Hamilelikte Yedinci Hafta

Hamilelikte Yedinci Hafta

Hamilelikte yedinci haftada birçok şey oluyor. En son değişiklikleri ve ilk doğum öncesi ziyaretinize nasıl hazırlanabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Hamileliğinizin yedinci haftasında vücudunuz bazı büyük değişikliklere uğrar. Yükselen hCG seviyeleri nedeniyle sabah bulantısı olarak bilinen bir tür mide bulantısı yaşıyor olabilirsiniz . Cilt sorunları da ortaya çıkabilir ve kendinizi daha sık tuvalete koşarken bulabilirsiniz. Evet, idrara çıkma ihtiyacı erken dönemde bunu arttırabilir.

Ayrıca muhtemelen ilk doğum öncesi randevunuza hazırlanıyorsunuz (veya katılıyorsunuz) . Bu randevu sırasında uzman ekibinizle tanışacak, merak ettiğiniz soruları soracak ve büyük olasılıkla kalp atışını ilk kez duyacaksınız! Sonuçta bu siz ve gelişmekte olan embriyonuz için büyük bir hafta.

Yedi haftalık hamilelikte neler bekleyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Hamilelik 7. Hafta Kısa Bilgiler

  • Yedi haftada iki aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 33 haftanız var
  • İlk trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 7. Haftadaki Boyutu

Embriyo hala çok küçüktür, yaklaşık 1 cm boyutundadır . Yaklaşık olarak küçük bir düğme büyüklüğündedir.

Hamilelikte Yedinci Hafta Belirtileri

Hamileliğinizin yedinci haftasında karşılaşabileceğiniz bazı yaygın belirtiler şunlardır:

  • Sık idrara çıkma
  • Hassas veya şişmiş göğüsler
  • Artan koku alma duyusu
  • Kramplar
  • Garip istekler

Uzmanlar, önceki haftalarda yukarıdaki semptomların hiçbirini yaşamamış olsanız da, ortaya çıkarsa şaşırmamanız gerektiğini belirtiyor. bu hafta başlıyorsa veya şiddeti artıyorsa.

Uzmanlar, hafif krampların normal olduğunu açıklıyor . Ancak bir tarafta kramp veya pelvik ağrı hissederseniz hemen tıbbi yardım almalısınız çünkü bu dış gebeliğin işareti olabilir . Daha önce ektopik gebelik geçirmiş, daha önce jinekolojik cerrahi geçirmiş, bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), pelvik inflamatuar hastalık (PID) veya endometriozis geçirmiş kişiler ektopik gebelik açısından daha büyük risk altındadır. 

Dış gebelik yaşarsanız, yaşamı tehdit edici hale gelmemesi için mümkün olan en kısa sürede tespit etmeniz önemlidir. Doktorlar ektopik gebelikleri muayene, ultrason ve kan tahlili gibi çeşitli yöntemlerle teşhis ederler.

İçiniz rahat olsun, bu komplikasyon nadirdir ve gebeliklerin sadece %2’sinde görülür. Bu nedenle, kontrol ettirmek iyi bir fikir olsa da, hissettiğiniz kramplar muhtemelen endişelenecek bir şey olmayacaktır.

Hamilelikte Yedinci Hafta Gelişimsel Kilometre Taşları

Embriyonuz küçük olsa da bu haftaki gelişimi oldukça etkileyici. Beyni hızla büyüyor, öyle ki kafa vücudun geri kalanına göre orantısız bir şekilde daha büyük görünecek.

Ağız ve kulaklar oluşmaya başlıyor ve sonunda gözlerin ve burun deliklerinin olacağı yerde koyu lekeler beliriyor. Karaciğer, mide, yemek borusu ve pankreas gelişimin erken aşamalarındadır.

Doğum Öncesi Testler ve Sağlık Randevuları

Uzmanlar, ilk doğum öncesi ziyaretinizin zamanlamasının ve hangi prosedürlerin uygulanacağının belirtilerinize, sağlık geçmişinize ve sağlık hizmeti sağlayıcınızın politikalarına bağlı olarak değişebileceğini açıklıyor. Tipik olarak, ilk randevunuz altı ila 10 hafta arasında gerçekleşecektir. Dolayısıyla, yedi haftalık hamilelik, bir sağlık uzmanına ilk başvurduğunuz tarih olabilir.

Bu ziyaret sırasında size tıbbi, cerrahi, aşı ve aile geçmişinizin yanı sıra hangi ilaçları aldığınız, hangi alerjileriniz olduğu ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) olup olmadığı hakkında sorular sorulacağını söylüyor.

Uzmanlar, “Doktorunuz, ebeniz veya tıbbi sağlayıcınız transvajinal veya transabdominal olabilecek bir spekulum muayenesi veya ultrason yapabilir” diyor. “Amaç intrauterin hamileliği (ektopik değil) doğrulamak ve hamilelik tarihinin (ne kadar ilerlediğiniz) adet döneminizle tutarlı olduğunu doğrulamak için embriyoyu ölçmektir.” Adet döneminize göre embriyonun beklenenden daha büyük veya daha küçük olması tahmini doğum tarihi hesaplamanızı değiştirebilir .

Ziyaretinizin kan tahlilini de içerebileceğini veya uzmanınızın bunu yapmak için daha sonraki bir randevuya kadar beklemeyi tercih edebileceğini söylüyor.

Doktorlar 35 yaş üstü gebelikleri ileri anne yaşı olarak adlandırıyor . Bunun nedeni, yaşlandıkça hamilelik komplikasyonları riskinin artmasıdır. Bazı uzmanlar, sağlıklı bir hamilelik geçirdiğinizden emin olmak için ek (veya daha erken) testler ve prosedürler önerir, ancak hepsi bunu yapmaz.

Ne önerdiklerini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız. Ancak unutmayın, 35 yaşından sonra sağlıklı bir hamilelik ve doğum yapmak kesinlikle mümkündür.

Uzmanlar, hamilelik yolculuğunuz boyunca kendinizi savunmanızın çok önemli olduğunu söylüyor. Örneğin, kilo almanın sizi tetiklediğini hissediyorsanız veya doğum öncesi ziyaretinizde kilonuzu tartışmaktan veya kilonuzu bilmekten rahatsızlık duyuyorsanız, doktorunuza mutlaka bildirin.

Uzmanınızdan bir şeyi açıklamasını veya merak ettiğiniz herhangi bir şeyi sormasını istemekten çekinmeyin. “Doktorunuzla açık bir diyalog kurun. Hiçbir soru aptalca veya yasak değildir!”

Hamileliğin Bu Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Yine de bir kadeh şarap alabilir miyim? 

Uzmanlara göre alkol, göbek kordonu yoluyla fetüse geçiyor ve aşağıdakilere neden olabiliyor:

  • Düşük
  • Ölü doğum
  • Fiziksel engeller
  • Davranışsal engeller
  • Zihinsel engelliler

Uzmanlar, “Hamilelik sırasında hiçbir alkol miktarı güvenli kabul edilmemiştir” diye açıklıyor. Ancak hamile olduğunuzu öğrenmeden önce içki içtiyseniz paniğe kapılmamanız gerektiğini de ekliyor . “Zarar olasılığı çok düşük” diye tahmin ediyor.


Hala seyahat edebilir miyim? 

Bulaşıcı hastalıkların ve aşı gereksinimlerinin zaman içinde hızla değişebileceğini belirtiyor. Bu nedenle, öncelikle seyahat planlarınızı sağlayıcınızla görüşmenizi ve tavsiyelerini dikkate almanız gerekir.


Hangi yiyeceklerden kaçınmalıyım? 

Uzmanlar, hamilelerin pastörize edilmemiş süt ürünlerinden, çiğ ve az pişmiş et ve deniz ürünlerinden uzak durması gerektiğini söylüyor. Ayrıca haftada iki porsiyondan fazla DHA içeriği yüksek ve cıva içeriği düşük balık tüketmeyi hedeflemelisiniz. Ayrıca bakterileri öldürmek için soğuk etlerin (şarküteri eti) ısıtılması gerektiğini de tavsiye ediyor.

Hamilelikte Altıncı Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Yedi haftalık hamilesiniz ve muhtemelen şimdiye kadar bu rolü hissediyorsunuz. İlk üç aylık döneminizin ikinci yarısına girerken, sizi tetikleyen şeylerden veya kokulardan uzak dururken bol miktarda su içtiğinizden ve tam, besleyici yiyecekler yediğinizden emin olarak sağlığınıza odaklanmanın tam zamanı.

Bu noktada, özellikle sık sık kusuyorsanız, birkaç kilo almanız veya hatta kaybetmeniz normaldir. Hamileliğiniz şu ana kadar rahatsız edici fiziksel hislerden rahatsız olduysa, daha iyi günlerin çok yakında olduğunu bilin. Birçok hamile mide bulantısı gibi kötü semptomların önümüzdeki haftalarda azaldığını hissettiğini söylüyor.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Hamileliğin yedinci haftasında, sağlıklı, besleyici yiyecekler yiyerek ve bol miktarda egzersiz ve uyku alarak fiziksel bedeninize dikkat etmeye odaklanmanız çok önemlidir. Akıl sağlığınıza dikkat etmeniz de aynı derecede önemlidir.

Doğum sonrası depresyon en çok ilgiyi çekse de, bazı insanlar hamilelikleri sırasında depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları yaşarlar . Uzmanlar, daha önce yaşanmış bir gebelik kaybının bu sorunları daha da kötüleştirebileceğini paylaşıyor.

Bu hafta kendinizi düşük yaparken bulursanız da desteğe ihtiyacınız olabilir . Hamilelik kaybı zor ve keder duyguları bunaltıcı olabilir. Düşük yapan birçok kişiden biriyseniz, yanlış bir şey yapmadığınızı bilin. Bu senin hatan değil ve yalnız değilsin.

Ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Partneriniz varsa ona güvenin ve gerekirse bir profesyonelle konuşun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.