Hamilelikte Otuz Üçüncü Hafta

Hamilelikte Otuz Üçüncü Hafta

Hamilelikte otuz üçüncü haftada vücudunuzun nasıl değiştiğini ve bebeğinizin nasıl geliştiğini öğrenin.

Hamileliğinizin 33. haftasıdır ve doğum tarihinize yalnızca birkaç hafta kala, doğum konusunda endişeleniyor olabilirsiniz . Ayrıca bundan sonra ne olacağını, yani yeni doğmuş bir bebekle hayatın nasıl olacağını merak ediyor olabilirsiniz. Ama şimdilik ana odaklanalım. Hamileliğin 33. haftasında sizin ve doğmamış bebeğinizin geçirdiği değişiklikler hakkında her şeyi öğrenelim. Ve kasılmalar ile gerçek kasılmalar arasındaki farkı öğrenin; böylece zamanı geldiğinde harekete geçmeye hazır olursunuz.

Hamilelikte Otuz Üçüncü Hafta Kısa Bilgiler

  • 33 haftada 8 aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 7 haftanız var
  • Üçüncü trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 33. Haftadaki Boyutu 

Doğmamış bebeğiniz yaklaşık bir ananas büyüklüğündedir . Fetusun ağırlığı yaklaşı 1,8 kg ve yaklaşık 43 cm uzunluğundadır.

Hamilelikte Otuz Üçüncü Hafta Belirtileri

33. hafta boyunca hamilelik belirtileriniz 32. haftaya (ve daha önceki haftalara) benzer olacaktır. Ancak bu hafta söz konusu belirtilerin şiddeti artabilir. Şunları deneyimleyebilirsiniz:

  • Braxton Hicks kasılmaları
  • Sık idrara çıkma
  • Nefes darlığı

Braxton Hicks kasılmaları hamilelik sırasında normal ve yaygın bir olaydır. ‘Alıştırma kasılmaları’ olarak da bilinen bu kasılmalar, vücudun doğuma hazırlanma yoludur. Sık veya ağrılı kasılmalar yaşıyorsanız, bunun altta yatan bir sorun veya komplikasyon olmadığından emin olmak için sağlık uzmanınızla iletişime geçmeniz doğru olacaktır.

Braxton Hicks rahim kaslarının kasılmasıyla karakterizedir. Uzmanlar, “Kasılma 30 saniye ile 2 dakika arasında sürebilir ve ara sıra ya da düzenli bir şekilde meydana gelebilir” diyor. “Öte yandan, gerçek doğum kasılmaları genellikle düzenli bir şekilde devam edecek ve kasılmalar her seferinde meydana gelecektir.” 2 ila 5 dakika ve en az bir saat boyunca 30 ila 60 saniye süren kasılmaların şiddeti de zamanla artacaktır.’

Bununla birlikte, Braxton Hicks zorlayıcı olabilir ve sizi hazırlıksız yakalayabilir. Peki Braxton Hicks kasılmalarını en iyi şekilde nasıl yönetebilirsiniz? Uzmanlar, vücudun gevşemesine ve Braxton Hicks kasılmalarının yoğunluğunun azaltılmasına yardımcı olmak için pozisyon değiştirmeyi, dinlenmeyi, sıvı alımını ve yavaş, derin nefes alma veya karından nefes alma gibi nefes alma tekniklerini uygulamayı öneriyor. Karın bölgesine masaj yapmak Braxton Hicks kasılmalarının neden olduğu rahatsızlığı da azaltabilir.

Sık veya ağrılı kasılmalar yaşıyorsanız, altta yatan bir sorun veya komplikasyon olmadığından emin olmak için sağlık uzmanınıza başvurmanız en iyisi olacaktır.

Bir süredir sık ​​idrara çıkma sorunu yaşıyor olabilirsiniz, ancak 33. haftada (ve sonrasında) bazı hamile bireyler sürekli tuvalete gitme ihtiyacı duyduklarını fark ederler. Uzmanlar, “Sık idrara çıkma, büyüyen uterusun mesane üzerindeki ek baskısından ve hamilelikte dolaşımdaki sıvı hacminin artmasından kaynaklanmaktadır” diyor .

Uzmanlar, hamile bireylerin nefes darlığı konusunda ellerinden geleni yapmalarını öneriyor. Tekrar ediyorum, bu yeni bir semptom olmayabilir ancak 33. hafta ve sonrasında semptomlar artmaya başlayabilir. Uzmanlara göre bu, hamileliğin diyafram üzerinde yarattığı baskıdan kaynaklanıyor.

Kronik solunum rahatsızlığı olan hamile kişiler için nefes darlığı işleri zorlaştırabilir. Bu nedenle, astım gibi önceden var olan solunum sorunlarınız varsa ilacınızı her zaman yakınınızda bulundurmanız önemlidir. 

Solunum sorunları geçmişiniz olsun ya da olmasın, Uzmanlar, hamile bir kişinin “konuşma güçlüğü, göğüs ağrısı, yüz ya da boğazda şişlik ya da solunumla ilgili diğer sorunlar da dahil olmak üzere ciddi semptomları olması durumunda çok endişeleneceğini” söylüyor. ” Basitçe söylemek gerekirse, solunumla ilgili acil bir durumla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, en yakın acil servise veya tıbbi tesise gidin veya 112’yi arayın. 

Unutmayın, herhangi bir semptomla ilgili sorularınız varsa (büyük veya küçük) sağlık uzmanınızı aramaktan çekinmeyin.

Gelişimsel Kilometre Taşları 

Gelişimsel hamilelikte otuz üçüncü haftada fetüste büyük değişiklikler oluyor. Doğmamış bebeğiniz, akciğerleri gelişip güçlendikçe nefes alma hareketleri üzerinde çalışıyor. Artık kendilerine ait bir bağışıklık sistemleri var. Aslında antikorlar artık büyümeye devam ettikçe sizden fetüse geçebilir. Doğmamış bebek doğduktan ve rahmin dışına çıktıktan sonra bağışıklık sistemi mikroplara karşı savaşmaya yardımcı olacaktır.

Doğmamış bebeğinizin beyni ve sinir sistemi artık tamamen gelişmiştir ve kemikleri bir istisna dışında (kafatası) sertleşmeye devam edecektir. Fetüsün kafatası kemikleri, doğum kanalındaki yolculuğu kolaylaştırmak için doğum sonrasına kadar yumuşak ve ayrı kalır.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları 

Geçen hafta ziyareti olan ve gelecek hafta da ziyareti planlanan hamilelerin çoğunluğu bu hafta izinli olacak. Ancak zamanlama çakışmaları varsa veya yüksek risk altındaysanız 33 haftalık bir randevunuz olabilir. 

Çoğu doğum öncesi ziyarette olduğu gibi, bir dizi rutin test ve prosedür vardır: muhtemelen tartılacaksınız, kan basıncınız ölçülecek ve idrarınız test edilecektir. Standart 32 ila 34 doğum öncesi ziyaret sırasında, doktorunuz doğmamış bebeğinizin fetal kalp atış hızını izleyecek ve doğmamış bebeğinizin fetal büyüme ölçümlerindeki değişiklikleri fark edecektir. 

Birçok uzman aynı zamanda doğmamış bebeğin pozisyonunu da kontrol edecektir. En yaygın fetal pozisyon sefalik ve oksiput anteriordur; yani doğmamış bebeğin başı pelvise girer, sırtınıza bakar ve vajinal doğum için en az riskli pozisyon olarak kabul edilir. Makat  pozisyonu  , doğmamış bebeğin altta veya ayakları önde yattığı zamandır. Enine pozisyon, doğmamış bebeğin rahim boyunca dikey yerine yatay olarak konumlandırılmasıdır. 

Kilonuzu öğrenmek istemiyorsanız muayene odasına çağrıldığınız anda bunu personele bildirin. Doğum öncesi kontrolleriniz sırasında kendinizi savunmanız önemlidir. Bununla birlikte, kilo kontrollerinin birçok doğum öncesi ziyaretin önemli bir parçası olduğunu, yani bakım ekibinizin önemli kayıp ve/veya kazançları yakalamasına yardımcı olduğunu belirtmekte fayda var. Dolayısıyla, öz savunuculuk önemli olmakla birlikte, bilgilendirilmiş onam merceğinden yapılabilir ve yapılmalıdır.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Sık idrara çıkma konusunda ne yapabilirim?

Sık idrara çıkma tehlikeli olmasa da rahatsız edici (ve rahatsız edici) bir hamilelik belirtisi olabilir. Peki bu konuda ne yapabilirsiniz? Uzmanlara göre en iyi yol buna göre plan yapmaktır: “Ani dürtü ve acil durumlardan kaçınmak için planlı/zamanlı idrara çıkma ile sık idrara çıkma kolaylaştırılabilir. Pelvik tabanı güçlendirme egzersizleri de faydalı olabilir.”

Doğmamış bebeğim doğru pozisyonda mı?

Doğum söz konusu olduğunda, bebeğinizin baş aşağı, sırtınıza dönük ve çenesi göğsüne sıkışmış şekilde konumlandırılmasını istersiniz. Buna sefalik sunum denir. Çoğu bebek hamileliğin 32. ve 36. haftaları arasında bu pozisyona yerleşir, ancak bazı bebekler er ya da geç bu pozisyona geçebilir. Bebeklerin konumlandırılması konusunda endişeleriniz varsa doktorunuzla, ebenizle veya sağlık uzmanınızla konuşun.

Hamilelikte Otuz Üçüncü Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler 

Hamileliğinizin 33. haftasında, emzirmeyi düşünüyorsanız ve daha fazla bilgi istiyorsanız emzirme kurslarına katılmak için şimdi harika bir zaman.

Hastane çantanızı hamileliğinizin 33. haftasında hazırlamayı da düşünebilirsiniz. Hâlâ zamanınız olsa da, işleri yoluna koymak için hiçbir zaman çok erken değildir; özellikle de doğum tarihinizden önce doğum yapabileceğinizi düşündüğünüzde. Peki hastane çantanıza ne koymanız gerekiyor? Demek istediğim, nereden başlayacaksın? Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için  bu kullanışlı kontrol listesine göz atın .

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Bu hafta, çok fazla enerjiye sahip olabilirsiniz, özellikle organizasyon konusunda. Genellikle bu, bebek bekleyen ebeveynlerin doğuma bilinçsizce hazırlanmasının bir göstergesi olabilir. Yemek yapmak, evi bebeklere uygun hale getirmek gibi birçok şeyi aynı anda yapmak isteyebilirsiniz, ancak kendinizi aşırı zorlamamanız önemli. Yardım istemekten çekinmeyin. Hiçbir görev küçük veya önemsiz değil, her yardım büyük önem taşır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.