Hamilelikte Otuz İkinci Hafta

Hamilelikte Otuz İkinci Hafta

Hamilelikte otuz ikinci haftada müstakbel bebeğinizin nasıl geliştiğini keşfedin ve bu intergral dönemde neler beklemeniz gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamileliğinizin 32. haftası. Doğmamış bebeğiniz her zamankinden daha hızlı büyüyor. Tüm ana organlar (akciğerler hariç) artık tamamen gelişmiştir. Bebeğinizin cildi de değişti. Peki başka neler oluyor? Artık 32 haftalık hamile olduğunuza göre onların gelişimi hakkında her şeyi ve doğum öncesi zihinsel sağlığınıza dikkat etmenin önemini öğrenin .

Hamilelikte Otuz İkinci Hafta Kısa Bilgiler

  • 32 haftada 8 aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 8 haftanız var
  • Üçüncü trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 32. Haftadaki Boyutu 

Doğmamış bebeğiniz yaklaşık 1,6-1,8 kilo ağırlığında ve yaklaşık 42 cm uzunluğundadır. Başka bir deyişle, kavun büyüklüğündedirler.

Hamilelikte Otuz İkinci Hafta Belirtileri 

Hamileliğinizin sekizinci ayına girdiğinizde yeni belirtiler yaşıyor olabilirsiniz. Bu veya tekrarlayan semptomlar (hala) ortaya çıkıyor olabilir. Gebeliğin 32. haftasındaki bazı yaygın semptomlar şunlardır:

  • Hemoroid
  • Alt sırt
  • Doğum öncesi depresyon, anksiyete veya diğer zihinsel sağlık sorunları

Uzmanlar, “Hemoroid hamilelik sırasında, özellikle de üçüncü trimesterde ortaya çıkabilecek yaygın bir sorundur” diyor . “Hemoroid rektal bölgede rahatsızlık ve ağrıya neden olabilecek şişmiş damarlardır.” Bazı durumlarda hemoroitler ve rektal bölge çok şişebilir. Ciddi kanama veya ağrı varsa tıbbi yardım alın. “Ameliyat veya bantlama gibi daha agresif tedaviler gerekli olabilir.”

Uzmanlar, hamile bireylerin 32. haftadan itibaren artmaya başlayabilecek bel ağrısı ve rahatsızlık konusunda ellerinden geleni yapmalarını öneriyor.

Uzmanlar, “Gevşeten bağlar, değişen ağırlık merkezi, karın duvarı kaslarının gerilmesi ve zayıflaması, duruş değişiklikleri ve hamileliğin getirdiği ekstra ağırlık nedeniyle hamile bireyler bel ağrısı yaşayabilir” diyor.

Ağrı şiddetli veya kalıcıysa profesyonel tıbbi yardım alın; özellikle ateş, idrar ağrısı, kasılmalar/doğum veya vajinal kanama eşlik ediyorsa, bu erken doğumun işareti olabilir veya başka bir sorun olabilir.

Herhangi bir tıbbi veya sağlık sorunuyla ilgili sorularınız olduğunda, sağlık uzmanınızla iletişime geçmeyi unutmayın.

Gelişimsel Kilometre Taşları 

Hamileliğin 32. haftasında fetüsünüzde neler oluyor? Akciğerler hariç fetüsün tüm ana organlarının tamamen gelişmiş olduğu kabul edilir. Bazı heyecan verici cilt değişiklikleri de var. Doğmamış bebeğinizin cildi artık şeffaf olmak yerine opaktır ve ekstra aktif olabilir: tekmelemek, hareket etmek ve hatta takla atmak. 

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları 

Hamilelerin çoğunluğu 32 haftalık rutin kontrol için doktora gidecektir.

Her doğum öncesi ziyaret sırasında kan basıncı ölçümlerinin yapılması şiddetle tavsiye edilir. Kilonuzu öğrenmek istemiyorsanız muayene odasına çağrıldığınız anda bunu personele bildirin. 

Doğum öncesi kontrolleriniz sırasında kendinizi savunmanız önemlidir. Her ziyarette rutin servikal muayeneler nadiren gereklidir. Her ziyarette idrar testi gibi belirli testlerin yapılması önerilir. Hangi testlerin endike olduğu ve neden gerekli olduğu konusunda doktorunuzla konuşun; böylece bakımınız hakkında bilinçli kararlar verebilirsiniz.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Hemoroid konusunda ne yapabilirsiniz?

Hamilelik sırasında hemoroid sık görülür. Aslında tüm hamilelerin %25 ila 35’inin hemoroit olacağı düşünülmektedir. Rahatsız edici olabilmelerine rağmen, uzmanlar hemoroidi tedavi etmenin ve (bazı durumlarda) önlemenin yolları olduğunu söylüyor. 

  • Lif alımını artırın. Lif bakımından zengin bir diyet yemek, hemoroidi şiddetlendirebilen kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi gıdalar iyi lif kaynaklarıdır.
  • Sulu kalın. Bol su içmek dışkıyı yumuşatmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.
  • Sıcak banyo yapın:. Sıcak bir banyoya dalmak rahatsızlığı hafifletmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Oturma yastığı kullanın. Halka şeklinde bir yastık üzerinde oturmak, rektal bölgedeki baskıyı hafifletmeye ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.


Bel rahatsızlığı veya ağrısı konusunda ne yapabilirsiniz?

Gebeliğin 32. haftasındaki bir diğer yaygın şikayet ise bel ağrısıdır. Uzmanlar, bel ağrısının uygun destekle hafifletilebileceğine inanıyor. ” Destekleyici giysi ve ayakkabılar, doğum destek korsesi, otururken sırt desteği, güvenli kaldırma, yan yatma, tam vücut yastığı, aktif kalma ve doğum öncesi yoga/esneme ile bel ağrısına yardımcı olunabilir” diyor. Ayrıca uzun süre ayakta durmaktan ve hatta uzun süreli yoğun fizik tedavi egzersizlerinden kaçınmanızı da tavsiye ediyor.


Doğum öncesi depresyon, kaygı ve/veya diğer zihinsel sağlık sorunlarıyla nasıl başa çıkmalısınız?

Çoğu insan hamilelikle ilgili kaygı ve depresyondan bahsederken, doğum sonrası depresyondan bahsediyor ; bu durum ebeveynleri çocuklarının doğumundan sonra etkileyen bir durum . Bununla birlikte, bazı hamile insanlar hamilelik sırasında zihinsel sağlık değişimleri yaşayacaklardır ve bu doğum öncesi koşullar da aynı derecede endişe verici olabilir. 

Doğum öncesi depresyon, anksiyete veya başka bir zihinsel sağlık sorunu yaşıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşmalısınız. Çoğu doğum öncesi durum terapi, ilaç tedavisi ve/veya her ikisinin kombinasyonu ile tedavi edilebildiğinden, bir ruh sağlığı uzmanına sevk edilmek tam da ihtiyacınız olan şey olabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri de faydalı olabilir.

Hamilelikte Otuz İkinci Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler 

32 haftalık hamilesiniz ve muhtemelen bebeğinizin odası , doğum izni ve doğum planınız gibi konularda çok fazla düşünmüş olsanız da , şimdi bundan sonra ne olacağına bakmak için iyi bir zaman. Bebek CPR(Temel Yaşam Desteği)’ni düşünmek için harika bir zaman. 

Bebek CPR dersleri sizi acil bir durumda bebeğe CPR yapmaya hazırlar. Size, suni solunumun ve kalp masajının nasıl uygulanacağı ve/veya boğulma durumunda ilk yardımın nasıl yapılacağı dahil, hayat kurtarıcı becerileri öğretir. Hiçbir ebeveyn düşünülemez olanı düşünmek istemese de hazırlıklı olmak önemlidir.

İleriye yönelik planlamadan bahsetmişken, henüz bebeğiniz için bir çocuk doktoru aramaya başlamadıysanız, şimdi bunu yapmanın tam zamanı. Kadın Doğum uzmanınızdan, arkadaşlarınızdan ve ailenizden tavsiye isteyin ve araştırmanızı yapın, yani sağlık sigortanızı yaptırdıklarından emin olun.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Hamileliğinizin 32. haftasında bebeğinizin odasına son rötuşları yapıyor olabilirsiniz ya da belki de yeni başlıyorsunuz. Yanlış cevap veya yaklaşım yoktur. Ancak ister resim yapıyor olun ister çarşaf yıkıyor olun, işleri ayarlamak için yardıma ihtiyacınız olabilir. Partnerinizden (varsa) veya arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden katkı sağlamalarını isteyin.

Hamileliğiniz ilerledikçe kaygılarınızın arttığını görebilirsiniz. Geleceğin belirsizliği ve önümüzde ne olacağı nedeniyle strese girmeniz normaldir. Ancak duygularınızı göz ardı etmemeniz veya azaltmamanız önemlidir. Kişisel bakım için zaman ayırın, örneğin yürüyüşe çıkın, doğum öncesi masaj ayarlayın veya bir arkadaşınızla konuşun. Duygularınız konusunda dürüst ve açık sözlü olun ve gerekirse profesyonel yardım alın. Bu süreci tek başına atlatmak zorunda değilsin. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.