Hamilelikte Otuz Dördüncü Hafta

Hamilelikte Otuz Dördüncü Hafta

Üçüncü trimesterinizin ortasındasınız. Semptomlar, fetal gelişim ve sık sorulan sorular da dahil olmak üzere hamilelikte otuz dördüncü hafta hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamileliğinizin 34. haftasındasınız ve doğuma ve doğuma hazırlanıyor olabilirsiniz, ancak kendinizi fazla ileri götürmeyin. Bebeğinizin gelişmesi için hala zamana ihtiyacı var. Bebek gelmeden önce sizin de yapmanız gereken bazı hazırlıklarınız olabilir.

Hamilelikte Otuz Dördüncü Hafta Kısa Bilgiler

  • 34 haftada sekiz aylık hamilesiniz
  • Son tarihinize kadar altı haftanız var
  • Üçüncü üç aylık dönemdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 34. Haftadaki Boyutu

Bebeğiniz yaklaşık olarak bir kavun büyüklüğündedir. 2,2 kg ağırlığında ve 44 cm uzunluğundadır. Ancak fetal büyüklüğün kişiden kişiye değişebileceğini unutmayın.

Hamilelikte Otuz Dördüncü Hafta Belirtileri

Semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterse de 34. haftada karşılaşabileceğiniz bazı belirtiler şunlardır:

  • Braxton Hicks kasılmaları
  • Mide yanması ve hazımsızlık
  • Artan vajinal akıntı
  • Sık idrara çıkma ve sızıntı
  • Burun tıkanıklığı ve kulak tıkanıklığı

Hamileliğin bu aşamasında vücudunuz pratik kasılmalarla kendini doğuma hazırlamaya başlamıştır. Bu muhtemelen Braxton Hicks kasılmalarını deneyimlediğiniz ilk hafta değil , ancak rahminizin kısa ve tutarsız aralıklarla kasıldığını ilk kez fark ediyorsanız endişelenmeyin; bu tamamen normaldir. Tıp uzmanları, çok yoğun veya rahatsız edici hale gelirse su içmenizi, pozisyon değiştirmenizi veya aktivite düzeyinizi ayarlamanızı önerir. 

Aklında tut

Braxton Hicks kasılmaları yaşayıp yaşamadığınızdan veya doğum eyleminde olup olmadığınızdan emin değilseniz, yardım için sağlık uzmanınızı aradığınızdan emin olun.

Sürekli büyüyen rahminizin sindirim sisteminizi doldurması ve mide asitlerinin yemek borusuna geri çıkmasına neden olması nedeniyle mide yanması ve hazımsızlık için , daha küçük öğünler yemeyi ve mide yanmasını tetikleyen yiyeceklerden kaçınmayı deneyin.

Artan vajinal akıntı, hamileliğin bu aşamasında başka bir yaygın semptomdur. Kaşıntı, yanma veya kötü kokunun eşlik ettiği akıntıya dikkat edin; bu durumda enfeksiyon belirtisi olabilir. Membranların yırtılmamasını sağlamak için yeni başlayan bol miktarda berrak akıntı da sağlık uzmanınız tarafından değerlendirilmelidir. 

Rahminiz büyüdükçe ve mesaneniz üzerindeki baskı arttıkça sık idrara çıkma ve idrar kaçırma meydana gelebilir. Kafeini sınırlamayı ve idrar yaparken öne doğru eğilmeyi deneyin; bu, mesanenizi tamamen boşaltmanıza yardımcı olacaktır. Sızıntı için öksürürken, hapşırırken veya gülerken bacak bacak üstüne atın, kegel ve pelvik taban egzersizlerini günlük rutininize dahil edin. Ancak bunları doğru yaptığınızdan emin olun.

Son olarak, burun tıkanıklığı ve kulak tıkanıklığı için geceleri nemlendirici kullanmayı veya burun tuzlu su ile durulamayı deneyin. 

Semptomlar kişiden kişiye ve hatta hamilelikten hamileliğe değişebilir; bu nedenle bu listede olmayan bir şey yaşıyorsanız stres yapmayın. 

Gelişimsel Kilometre Taşları

Gelişiminin bu aşamasında, doğmamış bebeğiniz rahim dışındaki hayata hazırlanıyor. Beyin ve sinir sistemleri hızla gelişiyor. Bu noktada emme, yutkunma, göz kırpma gibi çeşitli refleksler de gelişmiştir. 

Bağışıklık sistemi de halen gelişmektedir ve üçüncü trimesterde antikorlarınız plasenta yoluyla paylaşılarak bebeğinizin doğumdan sonra korunmasına yardımcı olur. 

Fetüsün akciğerleri neredeyse gelişmiş durumdadır ve az miktarda amniyotik sıvıyı alıp vererek nefes alma alıştırmaları yapmakla meşguldürler. 

Fetüs henüz amniyotik sıvıdaki besinleri sindiremez ve eğer 35. haftadan önce erken doğarsa, intravenöz sıvılara veya intravenöz sıvılarla ağızdan verilenlerin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyacaktır.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

34. haftada, endişeleriniz olmadığı sürece genellikle son üç aylık dönemde iki haftada bir ve 36. haftadan itibaren haftada bir kez yapılan bir kontrol için sağlık uzmanınızı göreceksiniz. Özellikle 35 yaşın üzerindeyseniz, preeklampsi veya gebelik diyabeti geliştirmediğinizden emin olmak için kan basıncınız, idrar proteininiz ve şeker seviyeleriniz muhtemelen izlenecektir. 

Rahimde çok fazla veya çok az sıvı olmadığından emin olmak için bu aşamada amniyotik sıvı miktarı da izlenir. Fetal büyüme, amniyotik sıvı seviyeleri veya plasenta fonksiyonu ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa, sağlık uzmanınız, kalp atış hızına, hareketlerine ve nefes almasına bakarak bebeğin sağlığını kontrol etmek için ultrasonla yapılan bir biyofiziksel profil önerebilir veya bir test yapılmasını isteyebilir.

Üçüncü trimesterde fetal hareketi izlemek ve herhangi bir önemli değişiklik fark ederseniz sağlık uzmanınıza bildirmek önemlidir çünkü bu bir sorun olduğunu gösterebilir. Tekmelerini sayarak ve uyku düzenlerini not ederek küçük çocuğunuzun hareket düzenlerini öğrenebilirsiniz.

Hamileliğin Bu Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Vücudumun doğuma hazırlanmasına yardımcı olmak için ne yapabilirim?

Yürüme, esneme ve doğum öncesi yoga gibi düşük ila orta etkili aktivitelere devam edebilirsiniz. Doğum öncesi masaj, akupunktur veya perine masajı gibi yararlı vücut çalışmaları konusunda size rehberlik edecek bir doğum doulasıyla çalışmak yararlı olabilir . Son olarak, farkındalığa, kişisel bakıma, beslenmeye ve sıvı alımına odaklanmak ve sadece dinlenmeye zaman ayırmak, vücudunuzu doğuma hazırlamanın iyi yollarıdır.

Hamilelikte Otuz Dördüncü Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Henüz doğum veya bebek bakımı derslerine katılmadıysanız, 34 haftalık hamilelikte kendinizi bu konularda eğitmek için çok geç değildir. İlk kez ebeveyn olan eşim ve ben, yerel bir hastanede bu dersleri aldıktan sonra kendimizi daha iyi hazırlanmış hissettik.

Henüz bir doğum planınız yoksa şimdi bir tane oluşturmanın tam zamanı! Bu, kişisel tercihlerinizi sağlık uzmanınızla görüşmenize olanak sağlayacaktır. Epidural isteyip istemediğimden yeni doğmuş bebeğimi banyo yapmak için ne kadar beklemek istediğime kadar doğum ve doğum sırasında vermem gereken kararların sayısı hakkında hiçbir fikrim yoktu ve bu konudaki seçenekleri ve potansiyel senaryoları gözden geçirmek faydalı oldu.

İşler planlandığı gibi gitmezse açık fikirli olduğunuzdan ve esnek kaldığınızdan emin olun. Sakarya’dan Mine hanım, vajinal doğum yapmayı umuyordu ve hedeflerini yansıtacak bir doğum planı hazırladı. Güvenli bir doğum gerçekleştirdi ancak bunun için acil bir sezaryen yapılması gerekiyordu. “Doğum beni utandırdı” diyor. “Doğum deneyimimde istediğimi elde etmeyi ne kadar istesem de, o ilk ağlamayı duymak her şeye değdi.”

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Üçüncü üç aylık dönem, başkalarından destek gerektirebilecek heyecan verici ama zorlu bir zamandır. Örneğin, doğum planınızla ilgili bu zor seçimleri yapmak, bir doulaya veya doğum konusunda bilgili başkalarına danışmayı gerektirebilir. Çeşitli destek grupları ve güvenilir web siteleri de dahil olmak üzere çevrimiçi kaynaklara danışmak da sorunları çözmenize yardımcı olabilir. 

Doğum eğitim sınıfları ve bebek bakımı sınıfları için, bölgenizde ücretsiz veya düşük maliyetli dersler sunan bir hamilelik merkezi olup olmadığını kontrol edin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.