Hamilelikte Yirmi Yedinci Hafta

Hamilelikte Yirmi Yedinci Hafta

Hamilelikte yirmi yedinci haftada ikinci üç aylık dönemin son haftasındasınız. Yaygın sorular ve semptomlardan fetal gelişime kadar hamileliğin 27. haftası hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamileliğinizin 27. haftası. İkinci üç aylık dönemin son haftasındasınız ve vücudunuz üç ay sonra doğuma hazırlanırken muhtemelen bazı yeni semptomlarla karşı karşıyasınız! Önümüzdeki hafta büyük doktorunuzun randevusu için ne bekleyeceğiniz ve dikkate almanız gereken bazı şeyler hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamilelikte Yirmi Yedinci Hafta Kısa Bilgiler

  • 27 haftada altı aylık hamilesiniz
  • Doğum tarihinize kadar 13 haftanız var
  • İkinci trimesterinizin son haftasındasınız

Doğmamış Bebeğinizin 27. Haftadaki Boyutu

27 haftada fetüsünüz yaklaşık 37 cm uzunluğunda ve yaklaşık 850-950 gr ağırlığındadır . Kilo kazanmaya başlıyorlar ve neredeyse karnabahar kadar büyükler!

Hamilelikte Yirmi Yedinci Hafta Belirtileri

Vücudunuz doğuma hazırlanırken muhtemelen bazı yeni belirtilerle karşılaşacaksınız. Önümüzdeki birkaç hafta içinde yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Şişme
  • Ayak değişiklikleri
  • Karpal tünel ağrısı
  • Kilo almak
  • Sırt veya pelvik ağrı
  • Mide ekşimesi ve buna bağlı mide bulantısı
  • Braxton Hicks kasılmaları

Bu noktada ayaklarınızın şiştiğini görmeye başlayabilirsiniz. Ödem olarak da adlandırılan bir miktar şişlik normal olabilir. Rahatsız oluyorsanız ayaklarınızı her gün yukarı kaldırın ve yediğiniz sodyum ve şeker miktarını azaltmayı düşünün. Ayrıca kompresyon hortumu veya çorap da giyebilirsiniz. Şişme, preeklampsi adı verilen bir duruma eşlik ettiğinde ciddidir.

Uzmanlar, “Preeklampsi semptomları arasında baş ağrısı veya görüşte bulanıklık, sağ taraftaki kaburgaların altında ağrı, nefes almada zorluk veya daha yeni, farklı şişlikler olabilir” diyor. “Bu sadece ayaklardaki küçük bir şişlik değil, aniden yüzleri de farklı görünüyor veya elleri şişiyor.” Bu belirtileriniz varsa en kısa sürede sağlık uzmanınızla görüşün.

Hamilelik hormonları nedeniyle ayak şişmesi, genişlemesi ve üzerlerine eklenen ağırlık, ayakkabınızın içinde sizi rahatsız edecek ayak değişikliklerine neden olabilir. Kendinize bir iyilik yapın ve bir çift rahat spor ayakkabının üzerine elastik bağcıklar alarak giyip çıkarmayı kolaylaştırın. Ayrıca, ayakkabı numaranızı yarım ya da tam numara büyütmeniz gerekirse korkmayın; bu normaldir ve doğum sonrasında da bu şekilde kalabilir.

Şişliğin bir başka komplikasyonu da karpal tünel sendromu olabilir. Uzmanlar, “Özellikle ellerdeki şişlikle birlikte, parmaklarda bir miktar uyuşma ve karıncalanma meydana gelebilir, bu da çoğunlukla karpal tünel sendromunun neden olduğu bir durumdur” diyor.

İkinci üç aylık dönemden itibaren sırt ağrısı ve genel rahatsızlık da genellikle artar. Uzmanlar, “Bütün kemikler gerilmeye başlıyor ve eklemler doğum hazırlığı için gevşiyor. Bu da çok fazla sırt ağrısına ve kasık simfiz ağrısına neden olabilir” diyor. ” Hamilelik destek kemeri bu iki durum için de gerçekten yararlı olabilir.”

Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişir; bu nedenle sizi endişelendiren bir semptomunuz varsa mutlaka sağlık uzmanınızı arayın.

Gelişimsel Kilometre Taşları

27. hafta boyunca fetal beyin hızla büyür ve yeni nöronlar ve sinir bağlantıları eklenir. Akciğerlerdeki (alveol adı verilen) küçük hava keseleri genişliyor. Olgunlaşmamış solunum sistemi, hava keselerinin havayla dolmasına yardımcı olan yüzey aktif madde adı verilen bir madde üretmeye başlar.

Bebeğinizin hıçkırdığını hissetmeye başlayabilirsiniz . Diyaframın istemsiz hareketleri hıçkırıkları tetikler. Bu olduğunda karnınızın hareket ettiğini görebilmelisiniz.

Doğum Öncesi Testler ve Doktor Randevuları

Çoğu kişinin 26 veya 28. haftada doktor randevusu olacaktır, bu nedenle bu hafta randevu almanız pek mümkün değildir. 27. haftada doktor randevunuz varsa, muhtemelen üçüncü trimester geçişine yol açan birkaç şeyi test edeceklerdir:

  • Gebelik diyabetini taramak için glikoz tolerans testi (Unutmayın, bu testin yalnızca 24 ila 28. haftalar arasında bir kez yapılması gerekir. Bir saatlik test anormalse, üç saatlik bir test önerilir.)
  • Anemiyi test etmek için kan sayımı
  • HIV, hepatit ve sifiliz için bulaşıcı hastalık taraması
  • Rh negatifseniz Rh antikorları için bir kan testi
  • Depresyon taraması ve ruh hali sorunlarının kontrolü

Bu testlere ek olarak 27. haftadan sonra istediğiniz zaman Tdap aşısı yaptırmak isteyeceksiniz. Bu aşı bebeği boğmacaya karşı korur .

Uzmanlar, “Tdap aşısını hamile bir kişiye verirseniz, bu antikorlar plasentaya geçecek ve Tdap aşısı yapılana kadar hayatının ilk birkaç ayında bebeğe koruma sağlayacaktır ” diyor.

Bu neden bu kadar önemli? Uzmanlar şöyle açıklıyor: “Bebekler boğmacaya yakalandıklarında aslında ölebilirler ve doğumdan hemen sonra aşı yaptıramazlar.” “Yani hamile insanlar, bir veya iki yıl önce aşı yaptırmış olsalar bile her hamilelikte bebeğe bu bağışıklığın verilmesine yardımcı olmak için aşı oluyorlar” .

Bir saatlik glikoz tolerans testini erken yaptıysanız ve “başarısız olduysanız”, gebelik diyabetiniz olup olmadığını görmek için muhtemelen üç saatlik testi şimdi yapmanız gerekecektir. Uzmanlar, “Taraması pozitif çıkan çoğu insanda gebelik diyabeti yok” diyor. “İnsanlara her zaman pozitif çıktıklarında paniğe kapılmamalarını söylüyoruz; Tanı testini yapıp göreceğiz.”

Bu süre zarfında yapılan bir başka test de Rh antikorları içindir. Rh, bazı insanların sahip olduğu kırmızı kan hücreleri üzerinde bulunan bir proteindir. Uzmanlar, “Bu proteine ​​sahip olmayan hastalar, maruz kaldıkları takdirde o proteine ​​karşı antikor geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Ve proteine ​​maruz kalmalarının ana yolu, bebeğin proteine ​​​​sahip olmasıdır” diyor. “Bazen, eğer bir bebekte bu protein varsa, anne hamileliğin ilk 28 haftasında antikorlar geliştirebilir ve bu da çocuk için ölümcül olabilir.”

Antikor geliştiren kişiler bu komplikasyon riskini azaltan bir ilaç alabilirler.

Bu Gebelik Aşamasında Sık Sorulan Sorular

Bisiklete binebilir miyim?

Egzersiz söz konusu olduğunda, mekik gibi sizi sırt üstü yatıracak ve düşme olasılığınızı artıracak her şeyden kaçının. Yani bisiklete binmeyi seven biriyseniz şimdilik bundan kaçınmak en iyisi. 

Ne zaman yan uyumaya başlamalıyım?

Uzmanlar, “Sırtüstü uyuma konusunda endişelenmemizin nedeni, karın büyüdükçe rahmin kanı kalbe döndüren damarlara baskı yapabilmesidir” diyor. “Bu kan akışını durdurmak annenin kan damarlarına giden kan akışını da durdurabilir.”

Ancak Uzmanlar şunu ekliyor: “Eğer böyle bir şey olursa insanlar uyanıp geri dönecekler.” Hamile kişilerin belirli bir pozisyonda uyumaları için özel yastık kullanmalarına gerçekten gerek yoktur.

Hamilelikte Yirmi Yedinci Hafta: Düşünebileceğiniz Şeyler

Tdap aşınızı yaptırırken , sevdiklerinizle ve bebeğinizin bakıcılarından herhangi biriyle, eğer hiç aşı yaptırmamışlarsa ya da aşıya ihtiyaçları varsa (bu her 10 yılda bir gereklidir) aşı olma konusunda konuşmak isteyeceksiniz. Herkesin aşı yaptırması bebeğin çevresinde koza adı verilen bir koruma çemberi oluşturur.

Hamileliğin bu aşamasında diyabet, obezite ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklardan sıklıkla bahsedilirken, ruh sağlığı da kritik önem taşıyor. Ayrıca kaygı düzeyinizin de farkında olmak isteyeceksiniz. Endişeli hissediyorsanız sağlık uzmanınızla veya bir terapistle konuşun. Uzmanlar, “Bu dönemde hastalara, geliştirebilecekleri kaygı ve bunu nasıl hafifletebilecekleri konusunda dikkatli olmalarını hatırlatmaya çalışıyorum” diyor. Aynı şey, depresif hisseden hastalar için de geçerli . 

Uzmanlar şunları ekliyor: “Doğum sonrası hüzünden, depresyondan veya kaygıdan dolayı gerçekten acı çeken çok hasta var.” “Bu, anne hastalıklarının büyük bir kısmı hakkında konuşmadığımız bir konu.”

Ayrıca doğum planınızı düşünmeye başlamak isteyeceksiniz. Hastanenizdeki doğum ve doğum ünitesine bir tur planlayın. Ziyaretçilerinin politikasını ve özel odanız mı yoksa ortak odanız mı olacağını sormak isteyeceksiniz. Her hastane farklı olduğundan, doğum sırasında nereye gitmeniz gerektiğini sağlık uzmanınıza sorun.

Bu Hafta İhtiyacınız Olabilecek Destek

Üçüncü üç aylık döneminize girdiğinizde, eğer çalışıyorsanız ve işten izin alacaksanız, ebeveyn izninize hazırlanmaya başlamak isteyebilirsiniz.

Eğer eşinizin işvereninin izin politikaları hakkında da bir fikriniz varsa, eşinizle konuşun. Herhangi bir evrak işi yaptırmaları gerekiyor mu? Mali durumunuzu tekrar gözden geçirin ve izin zamanlamasını son tarihiniz ve eşinizin izniyle nasıl eşleştireceğinizi düşünün.

Uzmanlar, “Mümkünse, işvereninizle birlikte plan yapıp hazırlanmak için bebeğiniz gelmeden önce kendinize yeterince zaman vermek istiyorsunuz” diyor. “Mali durumunuzu ve sonrasında ne kadar zaman ayıracağınızı düşünün.”

Bu aynı zamanda çocuk bakımı ve bebek geldiğinde hangi seçeneklere sahip olduğunuz hakkında düşünmeye başlamak için de harika bir zamandır. Sevdikleriniz size yardımcı olacaksa, onlarla düzenlemeleriniz hakkında konuşun. Bir bakıcı tutacaksanız seçenekleri araştırmaya başlamak önemlidir; aynı şey kreş için de geçerlidir. ( Bu kılavuz yardımcı olabilir! )  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.