Hamilelikte Yirmi Beşinci Hafta

Hamilelikte Yirmi Beşinci Hafta

Hamilelikte yirmi beşinci haftada vücudunuzun nasıl değiştiğini ve bebeğinizin nasıl geliştiğini öğrenin.

Üçüncü üç aylık döneminize yaklaştıkça , muhtemelen pek çok sorunuz olacak, yani muhtemelen  kasılmaların nasıl bir his olduğunu ve gerçekten ne zaman doğum yapacağınızı bilmek istiyorsunuz. Ancak ister endişeli, ister heyecanlı, ister her ikisinin karışımı olsun, ne bekleyeceğinizi bilmek, hamileliğinizin 25. haftasında ve sonrasında duygularınızı yönetmenize yardımcı olacaktır. 

Yaygın semptomlar, ihtiyaçlar ve endişelerden testler ve doktor randevularına kadar bu önemli hafta hakkında bilmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.

Hamilelikte Yirmi Beşinci Hafta Kısa Bilgiler

  • 25 haftada altı aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 15 haftanız var
  • İkinci trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 25. Haftadaki Boyutu

Büyü bebeğim, büyü. 25 haftada, doğmamış bebeğiniz yaklaşık 35 cm ve 785 gr ağırlığındadır. Bir kabak büyüklüğündedir.

Hamilelikte Yirmi Beşinci Hafta Belirtileri

İkinci üç aylık dönemin sonuna doğru, gelişmekte olan bebeğiniz büyümeye devam ediyor ve vücudunuz büyük güne ve ötesine hazırlanıyor. Uzmanlar, bu hafta yeni semptomlar yaşamaya başlayabileceğinizi ve bu belirtilerin şunları içerebileceğini söylüyor:

  • Uykusuzluk hastalığı
  • Hazımsızlık (mide ekşimesi)
  • Kaşınan cilt
  • Karpal tünel
  • Hemoroid
  • Meme akıntısı

Muhtemelen birkaç kişiden daha fazlası karnınıza bakıp “Mümkün olduğunca uyumalısınız” diye espri yapmışsınızdır, ancak uzmanlar bu aşamada uyku mücadelelerinin normal olduğunu söylüyor. “Uykusuzluk birçok nedenden dolayı yaygın bir şikayettir: geceleri idrara çıkma sıklığı, bebeğin daha güçlü tekmelemesi, genel kaşıntı ve mide ekşimesi” diyorlar.

Bebeğinizin uyumasına destek olmak için planlarınız olabilir ancak şimdilik kendinizi desteklemek için bazı ayarlamalar yapabilirsiniz. Uzmanlar, ” Kafein almamak veya akşam geç saatlerde yemek yememek, karnı desteklemek için bir yastıkla uyumak ve/veya mide yanmasını hafifletmek için birden fazla yastıkla uyumak uyku güçlüğünü azaltabilir” diyor.

Diğer bir yaygın semptom olan kaşıntılı deriye gelince, uzmanlar, çoğu durumda bunun rahatsız edici ama hamileliğin normal bir yan etkisi olduğunu söylüyor. “Semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için nemlendiriciler kullanılabilir.” Bununla birlikte, gebeliğin intrahepatik kolestazı adı verilen çok ciddi bir durumun genelleştirilmiş kaşıntı ve özellikle ayak tabanları ve avuç içlerinde kaşıntı ile ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Daha fazla komplikasyondan kaçınmak için bunun doğru şekilde teşhis edilmesi ve yönetilmesi gerekir.

Bilgisayarda yazarken veya arkadaşlarınıza mesaj yazarken iğnelere dokunuyormuş gibi mi hissediyorsunuz? Uzmanlar, karpal tünel sendromu olarak bilinen bu semptomun, bileklerdeki tendonlarda sıvı birikmesi nedeniyle ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Hemoroit varsa muhtemelen hoş karşılanmayan bir semptomdur, ancak yardım mevcuttur. Uzmanlar, “Reçetesiz satılan hemoroit ilaçlarının çoğu semptomları hafifletebilirken , bazı kadınların güvenli ama daha güçlü bir tedavi için reçeteye ihtiyacı var” diyor. “Dışkı yumuşatıcıları önerilmelidir.”

Son olarak, hamile kalmaya çalışırken rahim ağzı sıvısına odaklanmış olabilirsiniz, ancak şimdi göğsünüzden süt beyazı veya berrak bir akıntı fark ediyor olabilirsiniz . Bu sadece doğanın kendi yolunda ilerlemesi. Uzmanlar, “Vücut emzirmeye hazırlanıyor” diyor.

Gelişimsel Kilometre Taşları

Uzmanlar, 25. haftada doğan bir bebeğin hayatta kalma şansının %80 olacağını söylüyor. Elbette mümkünse bebeğinizin olduğu yerde kalması ve içten büyümeye devam etmesi en iyisidir. Akciğerlerin üçüncü üç aylık dönem boyunca olgunlaşmaya devam ettiğini ve dışarıdaki o karakteristik ilk ağlamaya hazırlandıklarını söylüyor. Vücudunuz ayrıca sinir sistemine son rötuşları yapmak için çok çalışıyor ve bebek bu hafta da kilo almaya devam ediyor.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Muhtemelen geçen hafta bir randevunuz vardı ve eğer sağlık uzmanınız temponuzu her iki haftada bire çıkardıysa (bazıları bu aşamada bunu yapıyor). 25. hafta genellikle “kapalı” bir haftadır. Çoğu insan bu süre zarfında doktorlarını görmez. Yine de planlama nedeniyle bu hafta bir randevunuz olabilir. Ayrıca gebelik hipertansiyonu gibi komplikasyonların ortaya çıkması durumunda daha sık ziyaretleriniz olabilir.

Henüz yapmadıysanız, şimdi gebelik diyabeti taramanızı planlamanın tam zamanı. Glikoz testi olarak bilinen bu muayene, hamilelik sırasındaki diyabetin (hamilelerin %10’unu etkileyen bir durum) olup olmadığını araştırır. 25. hafta aynı zamanda kendinizi kontrol etmek için de harika bir zamandır. Örneğin ağırlık kontrolleri genellikle rutindir ancak bu kontrolün dışında kalmayı tercih edebilirsiniz.

Uzmanlar, kilo kontrollerinin birkaç faydasının olduğunu belirtiyor. “Aşırı kilo alımı, sıvı tutulumu ve preeklampsinin veya hamileliğin neden olduğu yüksek tansiyonun belirtisi olabilir ve hamileliğin sağlığı açısından değerli bir rehber olabilir” diyor. “Minimal kilo alımı aynı zamanda fetüsün büyümediğinin de bir işareti olabilir, bu yüzden bunun her ziyarette yapılmasını öneriliyor” Öyle bile olsa, anne adayı olarak, artıları ve eksileri tartarsınız (kelime oyunu değil) ve sizin için doğru olan kararı verirsiniz.

Doktorunuzun, ebenizin veya sağlık uzmanınızın yakında sizinle konuşabileceği başka bir konu da aşılardır ve siz de aşılar hakkında soru sormaktan çekinmeyin. 

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Gebelik diyabeti testimin ilk turunda başarısız oldum. Kendimi başarısız gibi hissediyorum! Ben yanlış bir şey mi yaptım?

Kesinlikle hayır. Uzmanlar, “Gestasyonel diyabet testinizde başarısız olursanız endişelenecek veya utanılacak bir şey yok” diyor. “Yanlış bir şey yapmadınız ve bebeğinizi başarısızlığa uğratmadınız. Testin amacı, hamileliğiniz için en iyi bakımı sağlamak üzere kadın doğum uzmanınıza bilgi vermektir.” 

Kilo almamla mücadele ediyorum. Ne yapmalıyım?

Kilo değişiklikleri zorlayıcı olabilir. Uzmanlar, “Kilo alımınızla baş etmekte sorun yaşıyorsanız, kadın doğum uzmanınızla konuşun ve onların tavsiyelerine uymaya çalışın” diyor. Hamile insanları tedavi etme konusunda uzmanlaşmış bir terapistle bile konuşmak isteyebilirsiniz. Duygularınız üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilirler.

25 haftalık hamileyken ne tür egzersizler yapabilirim?

Egzersiz, hamileliğiniz sırasında fiziksel ve zihinsel olarak size faydalı olabilir. Uzmanlar, yürümeyi, yoga yapmayı, yüzmeyi ve hafif kardiyo egzersizlerini öneriyor.

Hamilelikte Yirmi Beşinci Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Üçüncü üç aylık döneme yaklaşırken, hamileliğinizin gerçek sonu olan doğuma hazırlanmanın yollarını düşünmenin tam zamanı. Uzmanlar, “İlk kez anne olacaklar için web tabanlı veya canlı doğum derslerine hazırlık dikkate alınmalıdır” diyor. Doğum sırasında partneriniz veya ebeveyniniz gibi bir destek kişisinin yanınızda olmasını planlıyorsanız, doktorunuz onun gelmesini önerebilir. Bu kişinin kendisini daha bilgili hissetmesine ve sizi destekleyebilmesine yardımcı olacaktır.

Hamilelikte Yirmi Beşinci Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Tam bir insan olarak büyüyorsun ama desteği de hak ediyorsun. Zihinsel olarak zorlanıyorsanız, duygularınızı doktorunuzla tartışın. Sizi yerel bir terapiste veya destek grubuna bağlayacak kaynaklara sahip olabilirler.

Ayrıca, doğum sırasında ve doğumda size kimin eşlik etmesini istediğiniz, hastaneden veya doğum merkezinden eve dönmenize yardımcı olması ve size yardımcı olacak bir doula isteyip istemediğiniz gibi daha sonra ihtiyaç duyacağınız desteği önceden düşünmek isteyeceksiniz. Doğumdan önce, doğum sırasında veya sonrasında size yardımcı olacağız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.