Hamilelikte Otuz Dokuzuncu Hafta

Hamilelikte Otuz Dokuzuncu Hafta

Hamilelikte otuz dokuzuncu haftada, doğmamış bebeğiniz doğuma hazırlık olarak gelişiminin son aşamalarını yaşıyor. Hamileliğin 39. haftası hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

39. haftada hamileliğiniz tam dönem olarak kabul edilir. Planlanan sezaryen doğumlarının neredeyse tamamı bu hafta gerçekleştiğinden ve giderek artan sayıda doktor da indüksiyon planladığından, önemli sayıda hamile insan için 39. hafta bitiş çizgisidir. Bu, 39. haftada doğum yapacağınız anlamına gelmez. Siz ve bebeğiniz sağlıklı olduğunuz sürece, doğumun kendiliğinden başlamasını beklemeye devam edebilirsiniz.

İster bu hafta ister önümüzdeki birkaç hafta içinde doğum yapın, bir gerçek açık: Hamileliğiniz neredeyse bitti ve bebeğiniz yakında dünyaya gelecek. Bu zamanı doğum ve doğum planlarını sonuçlandırmak, sağlık uzmanınızla yakın iletişim halinde kalmak ve doğum sonrası bakım planınızın yürürlükte olduğundan emin olmak için kullanın.

Hamilelikte Otuz Dokuzuncu Hafta Kısa Bilgiler

  • 39. haftada dokuz aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize bir hafta kaldı veya bu hafta doğum yapacaksınız
  • Üçüncü trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 39. Haftadaki Boyutu

Fetüs şu anda yaklaşık olarak küçük bir balkabağı boyutundadır ve yaklaşık 3,2-3,6 kg ve 50 cm dir.

Hamilelikte Otuz Dokuzuncu Hafta Belirtileri

Şu anda yaşadığınız belirtiler vücudunuzun doğuma hazırlandığının işaretleridir. İşte bekleyebileceğiniz şeyler:

  • Kasılmalar
  • Artan vajinal akıntı
  • İdrar kaçırma
  • Daha fazla fiziksel rahatsızlık

Rahim ağzı kısalır ve doğuma hazırlık olan genişleme süreci başlar. Tüm bu işlemler vajinadaki mukus bezlerini uyararak akıntıyı artırır. Bebeğiniz mesanenize daha fazla baskı yapmaya başladıkça idrar tutma kapasiteniz de azalır. Şu anda bir ped kullanmak muhtemelen iyi bir fikirdir.

Ayrıca cinsel ilişkide bulunuyorsanız, rahim ağzı kontrolü yaptırıyorsanız veya egzersiz yapıyorsanız rahim ağzı hassasiyeti daha fazla lekelenmeye yol açabilir. Bir miktar lekelenme normaldir ancak kanama asla adet döneminde olduğu gibi ağır olmamalıdır.

Genel olarak kendinizi rahatsız hissediyorsanız, bu da bu noktada yaygın bir durumdur.

Uzmanlar, “Daha fazla kas-iskelet sistemi ağrıları hissetmeyi bekliyoruz” diyor. “Kasık kemiğinizde, kalçalarınızda ve kuyruk sokumu kemiğinizde çok fazla baskı var ve sırtınızda rahatsızlık var. Rahatlamak gerçekten zor ve uyumak da zor olabilir.”

Hala tutarlı bir fetal hareket hissetmeniz gerekirken, bu hareketler hamileliğinizin başlarında olduğu kadar agresif olmayabilir. Bunun nedeni, doğum tarihiniz yaklaştıkça fetüsün pelvise yerleşmesi ve büyük pozisyon değişiklikleri yapmak için daha az alana sahip olmasıdır.

Belirtilerin değişebileceğini unutmayın, ancak sizi endişelendiren bir belirtiyle karşılaşırsanız mutlaka sağlık uzmanınızı arayın.

Gelişimsel Kilometre Taşları 

Bebeğinizin akciğerleri, beyni ve sinir sistemi gelişmeye devam eder ancak dolaşım ve kas-iskelet sistemi tamamlanmıştır. Doğmamış bebeğiniz de muhtemel doğum ağırlığına ulaşmıştır.

Bu noktada fetüs, verniks adı verilen beyaz kremsi maddenin çoğunu ve ikinci üç aylık dönemin ortasından beri cildini kaplayan lanugo adı verilen ince, kürk benzeri tüyleri de döktü.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları 

36. haftadan başlayarak, doğum yapana kadar her hafta doktorunuzu görmelisiniz. Doktorunuz, bebeğin ağırlığını tahmin etmek, sıvı seviyelerini kontrol etmek ve vajinal doğum için baş aşağı pozisyonda olduğundan emin olmak için fundus yüksekliğini ölçecek ve muhtemelen bir ultrason çekecektir.

Birçok anne-baba adayı 39. hafta randevularını ve testlerini rutin ve sorunsuz bulurken, doktorlar sonunda hiçbir şeyin ters gitmediğinden emin olmak isterler. İdrar numuneleri protein ve glikoz açısından yakından kontrol edilecektir çünkü protein, preeklampsi adı verilen ciddi bir durumun işareti olabilir. Şeker kontrolsüz diyabetin belirtisi olabilir.

Doktorunuz, dilate olup olmadığınızı görmek için servikal muayene seçeneği sunabilir.

Ebeveyn olarak, sunulan testlere veya prosedürlere her zaman izin verme veya reddetme hakkına sahipsiniz ve doktorlar, bilinçli bir karar verebilmeniz için aldığınız bilgiler konusunda kendinizi rahat hissedeceğiniz bir atmosfer yaratmalıdır.

Doktor seçiminiz ne olursa olsun, 39. hafta randevunuzu, doğumu, neyin normal olduğunu, neyin olmadığını ve doktorunuzun muayenehanesini ne zaman arayacağınızı tartışmak için bir fırsat olarak kullanabilmelisiniz.

Planlanan sezaryenlerin çoğu bu hafta gerçekleşir, bu nedenle bazı ebeveynlerin 39 haftalık randevuları yeni bebekleriyle tanışmayı da içerecektir. Henüz planlamadıysanız, diğer hastalara bu hafta indüksiyon seçeneği sunulabilir. Gebelik diyabeti, kötü kontrol edilen kan şekeri, hipertansiyon veya fetal büyüme veya sıvı düzeyleriyle ilgili sorunlar gibi tıbbi kaygılar indüksiyonu gerektirebilirken, siz ve doğmamış bebeğiniz herhangi bir sorun yaşamıyorsanız reddedebilir ve spontan doğumun gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Bebek ne zaman gelecek? 

Uzmanlar, 39. haftada kendilerine en sık sorulan sorunun bu olduğunu söylüyor. Ancak son tarihler her zaman kesin olmuyor. Randevu ultrasonu veya adet döngüsü takibi olsa bile, son tarih bir hafta kadar gecikebilir veya bebek beklenenden daha erken gelebilir. Beklenen doğum tarihinize yaklaştığınızda doğum belirtilerine dikkat etmeniz önemlidir. 

Doğum eyleminde olduğumu nasıl anlarım? 

Kasılmalarınız birbirine yaklaştığında (belki her 3 ila 4 dakikada bir) ve daha yoğun hale geldiğinde, bu aktif bir doğum şeklidir. Az sayıda ve çok seyrek ise buna gizli doğum denir ve bu kasılmalar günlerce, hatta haftalarca sürebilir. Ayrıca rahim ağzının açıldığının bir işareti olan ” nişan ” adı verilen kanama da yaşayabilirsiniz . Fetüsünüzün büyüdüğü amniyotik kesenin yırtılması olan suyun gelmesi de doğumun önemli bir belirtisidir, ancak çoğu hamile insan, televizyonda ve filmlerde sıklıkla gördüğümüzün aksine, su gelmeden önce kasılmalar yaşayacaktır.

Ne zaman hastaneye gitmem gerektiğini nasıl bileceğim? 

İki saatten fazla süredir aktif doğum yapıyorsanız hastaneye veya doğum merkezine gidebilir veya evde doğum yapıyorsanız ebenizi arayabilirsiniz . Bununla birlikte, doğum sürecinizle ilgili herhangi bir noktada endişeniz varsa, bakım için hastaneye gitmekten çekinmeyin.

Hamilelikte Otuz Dokuzuncu Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Doğum sürecinizi düşünmenin yanı sıra yeni doğmuş bir bebekle hayata hazırlanmanın zamanı geldi. Temizlik, yemek, çamaşır yıkama ve çocuk bakımı konularında yardımcı olabilecek aile ve arkadaşlardan oluşan doğum sonrası bakım ekibinizi hazırlayın. Zihinsel sağlığınızı desteklemek için hangi kaynaklara ihtiyacınız olduğunu ve emzirmeyi planlıyorsanız emzirme desteğini nasıl bulacağınızı düşünün.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Muhtemelen yorgunsunuz, ağrınız var ve bebeğinizin gelişine hazır değilsiniz. Bu zamanı, evdeki işlere yardım etmek, diğer çocukları izlemek veya sadece oturup konuşmak için eşinize, arkadaşlarınıza ve ailenize ulaşmak için kullanmak isteyebilirsiniz. Bu dönemde duygusal ve fiziksel destek çok önemlidir.

Biraz enerjiniz varsa, doğumunuzdan önce dondurmak için basit yemekler hazırlayın. Bebeğiniz doğduğunda işinize yarayacaklar çünkü doğumdan itibaren iyileşirken ve bebeğinizle bağ kurarken muhtemelen yemek pişirmek için çok az zamanınız veya enerjiniz olacak. Tüm pişirme sürecini atlamak istiyorsanız, yemeklerin dondurulması iyi bir fikir.

Doğum yaptıktan sonra yükünüzü azaltmak için şimdi elinizden geleni yapın. Daha sonra buna şükredeceksiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.