Hamilelikte Otuzuncu Hafta

Hamilelikte Otuzuncu Hafta

Hamilelikte otuzuncu haftada fetüs gelişimi hakkında her şeyi öğrenin. Ayrıca ciltte kaşıntı ve uyku sorunları gibi sinir bozucu semptomlarla nasıl başa çıkılacağına dair ipuçları alın.

Hamileliğinizin 30. haftasındasınız ve doğmamış bebeğiniz hızla büyüyor. Bu hafta onların gelişimi hakkında her şeyi öğrenin. Ayrıca hamilelikle ilgili cilt sorunlarına dikkat etmenin önemini veya yaşıyor olabileceğiniz uyku sorunlarıyla nasıl başa çıkacağınızı öğrenin. 

Hamilelikte Otuzuncu Hafta Kısa Bilgiler

  • 30 haftada 7 aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 10 haftanız var
  • Üçüncü trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 30. Haftadaki Boyutu

Fetüs yaklaşık 1,4 kg ağırlığında ve yaklaşık 41 cm uzunluğundadır. Kabaca büyük bir lahana büyüklüğündedir.

Hamilelikte Otuzuncu Hafta: Belirtileri

Bu hafta bazı sinir bozucu belirtiler ortaya çıkabilir. İşte 30. haftada yaygın olan (ancak bunlarla sınırlı olmayan) birkaç dikkate değer:

  • Kaşıntılı cilt ve çatlaklar
  • Uykusuzluk ve artan yorgunluk dahil uyku sorunları
  • Diş eti kanaması veya diğer diş sorunları

Kaşıntılı bir cilt yaşıyorsanız , çatlaklardan veya her ikisinden endişeleniyorsanız uzmanlar bunun normal olduğunu söylüyor. Uzmanlar, hamile insanların “30. haftadan itibaren ciltlerinin kendilerini daha fazla rahatsız ettiğini fark edeceklerini” söylüyor. “İnsanların gerektiğinde hafif bir losyon, hindistancevizi yağı veya hafif bir nemlendirici kullanmasını öneriyorum.”

Uykuya gelince, sorunlar 30. haftadan itibaren artmaya başlayabilir. Bazıları idrara çıkma ihtiyacı, ciltte kaşıntı, bel ağrısı, mide ekşimesi veya başka nedenlerden dolayı gece üç ila beş defaya kadar uyandıklarını görebilir. . Bazı hamile bireyler sıra dışı hamilelik rüyaları gördüklerini bildirmektedir .

Uzmanların muhtemelen hormonal değişikliklerin bir sonucu olduğuna inandığı diş sorunlarına karşı dikkatli olun. Buna hamilelerin %75’ini etkileyen ve herhangi bir trimesterde ortaya çıkabilen hamilelik diş eti iltihabı da dahildir . Hamilelik sırasında diş muayeneleri genellikle güvenlidir ve sorun yaşıyorsanız gitmeniz iyi bir fikirdir. Her zaman doktorunuzla konuşun ve sonrasında mümkünse diş hekiminden randevu alın.  

Belirtilerin değişebileceğini unutmayın, ancak ne kadar küçük olursa olsun sizi ilgilendiren herhangi bir şeyle karşılaşırsanız, kontrol için sağlık uzmanınızı aradığınızdan emin olun.

Gelişimsel Kilometre Taşları 

Beyin hızla büyüyor ve fetüsün akciğerleri gelişmeye devam ediyor. Gözler olgunlaşıyor. Ve fetüsün kemik iliğinde kırmızı kan hücreleri oluşuyor.

Bu noktada fetüsün tipik olarak düzenli uyku ve uyanma döngüleri vardır. 30 ila 90 dakika kadar uyuduktan sonra, uyandıklarını size bildirmek için hareket etmeye veya tekme atmaya başlayabilirler .

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Hamilelerin çoğunluğu 30 haftalık kontrol için doktora gider. Bu, genellikle 28-35 hafta arasında herhangi bir zamanda alınan üçüncü trimester laboratuvar sonuçlarınızı gözden geçirmek için iyi bir zamandır. Bu kapsamlı üçüncü trimester testleri, anemi, HIV, frengi, hepatit ve daha fazlasını kontrol eden kan ve idrar testlerinin yanı sıra enfeksiyonları da arar. 

Bu hafta birçok hamile birey, eğer henüz yapmamışlarsa, stressiz bir testten veya NST’den de geçebilir. Bu, fetüsün kalp atış hızını kontrol etmek için yaklaşık 20-30 dakika boyunca üzerinize bir fetal monitör bağlanacağı anlamına gelir. Yüksek riskli bireyler için haftalık NST testi yapılabilir ve bu bazıları için stresli olabilir. Hamileyken, test sırasında genellikle uzandığınız için haftalık NST testlerimi mini bir şekerleme uykusu fırsatı olarak kullanabilirsiniz.

Her doğum öncesi ziyaret sırasında kan basıncı ölçümlerinin yapılması şiddetle tavsiye edilir . Kilonuzu öğrenmek istemiyorsanız personele bildirin. Rutin servikal muayeneler genellikle her ziyarette gerekli değildir . Her ziyaretinizde sürekli olarak bir kan ve idrar testi yaptırmanızın istendiğini fark ederseniz , testleri daha az sıklıkta yaptırıp yaptıramayacağınızı sorun.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Kaşıntılı cilt hakkında ne yapabilirim?

Hormonlarınız değiştiğinden ve cilt de gerildiğinden hamilelik sırasında ciltte kaşıntı sık görülür. Uzmanlar, “Gerektiğinde hafif losyon, hindistancevizi yağı veya hafif bir nemlendirici kullanın” diyor. Egzama gibi bir cilt rahatsızlığınız varsa, sizin için en iyi neyin işe yarayacağını görmek için doktorunuzla konuşun.

Hafif kaşıntı normal olsa da, ciddi derecede kaşıntılar yaşamaya başlarsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Bu, hamileliğin sonlarında ortaya çıkabilen ve tedavi gerektirebilecek bir karaciğer rahatsızlığı olan kolestazı gösterebilir.

Hamilelikte Otuzuncu Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

30 haftalık hamilesiniz ve şimdi bebeğinizle ilgili temel şeyleri düşünmek ve henüz yapmadıysanız büyük satın alımlar için araştırmayı tamamlamak için iyi bir zaman. En kısa sürede bir araba koltuğu almaya çalışın (ve önceden nasıl doğru şekilde kurulacağını öğrenin). 

Şimdi aynı zamanda hastane çantanıza ne koyacağınızın yanı sıra birincil irtibat kişiniz (muhtemelen sizi hastaneye götürecek kişi) için ikinci bir çanta ve ne getirmeleri gerektiğine ilişkin bir liste planlamaya başlamak için de iyi bir zamandır. Birincil irtibat kişinize hemen ulaşılamama ihtimaline karşı (örneğin, işten doğrudan hastaneye gitmeniz gerekiyorsa) diğer aile üyeleri/arkadaşlarınız için bir yedek plan yapın.

Sizin ve diğer herkesin bir telefonu olduğundan ve herkesin birbirinin iletişim bilgilerine sahip olduğundan emin olun. Ayrıca, tüm sağlık çalışanlarının numaralarını ve adreslerini, adları, telefonları ve hastane veya sağlık kuruluşunun yol tarifleri ile birlikte birinci derece ailenizdeki/destek ekibinizdeki herkese ne zaman dağıtacağınızı da düşünün.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Nasıl hissettiğinize bağlı olarak mümkünse öğleden sonra uykusu için fazladan zaman ayırmaya başlayın. Başka bir seçenek de, eğer çalışıyorsanız, ışıkları erken söndürme planıyla işten eve dönmektir.

Geceleri uyumanıza yardımcı olacak bir şey varsa etrafınızdaki insanlara bildirin; özel bir yastık, beyaz gürültü makinesi, yatağınızın yanındaki su şişesini sık sık yeniden doldurmamak veya başka bir şey. Uyku çok önemlidir, ancak uyku ritimleri iş veya kişisel programlara bağlı olarak her hamile birey için farklı görünebilir. Şekerlemeye ihtiyaç duyduğunuz, ışıkların çok erken söndürüldüğü ve/veya sabah erken uyandığınız konusunda kendinizi hırpalamayın. Sizin için en iyi neyin işe yaradığını bulun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.