Hamilelikte On Üçüncü Hafta

Hamilelikte On Üçüncü Hafta

İkinci üç aylık döneme hoş geldiniz. Hamilelikte on üçüncü hafta içerisindeki sık sorulan sorular, belirtiler ve gelişim hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemine ulaştınız. Hamileliğin 13. haftasında bazı kişiler rahat bir nefes alır çünkü düşük yapma riski önemli ölçüde azalır. İlk üç aylık dönemin yorgunluğu ve bitkinliği dağılmaya başladıkça ve tahmini doğum tarihine bir adım daha yaklaştığınızda kendinizi yeniden eski halinizde ki gibi hissetmeye başlayabilirsiniz .

Aslında deneyim herkes için farklı olsa da kendinizi hamileliğin en keyifli haftalarına girerken bulabilirsiniz. 13 haftalık hamile olmakla ilgili bilmeniz gerekenler için okumaya devam edin.

Hamilelikte On Üçüncü Hafta Kısa Bilgiler

  • 13 haftada üç aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 27 haftanız var
  • İkinci trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 13. Haftadaki Boyutu

Hamileliğin 13. haftasında fetüsünüz yaklaşık 8 cm ve yaklaşık 13-20 gr arasında bir ağırlıktadır . Uzmanlara göre bu, küçük bir şeftali veya erik büyüklüğünde.

Hamilelikte On Üçüncü Hafta Belirtileri

İlk üç aylık döneminize göre kendinizi biraz daha iyi hissediyor olabilirsiniz, ancak bazıları için sinir bozucu mide bulantısı ve bitkinlik biraz daha uzun sürüyor. Hamileliğin 13. haftasında fark edebileceğiniz diğer bazı belirtiler şunlardır:

  • Meme büyüklüğünün ve hassasiyetinin artması
  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) belirtileri
  • Kabızlık
  • Baş ağrıları
  • Şişmiş veya kanayan diş etleri
  • Yuvarlak bağ ağrısı (gerçi önümüzdeki haftalarda daha sık yaşanacak)

Yuvarlak bağ ağrısı, gebeliklerin %10 ila %30’unda, genellikle ilk üç aylık dönemin sonunda ve ikinci üç aylık dönemde ortaya çıkar. Bu, rahminiz büyüdükçe ve rahimden kasığa bağlanan yuvarlak bağlar gerildiğinde meydana gelir.

Uzmanlar, karnınızın etrafındaki ağrı hissinin esnemeyle iyileştirilebileceğini söylüyor. Ayrıca ağrının çok fazla olması durumunda bir sağlık uzmanından bir ağrı kesici vermesini de isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, eğer ısrarcı alt karın veya pelvik ağrınız devam ederse, bir sağlık uzmanını aramalısınız.

Daha yüksek lifli yiyecekleri tercih etmek ve daha fazla su içmek gibi birkaç diyet değişikliğiyle hamilelik kabızlığıyla mücadele edin . Özellikle hamileliğin erken döneminde sabah bulantısı ve sık idrara çıkma sorunu yaşıyorsanız, hamilelik sırasında yeterli su içme alışkanlığından kurtulmak kolay olabilir. Sıvı alımını takip etmek veya büyük, yeniden kullanılabilir bir su şişesi kullanmak yardımcı olabilir.

Uzmanlar , eğer göğüs ağrısı sürekli ise, kafein alımınıza dikkat edin ve bunu günde bir fincan kahveyle sınırlandırın, diyor ve fiziki göğüs muayenesi yaptırın. Birincisi semptomları hafifletebilir, ikincisi ise gönül rahatlığı sağlayabilir.

Ayrıca, ilk üç aylık dönemdeki mide bulantınız 13 haftalık hamile olduğunuz anda kaybolmazsa endişelenmeyin. 

Gelişimsel Kilometre Taşları

Uzmanlar, doğmamış bebeğinizin bu hafta organları ve vücut parçalarını büyütmek için çok fazla iş yaptığını söylüyor. Uzun kemikleri sertleşiyor, derileri ince ve içi görünüyor ama yakında kalınlaşacak. Eğer karnınıza bakabilseydiniz boyunlarının ve alt uzuvlarının geliştiğini görürdünüz. Akciğerleri ayrıca doğar doğmaz oksijen ve karbondioksit değişimini sağlayacak dokuyu da oluşturur.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Hamileliğin 13. haftasında, harici Doppler’de fetal kalp aktivitesini duyabilirsiniz . Uzmanlar, bu durumun 10 hafta gibi erken bir zamanda gerçekleşebilmesine rağmen bazıları için nefesini tutma anına dönüşebileceğini söylüyor, özellikle de düşük veya kısırlık yaşadıysanız.

Kalp atışını duymanın “her şeyin normal” olduğunun bir işareti olduğunu söyleyen uzmanlar, ikinci trimesterdeki düşüklerin “inanılmaz derecede nadir ” olduğunu da sözlerine ekledi. Gebeliklerin yalnızca %1 ila %5’i 13 ila 19 hafta arasında düşükle sonuçlanıyor.

Henüz yapmadıysanız, bir sağlık uzmanı, sağlayıcınızı herhangi bir potansiyel konjenital bozukluk hakkında bilgilendirmeye yardımcı olan bir dizi kan testi olan, invaziv olmayan doğum öncesi test (NIPT) yaptırmak isteyip istemediğinizi sorabilir. Uzmanlar, Down Sendromu riskinin arttığını söylüyor ve bu tarama testi, yaş veya kromozomal anormallik ne olursa olsun herkese sunulmalıdır diye ekliyorlar.

Son randevunuzun ne zaman olduğuna bağlı olarak, üçüncü üç aylık dönemde daha sık gitmeye başlayana kadar büyük olasılıkla bu noktada her dört haftada bir sağlık uzmanınızı göreceksiniz.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Neden bu kadar çok tuvalete gidiyorum?

Hamilelikte idrara çıkma oranının artmasının birkaç nedeni vardır. Uzmanlar, “Evde yapılan UPT (idrar gebelik testi) sırasında idrarda tespit edilen gebelik hormonu hCG, pelvise giden kan akışını artırmanın yanı sıra böbreklerinizin filtrasyonunu artırarak toksinlerin daha hızlı temizlenmesini sağlayabilir” diyor. “Bu daha çok idrara çıkmanızı sağlar; sonuç olarak!” Progesteron da rol oynar. “İkinci trimesterde bu durum stabil hale gelir ve artan idrara çıkma hormonlar nedeniyle azalabilir ancak mesanenizde büyüyen bir insan oturduğu için hala mevcut olabilir.” İdrarda yanma, kan veya kötü koku varsa sağlık uzmanınızla görüşün.


Hangi hastanede doğum yapacağım?

Ebeveynler doğumun ayrıntılarını ve muhtemelen doğum planlarını düşünmeye başladığında uzmanlar bu soruyu genellikle 13. hafta civarında alır. Bir sağlık uzmanına hangi hastanelerin mevcut olduğunu veya doğum merkezleri gibi alternatif seçeneklerin mevcut olduğunu sorabilirsiniz . 

Hamilelikte On Üçüncü Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Eğer hamilelik kaybı aklınızdaysa, 13 haftalık hamile kalmanın bu dönüm noktasını kutlamak için kendinize bir dakika ayırın. Başarılı bir hamileliğe işaret eden gelişmiş istatistikler yardımcı olmazsa, devam eden kaygının farkına varmanız gerekebilir.

13. haftada İzmir’de iki çocuk annesi Aslı hanım şunları söylüyor: “İkinci çocuğuma hamile kaldığımda, bu benim dördüncü hamileliğimdi ve daha önce iki hamileliğimi kaybetmiştim. İlk üç aylık dönemin dışında olmama rağmen kendimi çok fazla hissettim. Yine de doktorum ve ebem, hamilelik boyunca beni rahatlatmak için bana gönül rahatlığı sağlama ve bebeğimle ilgili bilgiler verme konusunda inanılmaz derecede destek oldular ve zihnimi rahat tutmak için bana düşük dozda ilaç yazdılar. Temmuz’da 5 yaşına giriyor!”

Araştırmalar, daha önce gebelik kaybı yaşayanların ilk trimesterde anksiyete veya depresyon yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu buldu . Ayrıca hamilelikle ilgili korkular daha yüksek düzeyde olma eğilimindedirler.

İstediğiniz tüm soruları sorduğunuzdan emin olun. Kafa karıştırıcı veya endişe verici hamilelik belirtileri yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanını aramaktan veya randevu almaktan çekinmeyin; aptalca sorular yoktur. Uzmanlar, hastalarının sık sık hangi semptomların “normal” olduğunu tartışmak istediklerini ve kilo alımı, yaklaşan testler ve daha fazlası hakkında daha fazla güvence isteyebileceklerini söylüyor. Öyleyse doğru yoldasınız merakınızı hemen giderin!

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Gebeliğin 13. haftasında, ikinci üç aylık dönemde nasıl hissettiğiniz konusunda destek sorumlunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Bir arkadaşınızla bir fincan çay içmek veya terapistinize gitmek endişelerinizi hafifletebilir ve önümüzdeki aylar için sakin ve heyecanlı kalmanıza yardımcı olabilir.

İkinci trimester dönüm noktasını kutlamak istediğinizi ancak bitkin kaldığınızı ve bir şeylerin hâlâ ters gidebileceğinden endişe duyduğunuzu fark edebilirsiniz. Destekleyici bir arkadaşla, sevgilinizle veya aile üyenizle sık sık konuşmak yardımcı olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.