Zigot Nedir?

11.01.2024
27
Zigot Nedir?

Hamileliğiniz bir zigot ile başladı ve daha sonra embriyo oluştu. İşte insan gelişiminin erken aşaması hakkında bilmeniz gerekenler.

Şimdiye kadar muhtemelen hamileliğin üç ana aşamasına aşina oldunuz: birinci, ikinci ve üçüncü trimester. Peki bebeğiniz tek hücreli bir zigottan başka bir şey değilken neler yaşadığını merak ediyor musunuz? Zigotlar hakkında, ne oldukları, nasıl oluştukları ve onları yaşayan, nefes alan bebeklere dönüştüren süreçler de dahil olmak üzere daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Zigot Nedir?

Yumurta ve sperm bir araya geldiğinde (döllenme adı verilen bir süreç), zigot oluştururlar.

Uzmanlar, “Yumurtlama sırasında yumurtalıktan olgun bir yumurta salınır” diye açıklıyor. “Bu yumurta daha sonra fallop tüpü tarafından alınır. Eğer sperm yoksa, yumurta rahme gidecek ve kişinin adet dönemi başladığında en sonunda dökülecektir. Ancak yumurta spermle birleşip döllenirse bir zigot oluşur.”

Görünüşe göre zigot aşaması, o değerli yenidoğan aşamasından bile daha hızlı bitiyor; gelecekteki bebeğiniz yalnızca birkaç gün içinde zigot olarak kalacak. Ancak gelişim açısından konuşursak, bunlar çok önemli günlerdi: Yalnızca tek bir hücre içermesine rağmen zigot, sonunda bebeğinize dönüşecek tüm genetik materyale sahiptir.

Zigotlar ve Gelişim

Zigot, tek bir hücre içermesine rağmen sonunda bebeğinize dönüşecek genetik materyalin tamamına sahiptir.

Zigot Nasıl Oluşur?

Uzmanlar, insanların ya cinsel ilişkiye girebileceğini ya da yumurtaya sperm vermek ve hamileliği sağlamak için yardımcı üreme teknolojilerinden (rahim içi tohumlama ve in vitro fertilizasyon gibi) yararlanabileceğini söylüyor. Cinsel ilişki veya IUI ile sperm fallop tüpüne doğru ilerleyecektir. Fallop tüpünde yumurta spermle çevrilir. En iyi tek sperm yumurtanın içinde hareket eder ve bir zigot oluşur. Zigot aşaması yaklaşık dört gün sürer; sonunda bir blastosise ve ardından bir embriyoya dönüşür.

Zigot ve Embriyo Arasındaki Fark Nedir?

Kromozomal olarak normal bir zigotta 23 çift kromozom bulunur. Döllenme sırasında tek bir hücreye sahiptir (sperm hücresi yumurta hücresiyle birleştiğinde oluşur). Uzmanlar, “Bu hücrelerdeki genetik bilgi, zigotun bölünmeye başlamasına neden olur” diyor. Temel olarak, tek hücre iki hücreye, sonra dört hücreye, sonra sekiz hücreye vb. dönüşecektir.

Daha sonra zigot, hücrelerin yuvarlak bir yapısı olan bir morula haline gelir ve fallop tüpünden aşağıya, rahme doğru ilerler. Morula döllenmeden sonraki beşinci gün civarında bölünmeye devam eder ve bir blastosist oluşturur. Blastosist, gelecekteki plasenta hücrelerini ve fetal hücreleri içeren, sıvı dolu bir boşluğa sahip farklılaşmış bir embriyodur.

Blastosist rahim duvarına yerleşir ve gebelik başlar. Bebeğiniz artık bir embriyodur ve gebeliğin sekizinci haftasına kadar embriyonik dönemde kalacak, daha sonra fetüs haline gelecektir.

Zigotta İkiz Nasıl Olur?

Her iki ikiz türü de (tek yumurta ikizleri (monozigot) ve çift yumurta ikizleri (dizigot)) zigot aşamasında gelişir. Aralarındaki en büyük fark döllenen yumurta sayısındadır.

Tek yumurta ikizi

Tek yumurta ikizleri, bir yumurtanın fallop tüpündeki bir sperm tarafından döllenmesiyle tek bir zigot oluşmasıyla oluşur. Uzmanlar, implantasyondan önce blastokist aşamasında iki hamileliğe bölündüğünü söylüyor. “Tek yumurta ikizleri aynı cinsiyettendir ve aynı kalıtsal özelliklere sahiptir.” Bunlara monozigotik ikizler de denir.

Çift yumurta ikizleri

Uzmanlar, ” İki yumurta iki ayrı sperm tarafından aynı anda döllendiğinde çift yumurta ikizleri oluşur” diyor. Bu, bir kişinin vücudu yumurtlama sırasında bir yerine iki yumurta saldığında meydana gelir. Yumurtalar iki ayrı sperm tarafından döllendiğinden, çift yumurta gebeliklerinde tamamen ayrı iki zigot bulunur (bu nedenle bunlara dizigotik ikizler denir). Her zigot ayrı ayrı döllenir, bölünür, büyür, fallop tüpünden geçer ve iki embriyo halinde ayrı ayrı rahime yerleşir.

Zigot Aşamasında Hangi Komplikasyonlar Olabilir?

Zigotik aşamada komplikasyonlar ortaya çıkabilir; bu aslında sorunların ortaya çıkması için en yaygın aşamalardan biridir.

Bu noktadaki çoğu komplikasyon, düzensiz sayıda kromozoma sahip olmak (Trizomi 18, Trizomi 21 veya Down Sendromu ve Turner Sendromu gibi şeylere yol açabilir) veya yapısal anormalliği olan bir kromozoma sahip olmak gibi kromozomal anormalliklerle ilgilidir . Bu erken kayıpların çoğu, birisi hamile olduğunu bilmeden önce meydana gelir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.