Hamilelikte Yirmi Üçüncü Hafta

Hamilelikte Yirmi Üçüncü Hafta

Bebeğiniz hamilelikte yirmi üçüncü haftasında büyümeye devam ediyor ve vücudunuz gözlerinizin önünde değişiyor. İşte ne beklenebilir?

23. haftanıza hoş geldiniz. İki aydan fazla bir süredir ikinci üç aylık dönemdesiniz ve umarım hamileliğinize alışmış hissediyorsunuzdur. Aynı zamanda, hayatınızı her hafta daha da belirginleşen bir şişlikle yaşarken büyük günün siz farkına bile varmadan geleceğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Günler ve haftalar geçtikçe gelişmekte olan doğmamış bebeğinizle birlikte büyüyecektir. Bu hafta içeride neler oluyor?

Hamilelikte Yirmi Üçüncü Hafta Kısa Bilgiler

  • 23 haftada altı aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 17 haftanız var
  • İkinci trimesterdesiniz

Doğmamış Bebeğinizin 23. Haftadaki Boyutu

23 haftada bebeğiniz yaklaşık 34 cm uzunluğunda ve yaklaşık yarım kilo ağırlığındadır . Bu bir patlıcanın büyüklüğüne benziyor.

Hamilelikte Yirmi Üçüncü Hafta Belirtileri

Birçok kişi ikinci üç aylık dönemin bu üç dönem arasında en kolay ve en az semptomlu dönem olduğunu söylese de herkes farklıdır ve vücudunuz değişmeye devam etmektedir. Sonuç olarak, ikinci üç aylık dönemin sonuna yaklaştığınızda aşağıdakileri de içeren daha fazla semptom yaşamaya başlayabilirsiniz:

  • Burun kanaması
  • Diş eti kanaması
  • Yuvarlak bağ ağrısı
  • Hemoroid
  • Daha kalın, daha parlak saçlar
  • Yorgunluk 
  • Uyku problemi
  • Tükenmişlik

Uzmanlar, burun kanamasının muhtemelen hoş karşılanan bir semptom olmadığını, ancak fetal gelişimi desteklemek için gereken artan kan hacminden kaynaklandığını açıklıyor. Diş eti kanamalarına gelince, bunlar muhtemelen hamilelik diş eti iltihabından kaynaklanmaktadır.

Yuvarlak bağ ağrısı genellikle kasıkta hissedilir. Uzmanlar, ağrıyı hafifletmek için “karın destek kemeri veya ‘ göbek bandı ‘ kullanmayı ve sıcak banyo veya kompres kullanmayı deneyebilirsiniz ” diyor. Bazı insanlar için, rahatsızlığın başlamasına neden olan bağın gerilmesi olduğundan, esnemenin ağrıyı daha da kötüleştirebileceğini unutmayın.

Hemoroid hamilelik sırasında sık görülür. Artan kan hacmi kan damarlarının şişmesine neden olur ve böylece rektal bölgenizdeki kaşıntılı, ağrılı varisli damarlar genişleyebilir. Hamilelik nedeniyle artan pelvik basınç da hemoroitlere katkıda bulunabilir. Reçetesiz satılan ilaçlar, cadı fındığı pedleri veya oturma banyoları bunların tedavisine yardımcı olabilir. Uzmanlar, “Dışarı çıkarken zorlanmamak çok önemli” diye ekliyor. “Hemoroidi ağırlaştıracaktır, bu nedenle tuvaleti kullanırken ayaklarınızın altında ‘Klozet desteği’ veya tabure kullandığınızdan emin olun ve dışkınızı yumuşak tutmak için diyetinize bol miktarda lif ve sıvı ekleyin.”

Hormonların hoş bir sonucu olan daha kalın, daha parlak saçların keyfini çıkarın. Yorgunsanız sakin olun ve sürekli uyku problemlerini sağlayıcınızla görüşün.

Hamilelikte Yirmi Üçüncü Hafta:Gelişimsel Kilometre Taşları

Farkında olmayabilirsiniz ama gelişmekte olan fetüsünüz bu hafta yağlanıyor ve büyüyor. Uzmanlar, “Sağlıklı ve iyi beslenmeye devam ettiğinizden emin olun” diyor.

Bebeğinizi bu hafta rahim içi karate dersine kaydettirip kaydetmediğinizi merak edebilirsiniz. Uzmanlar, “Bebek eskisinden çok daha fazla tekme atmaya başlayabilir ve bu tekmelerle midenizin hareket ettiğini görebilirsiniz” diyor. “Meyve suyu gibi şekerli içeceklere tepki olarak hareket ettiklerini de fark edebilirsiniz.”

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Komplikasyonsuz gebeliklerde doktorunuzu genellikle 24 hafta civarında göreceksiniz. Eğer kontrolünüzü birkaç gün erkene ayarladıysanız bu kontrol hamileliğinizin 23. haftasında yapılabilir.

Uzmanlar, “Doktorunuzun randevusu sırasında, kan basıncınızı, idrarınızı kontrol edecek ve fetal kalp atışını dinleyecektir” diyor. “Bazı hastalar, bebeğinizin büyümesine bağlı olarak şu anda resmi bir ultrason da alabilir.”

Doktorunuz ayrıca karnınızın çevresine bir mezura koyarak fonun yüksekliğini ölçecektir. Uzmanlar, “Bu, karnınızı ölçerek bebeği ölçmenin bir yolu” diyor.

Şu anda başka hiçbir ek test yapılmamasına rağmen Uzmanlar, kilo kontrolü gibi rutin görünebilecek bazı şeylerden vazgeçebileceğinizi vurguluyor.

Uzmanlar, “Hedeflerinize göre en iyi bireysel bakımı alabilmeniz için sağlayıcınıza herhangi bir soru veya endişenizi dile getirmekten çekinmeyin” diye ekliyor.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Hangi vajinal akıntı normaldir?
Bir miktar vajinal akıntı normaldir. Uzmanlar, “Bu süre zarfında akıntı miktarı, yüksek progesteron seviyelerinin etkileri nedeniyle arttı” diyor ve ekliyor, vajinal enfeksiyon belirtileri olmadığı sürece endişelenecek bir şey olmadığını belirtiyor. Bu belirtiler şunları içerebilir:

  • Sarı/yeşil akıntı
  • Vajinal bölgede kaşıntı veya yanma
  • Balık kokusuna benzer akıntı

Herkes ikinci trimesterde libidonuzun arttığını söylüyor. Bende olmadı. Ben normal miyim?
İkinci üç aylık dönemde cinsel dürtünüz artmadıysa kendinize lütufta bulunun. Bazıları için öyle olması sizin için de öyle olacağı anlamına gelmez. Uzmanlar, “Herkes benzersizdir ve hamilelik sırasında farklı libidoya sahip olabilir” diyor. “Birisi rahim bağlarının gerilmesi, şişkinlik, kabızlık veya sırt ağrısı nedeniyle alt karın bölgesinde bir miktar rahatsızlık hissedebilir ve bu da kişinin seks yaparken kendini rahat hissetmemesine neden olabilir.”

Birinin seks yapmak istememesinin diğer nedenleri arasında yorgunluk sayılabilir. Hamilelik sırasında seks yapmak genellikle güvenli olsa da uzmanlar, bazı insanların bebeğe zarar vermekten korktuğunu söylüyor. Herhangi bir neden seks yapmak istememek için geçerli bir nedendir. Yani hiçbir sebep yok.

Uzmanlar, “Hissedilmenin doğru ya da yanlış yolu yoktur” diyor. “En önemli faktör kendinizi rahat hissetmek ve sizin için eğlenceli olmayan hiçbir şeyi zorlamamaktır. Partnerinizle bağlantı kurmanın ve yakınlaşmanın diğer yollarını keşfetmek için sağlayıcınızla konuşun.”

Bebeğimin cinsiyeti konusunda büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Kendimi berbat hissediyorum. Ne yapmalıyım?

Doğmamış bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek heyecan verici olabilir. Ama aynı zamanda üzgün olabilirsiniz ve sonra üzgün olduğunuz için kendinize kızabilirsiniz. Kendine iyi bak. Uzmanlar, “Bebeğinizin cinsiyeti konusunda hayal kırıklığı yaşamanız anlaşılabilir” diyor. “Duygularınız geçerli; duygularınızı işlemek için zaman ayırın. Kendinize zaman ayırın, kendinize karşı nazik olun ve destek arayın. Duygularınızı paylaşmak için diğer ebeveynlerle bağlantı kurmaya çalışın ve neler yaşadığınızı anlayan başkalarından tavsiye alın.”

Hamilelikte Yirmi Üçüncü Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Doğum tarihinize yaklaşık 17 hafta kaldı ve bu neredeyse sonsuzluk gibi gelebilir. Ama size gizlice yaklaşabilir (ve ilk bebekler de dahil olmak üzere bazı bebekler biraz erken doğar; benimki 39. haftada giriş yaptı ve beni şaşırttı). Yapılacak işlerden azar azar kurtulmak, büyük gün yaklaşırken, ne zaman olursa olsun, kendinizi daha az bunalmış hissetmenize yardımcı olabilir.

Daha fazla bekleyemeyecek bir şey: Gebelik diyabetini tarayan bir saatlik glikoz testi . Bu test 24-28 haftalar arasında yapılabilir. Ancak randevular alınabilir, bu yüzden uzmanlar bu konuyu daha sonra değil, bir an önce araştırmayı öneriyor.

Çalışan el kitabınız, ebeveyn izni için gereken teslim süresine ilişkin şirketinizin yönergelerini içerecektir ve İK departmanınız, doldurmanız gereken tüm evraklarda size yol gösterecektir.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Hamilelik fiziksel ve duygusal bir inişli çıkışlı süreç olabilir ve belirtiler gelip gidebilir. Hepsi için desteği hak ediyorsunuz.

Uzmanlar, “Uyku problemlerini ve ortaya çıkan ruh hali değişikliklerini yönetmek için herhangi bir meditasyon kursu veya dersini düşünün” diyor. ” Depresyon veya anksiyete belirtileri görüldüğünde bu dönemde bir psikoterapistle çalışmaktan çekinmeyin .”

Kişisel bakım önemlidir, ancak etrafınızı sizi destekleyen insanlarla çevrelemek de önemlidir. Hamileliğiniz sona erdiğinde ve dördüncü üç aylık dönem başladığında sizi ayağa kaldıracak köyü inşa etmeye devam edin (veya başlayın).

Uzmanlar, “Üçüncü üç aylık dönem yaklaşırken, etrafınızda değer verdiğiniz insanların olması için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bunun fiziksel bağlantılar olması da gerekmiyor” diyor. “Parçası olabileceğiniz birçok çevrimiçi destek grubu var. Ayrıca doula, doğum sınıfları ve emzirme danışmanlığı gibi hizmetlere yönlendirmek için sağlık uzmanınızla iletişime geçin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.