Yenidoğan Uykusu

Yenidoğan Uykusu

Yeni doğmuş bir bebek gece boyunca uyuyabilir mi? İşte yenidoğan uykusu. Tipik bir 2 aylık uyku programı nedir? Doğumdan 3 aya kadar uykuyla ilgili sorularınızın yanıtları. 

1- Bebeğinizin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Olduğunu Öğrenin

The Sleep Lady’s Good Night, Sleep kitabının yazarı Kim West, ilk birkaç ay boyunca yenidoğanların gece ve gündüz arasındaki farkı anlayamadıklarını, çünkü melatonin üretiminin sirkadiyen ritimlerini geliştirmediklerini söylüyor. 

Bebeğiniz muhtemelen ilk hafta boyunca günde toplam 16 ila 18 saat uyuyacaktır ; bunun yaklaşık yarısı gece, yarısı da dört gündüz uykusuna yayılacaktır. İki haftalıktan iki aya kadar, toplamda ortalama 15,5 ila 17 saat uyuyacaklardır; bu uykunun 8,5 ila 10 saati geceleri ve 6 ila 7 saati gündüzleri üç ila dört uykuya bölünmüştür. Üçüncü ay boyunca bebeklerin ortalama 15 saat uykuya ihtiyacı vardır; bunun 10 saati gece ve 5 saati de üç gündüz uykusuna yayılmıştır.

2- Gece Beslenme Programı Oluşturun

Bebeğinizin midesinin küçük olduğunu, bu nedenle tek seferde çok fazla yemek yemeyeceğini ve anne sütünü veya mamayı oldukça hızlı bir şekilde sindireceğini unutmayın. Bu nedenle yenidoğanların her iki ila üç saatte bir beslenmesi gerekir .

Bebeğiniz gece beslenmesi için düzenli olarak uyanmalıdır. Aksi takdirde, kilo alma düzeni oluşana kadar (genellikle ilk birkaç hafta içinde) beslemek için onları her 3 ila 4 saatte bir uyandırmanız gerekecektir.

3- Huzurlu Bir Ortam Yaratın

Bebek ister sizin odanızda ister kendi odasında uyuyor olsun, buranın rahat ve huzurlu bir yer olduğundan emin olun. Ayrıca bebeğinizin yatağının sağlam olduğundan ve odanın çok sıcak veya soğuk olmadığından da emin olmanızda fayda var.

4- Güvenli Uyku İçin Kurallara Uyun

Yüzüstü uyuyan bebeklerin uykuyu engelleme ve kendi karbondioksitlerini yeniden soluma eğilimi daha yüksektir. Ayrıca yüzüstü yatarlarsa daha yumuşak yataklarda boğulabilirler.

Uzmanlar , ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebeklerin her zaman sırtüstü uyumasını önerir . Ayrıca beşiğe bebeğinizin nefes almasını engelleyecek hiçbir şey koymayın. Beşik tamponları , battaniyeler, peluş oyuncaklar ve yumuşak yastıkların hepsi tehlikelidir.

5- Güvenli Kundaklamayı Öğrenin

Bebeği her zaman sert bir yatakta sırt üstü yatırın. Kundak örtüsünü kolayca çözülüp bebeğin yüzünü kapatacak şekilde gevşek bağlamamaya dikkat edin. Hava sıcaksa bebeğinize ince bir kıyafet giydirin veya kundağa sadece alt beziyle sarın. Kundaklama sırasında bebeğin başı asla kundağın içinde kalmamalıdır.

6- Bir Uyku Rutini Oluşturun

Uzmanlar, bebeğiniz 2 ila 3 aylık olduğunda bir uyku vakti rutini oluşturmanın zamanı geldiğini söylüyor. Banyo yapmak, beslenmek, kitap okumak ve sonra yatmak gibi tutarlı bir etkinlik programına bağlı kalmak, bebeğinize uyku zamanının geldiğinin sinyalini verecektir.

“Bebeğin iç saati yaklaşık 4 aya kadar devreye girmese de, bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair şimdiden bir rutin oluşturmak iyi bir fikirdir. Ve bu akşam rahatlama ve yatağa hazırlanma pratiği, çocuğunuza gerçekten bir ömür boyu fayda sağlayabilir.”

Etkili bir uyku rutini, sarılma ve sallanma dahil her şeyi içerebilir. Burada amaç, bebeğinize uyku zamanı ile ilgili ipuçlarını tanıyıp anlamayı öğretmek ve belirli ritüellerden sonra uyku vaktinin geldiğini öğrenmektir.

7- Gerçekçi Beklentilere Sahip Olun

Birçok ebeveyn, bebeklerinin ilk andan itibaren mükemmel bir uykucu olmasını umuyor ancak Uzmanlar, genellikle durumun böyle olmadığını söylüyor. “Ebeveynlerin sabırlı olmaları ve bebeklerinin iç saatinin çalışmaya başlamasının biraz zaman alacağını fark etmeleri gerekiyor. Uyku da çocuktan çocuğa önemli ölçüde farklılık gösterir, bu nedenle bir bebeğin uyku alışkanlıklarını diğeriyle karşılaştıramazsınız. Sadece bunu unutmayın. zamanla daha iyiye gidiyor.”

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.