Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Adet döngünüzdeki en verimli günleri tahmin etmek mümkündür. Kramplar, servikal mukus ve akıntı dahil yumurtlamanın fiziksel belirtilerini öğrenin.

Şu anda hamile kalmaya çalışıyorsanız, vajinal akıntıdaki değişiklikler, hafif kramplar ve bazal vücut ısısındaki artış gibi yumurtlama belirtilerini tanımayı öğrenmek, başarınızda önemli bir faktör olabilir.

Yumurtlama, vücudunuzun üreme sisteminde 12-24 saat hayatta kalan yumurtalığınızdan olgun bir yumurta saldığı süreçtir.

Yumurtlamanın fiziksel semptomlarını tanımlamayı öğrenerek, hamile kalma olasılığınızı artırmak için cinsel ilişkinin zamanını doğru şekilde ayarlayabilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler.

Yumurtlama Nedir?

Yumurtlama, olgun bir yumurta yumurtalıktan salındığında ve sperm ile döllenmeyi beklediği fallop tüpüne doğru hareket ettiğinde meydana gelir. Vücudunuz yumurtlamanın olduğu gün ve ondan önceki beş gün en verimli durumdadır. Bunun nedeni, spermin üreme kanalında beş güne kadar hayatta kalabilmesi, yumurtaların ise 12-24 saat boyunca hayatta kalabilmesidir. 

Ne Zaman Yumurtlarsınız?

Yumurtlama genellikle tipik 28 günlük adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde gerçekleşir (adet döneminin ilk gününe göre sayılır). Ancak herkesin adet döngüsü 28 gün sürmeyebilir; bazıları için adet süreleri daha kısa veya daha uzun olabilir.

Genel bir kural olarak, yumurtlama bir sonraki adet döneminin başlamasından yaklaşık 14 gün veya iki hafta önce olur. Örneğin, eğer adet süreniz 22 gün ise, yaklaşık olarak 8. gününde yumurtlama gerçekleşebilir. Diğer bir örnek ise adet süreniz 35 gün ise, yaklaşık olarak 21. gününde yumurtlama olabilir.

Eğer adet döngünüz düzenli ise, yani adet aralarındaki süre genellikle sabitse, doğurganlık döneminizi takip etmek için takvim yöntemine güvenebilirsiniz. Fakat adetleriniz düzensizse, yumurtlamanın tam olarak tespit edilmesi daha zor olabilir. En iyi hamile kalma şansınızı belirlemek için diğer yumurtlama belirtilerine de bakabilirsiniz.

Doğurgan olduğunuz zamanı anlamak için çevrimiçi yumurtlama hesaplayıcıları gibi araçları da kullanabilirsiniz.

Yumurtlama Belirtileri

Herkes yumurtlama belirtileri yaşamayacaktır. Bununla birlikte, eğer vücutlarına dikkat ederlerse, bazı insanlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç işareti tanıyacaktır.

Yumurtlama ağrısı veya kramp

Mittelschmerz olarak da adlandırılan bazı insanlar, bir yumurta bırakıldığında yumurtlama ağrısı, kramplar veya sancılar yaşarlar. Ağrı genellikle tek tarafta ortaya çıkar ve keskin, hafif veya şiddetli olabilir. Birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir, ancak bir veya iki güne kadar da kalıcı olabilir.

 Bazal vücut ısısında artış

Uzmanlara göre, yumurtlamanın hemen ardından çoğu kişinin normal vücut ısısında hafif ama fark edilebilir bir artış (yaklaşık 0,5-1°C) yaşanır.

Günlük olarak sabah kalkmadan önce ilk iş bazal vücut ısısını (BVI) izleyerek ve sonuçları bir grafik üzerinde takip ederek yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek mümkündür. (Ancak ateşin, huzursuz uykunun ve eforun sıcaklık ölçümlerinin doğruluğunu etkileyebileceğini unutmayın).

Bazal vücut sıcaklığını kullanmak, gelecek ay ne zaman doğurgan olabileceğinizi tahmin etmenin iyi bir yoludur ; çünkü bu hesaplamalar size yalnızca yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini gösterir.

Yumurtlama Belirtileri

Aşağıdaki belirtiler yumurtlamayı gösterebilir:

  • Vücudun bir tarafında kramp
  • Bazal vücut ısısında artış
  • Çiğ yumurta beyazı gibi kaygan ve yapışkan servikal mukus
  • Artan seks dürtüsü
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Artan koku veya tat duyusu
  • Lekelenme
  • Karın şişkinliği
  • Ruh hali ve iştah değişiklikleri

Servikal mukus değişiklikleri

Yaklaşan yumurtlamayı tespit etmenin bir başka yolu da vajinal salgılarınızı veya servikal mukusunuzu izlemektir . Genel olarak vajinanız adet döngüsünün ardından en az miktarda salgı üretir. Yumurtlamadan hemen önce çoğu kişi, ince ve kaygan (çiğ yumurta beyazının kıvamına benzer) servikal mukus artışı tespit eder. Yumurtlamanın ardından servikal mukusunuz daha az üretimle daha kalın hale gelir.

Yumurtlamanın yanı sıra başka şeylerin de servikal mukusunuzun miktarını ve kıvamını etkileyebileceğini unutmayın. Aşağıdakileri de içerebilirler:

  • Vajinal enfeksiyon veya cinsel yolla bulaşan hastalık
  • Cinsel heyecan
  • Cinsel ilişki veya pelvik muayene sırasında kayganlaştırıcı kullanımı
  • Dehidrasyon
  • Bazı ilaçlar
  • Duş
  • Emzirme
  • Perimenopoz
  • Rahim ağzı ameliyatı 

Göğüslerde hassasiyet

Hassas veya ağrılı göğüsler yumurtlamanın bir göstergesi olabilir; Bunun için hormonal değişiklikleri suçlayabilirsiniz. Ağrı bir sonraki adetinizin başlangıcına kadar sürebilir ve hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Ancak meme ağrısının (Mastalji), hamileliğin erken bir belirtisi olabileceğini de unutmayın .

Artan cinsel dürtü

Birçok kişi yumurtlama öncesinde veya sırasında libido değişiklikleri yaşar. Cinsel dürtünüz artmışsa, doğurganlık pencereniz yakın olabilir; özellikle de yukarıda belirtilen diğer yumurtlama belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz.

Gelişmiş duyular

Koku veya tat alma duyunuzda artış mı yaşıyorsunuz? Bazı çalışmalar bunun yumurtlamanın bir işareti olabileceğini gösteriyor.

Lekelenme

Hafif vajinal kanama da yumurtlama belirtisi olabilir, ancak çok yaygın değildir. Bu yumurtlama kanaması kırmızımsı veya kahverengi olabilir, östrojen ve progesteron seviyelerindeki değişiklikleri gösterir.

Karın şişkinliği

Yumurtlamanın yakınında meydana gelen hormonal değişiklikler sıvı tutulmasına, şişkinliğe ve gazlılığa yol açabilir. Bir çalışma, şişkinliğin yumurtlamadan yaklaşık beş gün önce fark edilebileceğini buldu.

Ruh hali ve iştah değişiklikleri

Yumurtlama döneminde insanların ruh hali ve iştah değişiklikleri yaşaması da alışılmadık bir durum değil. Spesifik olarak, olgun bir yumurtanın yumurtalıktan salındığı dönemde ruh haliniz iyileşebilir ve iştahınız azalabilir.

Yumurtlamayı Tahmin Etmenin Diğer Yolları

Yumurtlamanın fiziksel belirtileri genellikle doğurganlığın iyi bir göstergesi olsa da, bazı kişiler daha bilimsel bir yaklaşım benimsemeyi tercih eder. Örneğin, idrardaki luteinize edici hormon (LH) miktarını ölçmek için evde yumurtlama tahmin kitlerini kullanabilirsiniz ; LH seviyeleri tipik olarak yumurtlamanın başlamasından yaklaşık 36 saat önce artar.

Buna ek olarak, doğurganlık monitörleri en verimli günleri bulmanıza yardımcı olabilir ve çevrimiçi hesaplayıcılar yumurtlamayı tahmin edebilir, böylece bebek yapmak için doğru zamanı ayarlayabilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi, yumurtlamayla ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa mutlaka bir Kadın Doğum Uzmanı veya sağlık uzmanıyla iletişime geçin.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.