Hamilelikte Otuz Birinci Hafta

Hamilelikte Otuz Birinci Hafta

Hamilelikte otuz birinci haftada fetüs büyümeye devam ederken, bazı rahatsız edici hamilelik belirtileriyle karşı karşıya olabilirsiniz. İşte bu hafta hakkında bilmeniz gerekenler.

Hamileliğinizin 31. haftası ve doğum tarihiniz çok yakın veya çok uzak gelebilir. Fetüs büyümeye devam ettikçe hassas, hassas göğüslerle, şişmiş ayak bilekleri ve bacaklarla ve hatta parmaklarınızda veya ellerinizde karıncalanmayla karşı karşıya olabilirsiniz . İşte 31. gebelik haftasında siz ve fetüsünüz hakkında bilmeniz gereken her şey. 

Hamilelikte Otuz Birinci Hafta Kısa Bilgiler

  • 31. haftada 7 aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 9 haftanız var
  • Üçüncü trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 31. Haftadaki Boyutu

Fetüs yaklaşık 1,6 kg ağırlığında ve yaklaşık 42 cm uzunluğundadır . Bu yaklaşık bir demet kuşkonmaz büyüklüğündedir.

Hamilelikte Otuz Birinci Hafta Belirtileri 

Doğum tarihinize yaklaşıyorsunuz ve aşağıdaki gibi bazı yeni veya kalıcı semptomları fark edebilirsiniz:

  • Hassas, hassas göğüsler 
  • Şişmiş ayak bilekleri ve bacaklar
  • Pelvik taban sorunları ve/veya idrar kaçırma

Henüz göğüslerinizde hassasiyet veya hassasiyet yaşamadıysanız, 31. hafta boyunca ve sonrasında her hafta bu pek de hoş karşılanmayan yeni bir hamilelik belirtisi olabilir. Bu normaldir ve çoğunlukla vücudun süt üretimine hazırlanmasından kaynaklanır. Rahatsızlığı azaltmak için uzmanlar mümkün olduğunca rahat malzemeli, destekleyici bir sütyen ve bol kesim günlük kıyafetler giymenizi öneriyor. 

Bazı hamile bireylerde ayak bileklerinde şişme de görülebilir. Bu alt ekstremite şişmesinin nedeni hamile vücudunuzun su tutmasıdır. Çok fazla ayakta durduktan veya yürüdükten sonra ve/veya günün ilerleyen saatlerinde ekstra su ağırlığı yaşayabilirsiniz. Çözüm nedir? Uzmanlar , “Şişmeyi azaltmak için özellikle akşamları bacaklarınızı kaldırmanızı öneriyor.”

Ancak şişlik asimetrikse , kızarıklıkla birlikte veya ağrılıysa değerlendirme için sağlık uzmanınıza başvurduğunuzdan emin olun. Ayrıca ayak bileklerinize, bacaklarınıza, yüzünüze ve vücudunuzun diğer bölgelerine yayılan şişliklerde artış varsa bu, tıbbi müdahale gerektiren preeklampsi belirtisi olabilir.

Gelişimsel Kilometre Taşları 

Fetüsün beyni ve sinir sistemi büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Cilt daha az kırışıklaşıyor ve kemikler sertleşiyor. 

Doğmamış bebeğin lanugo’su (bebeğin cildini amniyotik sıvıdan korumak için çalışan vücut kıllarından oluşan tüylü bir örtü) kaybolmaya başlar.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Çoğu hamile kişi 31. haftada düzenli olarak planlanmış bir doğum öncesi ziyarete gitmeyecektir, ancak yüksek riskli gebeliklerin haftalık bir ziyarete gitmesi gerekebilir. Ancak sonuçları bekliyorsanız veya önceki testlerden beklenmedik sonuçlarla uğraşıyorsanız, yaşadığınız stresi azaltmak için ne gerekiyorsa yaptığınızdan emin olun. Almış olabileceğiniz sonuçlarla ilgili sorularınız varsa, bunları tartışmak için sağlayıcınızı aramaktan çekinmeyin.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Parmaklarım ve ellerimdeki karıncalanma konusunda ne yapabilirim?

Karpal tünel sendromu muhtemelen hamilelik sırasında ellerinizde ağrıya, karıncalanmaya ve/veya uyuşukluğa neden oluyor. Bunun nedeni hamilelik sırasında karpal tünel bölgesini sıkıştırabilecek sıvı birikmesidir.

Ancak sürekli ağrı, karıncalanma veya uyuşukluk hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

İdrar kaçırma ve pelvik taban sorunları konusunda ne yapmalıyım?

Mesaneyi, bağırsağı ve rahmi destekleyen pelvik taban kasları, özellikle hamilelik sırasında her zaman çok çalışır. Hamile insanların hamilelik sırasında ve sonrasında pelvik taban sorunları yaşaması alışılmadık bir durum değildir. Bu idrar ve anal inkontinansı, pelvik bölgede ağrı veya baskıyı ve daha fazlasını içerebilir.

Uzmanlar, destekleyici bir göbek bandı takmanın pelvik taban kaslarındaki baskının bir kısmını hafifleterek semptomları azaltabileceğini söylüyor. Başka bir ipucu: Bağırsak hareketleri sırasında ıkınmaktan kaçının çünkü bu, pelvik taban kaslarına ek baskı uygulayarak semptomları şiddetlendirebilir. Lif bakımından zengin bir diyet ve bol sıvı almak kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.

Ancak pelvik taban semptomlarının yönetilmesi bazen zor olabilir. Doğum öncesi pelvik taban tedavisi bir seçenektir. Bir terapist , pelvik taban kaslarını güçlendirmeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olacak egzersizler ve teknikler sağlayabilir . Pelvik taban egzersizi de doğumdan sonra çok faydalı olabilecek bir terapidir . 

Hamilelikte Otuz Birinci Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler 

Şimdi çocuk odanızı bir araya getirmeye başlamanın tam zamanı (henüz yapmadıysanız). Zaten sahip olduğunuz ve alma sürecinde olduğunuz tüm bebek eşyalarını nereye koymak isteyeceğinizi düşünün. Muhtemelen biraz yardıma ihtiyacınız olacak, bu nedenle sevdiğiniz bir veya iki kişinin yardım edebileceğinden emin olun.

Ayrıca ihtiyacınız olan her şeye sahip olup olmadığınızı tekrar kontrol etmenin zararı olmaz.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Bazıları için hamilelik mutlak mutluluk dönemi olabilir. Ancak diğerleri için bu her zaman stressiz bir deneyim olmayabilir. Ve bu sorun değil. Bazı hamile bireyler üçüncü üç aylık döneme ilerledikçe depresyon, anksiyete veya diğer zihinsel sağlık ihtiyaçları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bireysel danışmanlık veya gerekiyorsa bir psikolog veya psikiyatristle düzenli randevular ayarlamak da dahil olmak üzere konuşacak ve/veya profesyonel yardım alacak birine ihtiyacınız varsa dürüst olmanız ve yardım almanız önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.