Hamilelikte On Yedinci Hafta

Hamilelikte On Yedinci Hafta

Hamilelikte on yedinci haftadasınız ve belirtilerinizin değiştiğini fark edebilirsiniz. İşte hamileliğin bu haftası hakkında bilmeniz gereken her şey.

Hamileliğin 17. haftası heyecan verici bir zamandır çünkü doğmamış bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Benim için durum böyleydi. İkizlerimin hareket ettiğini ilk hissettiğimde 17. haftadaydım. Konuşmanın ortasında durdum ve ne olduğunu düşündüğüm teyzeme (iki çocuk annesi) anlattım. Saniyeler sonra bunu tekrar hissettim ve anında gözyaşlarına boğuldum.

Bunun gibi yeni deneyimler birçok hamile insan için ikinci üç aylık dönemi heyecanlı kılma eğilimindedir. İşte bu hafta boyunca başka nelere bakmak isteyeceğiniz ve neden doğmamış bebeğinizin doğumunu nasıl savunacağınızı düşünmeye başlamanız gerektiği.

Hamilelikte On Yedinci Hafta Kısa Bilgiler

  • 17 haftada dört aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 23 haftanız var
  • İkinci trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 17. Haftadaki Boyutu

Bu aşamada, doğmamış bebeğiniz yaklaşık 13 cm uzunluğunda ve 100-150 gr ağırlığındadır . Bu ortalama bir armut büyüklüğüne benziyor.

Hamilelikte On Yedinci Hafta Belirtileri

Hamileliğin bu noktasında bazı belirtiler hafiflemiş olsa da, bazılarını şu şekilde atlatamayabilirsiniz:

  • Yuvarlak bağ ağrısı
  • Enerji düşüşleri
  • Hafif kramp

Yorgunluk! Eğer bu duyguya sahipseniz vücudunuza ihtiyacı olan şeyi verin; dinlenin. Seçeneğiniz varsa, çılgınca çalışan vücudunuzu yeniden şarj etmek için günün ortasında hızlı bir şekerleme yapmak için biraz dinlenme zamanı planlayın.

Hafif krampların yaşanması da yaygındır, ancak herhangi bir endişeniz varsa daima sağlık uzmanınıza danışın. Kas ve/veya bağ ağrısı da alışılmadık bir durum değildir. Bazı egzersizler bu rahatsızlığa yardımcı olabilir.

Gelişimsel Kilometre Taşları

Uzmanlar, doğmamış bebeğinizin kaşları ve saçları bu hafta şekilleniyor ve aynı zamanda tırnakları da çıkmaya başlıyor diyor . Kolları ve bacakları büyüyor ve orantılı hale geliyor ve fetüs daha fazla kilo alıyor. Ter bezleri de gelişiyor.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

17. hafta genellikle planlanan ziyaretlerin dışında bir haftadır, çünkü bu süre zarfında önemli bir test yapılmaz.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Doğmamış bebeğimin hareket ettiğini ne zaman hissedeceğim?

Bebeğinizin hareketlerini hissetmeyi bekliyorsanız , 17. haftada hissederseniz şaşırmayın; özellikle de bu ilk hamileliğiniz değilse. Uzmanlar şöyle açıklıyor: “17. haftada en sık görülen hareket türü alt karın bölgesinde bir çırpınma hissidir. Pek çok kişi bunu karınlarında kelebekler uçuşması, gaz kabarcıkları veya küçük bir tıklama hissi olarak tanımlıyor.”

Ancak 17. hafta boyunca hiçbir şey hissetmemeniz de normaldir. İlk hamileliğinizdeyseniz bu özellikle doğrudur, çünkü ilk kez hamile kalan kişilerin çoğu fetal hareketi 20 hafta civarında hissedecektir.

Bebeğimin hareket ettiğini ne sıklıkla hissetmeliyim?

Uzmanlar , bu aşamada doğmamış bebeğinizin hareketlerini takip etmeye gerek olmadığını söylüyor. Sadece geldiklerinde tadını çıkarın.

Hamilelikte On Yedinci Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Beklediğiniz haberi henüz paylaşmadıysanız, karnınızın bu noktada büyümeye başlaması muhtemel olduğundan çevrenizdeki insanlar bunu fark etmeye başlayabilir. Hamileliği ne zaman ve nasıl ortaya çıkaracağınız kişisel bir seçimdir ve acele edilmemelidir. Bu noktada akrabalarınıza, arkadaşlarınıza ve/veya iş arkadaşlarınıza haber vermek istiyorsanız bu harika bir şeydir ve bunu nasıl yapmayı seçerseniz seçin kabul edilebilir. Ancak bu haberle birlikte bir sürü soru gelebilir ve insanların karnınızı ovma isteği gelebilir. İstenmeyen temaslardan nasıl kaçınmayı planladığınıza veya “Hamilelik nasıl geçiyor? Cinsiyeti belli oldu mu?” gibi soruları nasıl yanıtlayabileceğinize hazırlanın. Ve “İsmi ne olacak? :))”

Büyüyen vücudunuz duyguları harekete geçirebilir, özellikle de yeme bozukluğuyla mücadele ettiyseniz . Bu alışılmadık bir durum değil, ancak kendinizi zorlanırken buluyorsanız, başa çıkmanın yollarını bulmak da önemlidir. Size fayda sağlayacağını düşünüyorsanız terapiye başvurmaktan çekinmeyin. Tıbbi uzmanınız bir terapist bulmanıza yardımcı olacak harika bir kaynak olabilir.

Ayrıca kendinize doğum öncesi masaj yaptırmayı da düşünün. Hakediyorsun! Sadece güvenilir bir yer olduğundan emin ol. Sağlık uzmanınız bölgenizde nitelikli bir masaj terapisti önerebilir.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Doğum sırasında savunuculuk esastır. Ancak kendi adınıza konuşmak zor olabilir, özellikle de savunmasız olduğunuzda ve yoğun bir iş deneyiminden geçtiğinizde. Doğum planınızın savunuculuğunu yapmayı bilen bir partnerinizin veya aile üyenizin olması yararlı olabilir . Onlarla bu konuşmaları yapmaya başlayın. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.