilirsiniz” diyor. Geri kazanılan güç bana hayatta daha fazla denge sağladı. Beni yanlış anlamayın, hâlâ bol bol kestiriyorum. Ancak bu aşırı tükenmişlik hissi artık sürekli bir şey değildi. Bununla birlikte hâlâ yorgun hissetmeniz alışılmadık bir durum değil. 

Pelvisiniz genişledikçe, özellikle kalçalarınızda ve sırtınızda alt vücut ağrılarını da fark edebilirsiniz. Daha rahat oturma seçenekleri bulmak gibi normal rutininizde bazı ayarlamalar yapmanıza yardımcı olabilir.

Hamile kişilerin bu noktada doğmamış bebeklerinin hareketlerini hissetmeleri de mümkündür, özellikle de bu ikinci ya da daha fazla hamilelikse. Alt karın bölgesinde çarpıntı gibi hissedilebilir. Ancak ilk kez hamile iseniz önümüzdeki haftalarda muhtemelen hareket hissedeceksiniz.

Gelişimsel Kilometre Taşları

Doğmamış bebeğinizin sindirim sistemi 18. haftada çalışmaya başlar. Henüz göremese de gözleri öne doğru bakmaya başlamıştır. Kulaklarındaki kemikler ve sinirler çalışmaya başlamış, kulakları artık başlarından dışarı çıkmış durumdadır. 

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Şu ana kadar muhtemelen kan testleri de dahil olmak üzere genetik taramaları tamamladınız . Ancak Uzmanlar, eğer amniyosentez yaptırmayı seçtiyseniz, sağlık uzmanınızın bunu muhtemelen hamileliğin 18 ila 20. haftaları arasında planlayacağını söylüyor.

Bu prosedür, küçük bir iğne ile alınan az miktarda amniyotik sıvıyı (fetüsü çevreleyen sıvı) test eder. Amniyotik sıvı, genetik bozuklukların ve spina bifida da dahil olmak üzere açık nöral tüp defektlerinin teşhisine yardımcı olabilecek genetik bilgiye sahip hücreler içerir. Amniyosentez ayrıca kalıtsal gen kusurlarını ve metabolik bozuklukları da kontrol edebilir. Sonuçlar genellikle iki hafta kadar sürer. 

Bir sağlık uzmanı, aile öyküsü, önceki gebelik, doğum kusuru, anormal doğum öncesi tarama testi veya ultrason nedeniyle veya hastanın 35 yaş ve üzerinde olması nedeniyle kromozomal bozukluk riskini artırdığı için ikinci trimesterde amniyosentez önerebilir. Doğmamış bebekte fetal akciğer olgunluğunu veya enfeksiyonlarını ve sağlık koşullarını kontrol etmek için üçüncü trimesterde amniyosentez de yapılabilir.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Doğmamış bebeğim ne zaman duyabilir?

Her ne kadar kulaklar gelişiyor olsa da fetüs henüz tam olarak duyamıyor. 18. haftaya gelindiğinde fetüs, kalp atışınız ve sindirim sisteminizdeki gurultu gibi ilk seslerden bazılarını duymaya başlamış olmalıdır. Doğmamış bebeğiniz daha sonra, genellikle 27 ila 29 hafta arasında, sizin sesinize benzer şekilde vücudunun dışındaki sesleri duyabilir. 


Gece uyurken nasıl daha rahat olabilirim?

Hamileliğimin bu noktasında uykuya dalmak sanki bulutların üzerinde yürüyormuşum gibi hissettirse de çoğu zaman sadece mükemmel noktaya yerleşmeye çalışırken uyanıyordum. Kübra hanım, “Halihazırda bir yastık kullanmıyorsanız, bu tam vücut hamilelik yastığı almak için mükemmel bir zaman olabilir veya en azından yan tarafınızda uyuyorsanız karnınızın desteklendiğinden emin olun” diye açıklıyor. “Yastık için de aynı şey geçerli” dizlerinin arasında.” Söylemeliyim ki hamilelik yastığı benim kurtuluşumdu!

Hamilelikte On Sekizinci Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Artık muhtemelen mide bulantısından ve “yorgunluk sisinden” kurtulduğunuza göre, programınıza bazı hafif egzersizler eklemek iyi bir fikir, eğer henüz yapmadıysanız. “Herkesi her zaman bir egzersiz programına başlamaya teşvik ediyorum, ” diyor Op.Dr.Mahir bey. “Yürüyüş ve günlük esneme hareketleri ile basit bir başlangıç ​​yapın. Esneme, genellikle üçüncü trimesterde gelişen ağrıya hazırlık amacıyla kalça hareketliliğine ve belinizin alt kısmına odaklanmalıdır.”

Ayrıca, bebeğinizin gelişi için hazırlanmak ve bebek odasını hazırlamak için başka nelere ihtiyacınız olabileceğini araştırmaya başlamanın da zararı olmaz.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Bazen en iyi destek, orada bulunmuş ve bunu yapmış olan insanların etrafında dolaşmaktır. Hamileliğin 18. haftasında veya genel olarak ikinci üç aylık dönemde yaşadıklarınızla ilgili bilgi verebilecek sevdiklerinize ulaşın. Onlara hamilelik sırasında onlara neyin yardımcı olduğunu ve hamilelik yastığı gibi belirli şeyler için ne gibi önerilerde bulunabileceklerini sorun. 

Ayrıca kendinize biraz zaman ayırın. İster deneyimli bir profesyonelden doğum öncesi masaj almak , ister meditasyon yapmak, ister sadece iştahınızı tatmin edecek güzel bir tabak yemeğin tadını çıkarmak olsun, kendi sağlığınıza odaklanmak önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.